For et års tiden siden var jeg nesten sikker på at jeg ville gi ut ei bok. Jeg tenkte det var en historie som burde bli fortalt fordi den ville inspirere mange til å ta seg ut til de fineste opplevelser i fjellet. Det var en historie som lå gjemt blant fjell, støler og dyrelivet, som fortjente å bli fortalt. Jeg visste derimot lite, eller egentlig ikke noe, om å gi ut bok. Boka skulle sykles, fotograferes og skrives, det visste jeg at jeg ville klare fint. Men hvordan gi ut bok?

Jeg tenkte at en fersking trengte et forlag. Jeg hadde hørt det var vanskelig å få napp hos de, fikk man det hadde man ikke kontroll på når boka skulle ut. Det var et litt dårlig utgangspunkt fordi jeg visste timingen måtte være riktig for akkurat denne boka. Det ville antagelig være en av suksessfaktorene. Full av optimisme startet jeg allikevel jobben med å finne et forlag, man bruker jo forlag for å gi ut bok, tenkte jeg. En e-post ble skrevet til en forslagssjef som jeg hadde hatt en liten jobb relasjon til for noen år tilbake. Dette forlaget kjentes også naturlig for en historie som denne, forlagssjefen er en sporty type. Mailen ble sendt, jeg kikket håpefull i innboksen etter respons, det kom aldri. Samtidig leser jeg i Harvest, som bugner av gode artikler om friluftsliv, miljø og annet jeg er opptatt av at nå var de så lei av turbøker. «Spar oss for flere av disse bøkene og la oss finne vår egen vei», husker jeg at jeg sånn omtrent leste det. Så etter min lille oppstart av prosjekt bokutgivelse var resultatet nedslående. Da er det bare å gjøre det motsatte av det som fjellvettreglen «Det er ingen skam å snu» sier, og så stake ut kursen videre for å komme i mål.

Gi ut bok med hjelp av Kolofon forlag

Det var den eneste forfatteren, med forlag i ryggen, jeg kjenner, som gav meg tipset. «Dette klarer du, gi den ut selv». Han hadde hørt positivt om at det var et forlag som holdt til i Bygdøy alle som hjalp med selvpublisering. » Ta kontakt med Kolofon forlag«. Sommerdagen var fin, jeg var i Oslo, tok opp telefonen og ringte. Ki hos Kolofon svarte blidt på telefonen og inviterte inn. Hun trodde på historien min og gav en god innføring i hva det ville si å gi ut bok selv, noe som også ligger godt forklart på nettsidene deres. Da jeg sprang lett ned de fire etasjene fra forlagskontoret var planen klar, manus skulle være ferdig før jul og boka publisert før vinterferien. Avtalen ble gjort og jeg skulle sykle, fotografere og skrive og korrekturlese  historien min.  Kart var viktig i boka, den jobben gjorde jeg sammen med Asplan Viak, som skulle produsere detaljerte kart etter mine gps filer. Noen måneder senere var jeg på plass igjen for å møte Ki og Egil, som ble designeren for boka. Han skulle ta tak i min hjemmesnekrede dummy og filer med bilder, tekst og kart. Før kirkeklokkene ringte julen inn, var historien satt sammen og klar til trykk.

Utgivelsen av Mjølkevegen med avstikkere

Når det først skulle bli bok, skulle den være av god kvalitet. Det skulle bli en praktbok om sykling i det som kanskje er landets fineste sammenhengende sykkelopplevelse. Målet var at boka skulle ligge på mange av hyttene som befinner seg i områdene. Turistene skulle kjøpe den. Den skulle friste i bokhandlere og andre salgssteder, både i byen og på fjellet. Formatet jeg valgte var dyrere enn mer standard format. Jeg valgte samme ark som ei bok jeg selv hadde hjemme, som jeg syntes viste bildene fint frem. Skulle jeg første gjøre det, måtte det være kvalitet. Så kom dagen da telefonen kom fra Kolofon om at prøveboka var klar, deretter kom telefonen om at det første boka var kommet med bud til kontoret deres. Trappene opp til fire etasjen ble tatt i et byks, jeg var så spent.

Ki og Egil hos Kolofon med prøveboka

Det var gøy å få først ei prøvebok, gjøre noen små justeringer, så få den endelige boka. Jeg kunne stolt konstantere at det ble den boka jeg hadde ønsket å lage og den boka jeg selv hadde savnet når jeg begynte å utforske området. Jeg visste også nå om fordelen jeg hadde ved å gi den ut selv:

  • Jeg var sjefen over historien min
  • Jeg hadde selv kontroll på dato for utgivelse, antall, kvalitet, utsalgspris oa.
  • Jeg kunne rekvirere det antallet bøker jeg selv ønsket til «mine » salgssteder
  • Jeg kunne signere bøker der jeg ville, holde foredrag der jeg ville
  • Ved godt salg ville jeg tjene mer penger enn om jeg ikke hadde gitt den ut selv

Men, jeg hadde også alle utgiftene, så spenningsmomentet var økonomien.

Gi ut bok  – økonomi

Hvor mye det koster kommer an på hva du ønsker og hvilke tjenester du kjøper. I tilbudet fra Kolofon var det bokpakker i forskjellige varianter å velge. Jeg visste jeg måtte ha hjelp til å få boka inn i bokhandlere og følge opp salget der.  Ved siden av full jobb er det begrenset hva du har av tid til å være forfatter og bokutgivere. Derfor passet det meg å kunne velge en bokpakke med de tjenestene jeg trengte. Jeg hadde selvsagt stor tro på boka og derfor gravde jeg i sparepengene mine for at den skulle ha den kvaliteten den fortjente og for å kjøpe de oppgavene jeg selv ikke kunne gjøre eller visste noe særlig om. Antall eksemplarer var vanskelig. Men, etter å ha gjort en lett variant av en markedsundersøkelse, turte jeg å gå for et opplag på 1200 ex. Jeg syntes det var veldig mange bøker og mye penger. Men, igjen, jeg hadde troen på boka og skulle jobbe hard for å lykkes på salg. Boka kom ut til 1. februar, etter knappe 2 måneder var første opplag utsolgt og et nytt opplaget ble trykket!

Gi ut bok – markedsføring

Det er kun deg og ingen andre som har boka di «top of mind». Det har vært viktig å ha med seg hele veien! Et tips for den som vil gi ut bok selv er at hvis du ikke er glad i å drive markedsføring selv, få med deg en som er det eller kjøp tjenesten! En suksessfaktor for boka mi er at jeg har vært og er ivrig. I nettverket mitt, i sosiale medier, jeg besøker salgssteder i den grad jeg rekker det, jeg følger opp media. Helger og kvelder brukes til å selge inn omtaler, tipse bedrifter om at det er en fin bok å kjøpe inn som gaver etc. Særlig den første tiden etter utgivelsen var det ganske avgjørende for mottagelsen. Jeg ville ha boka ut og synlig før vinterferien da er det mye folk på fjellet, folk som kanskje ikke er der om våren. Da fikk de muligheten til å kjøpe boka og samtidig planlegge sommerferien, på sykkel selvsagt. Så kommer den neste hovedsalgspperioden som er våren, når snøen smelter og folk oppsøker litteratur som inspirer til sommerferien. Da har enda flere bokhandlere tatt inn boka og salgsleddene er flere.

Gi ut bok selv – suksessfaktorer

  • Få frem det unike i historien din
  • Finn noen som kan hjelpe deg med det du trenger hjelp til
  • Vær ivrig, framsnakk boka di og få andre med på framsnakkingen
  • Det er du som er ansvarlig og du må gjøre jobben selv
  • Markedsføring og salgsmål henger sammen

Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres

Ki hos Kolofon sier boka mi er en suksess. Det gjør meg glad! Det som gjør meg enda mer glad og stolt er alle de gode tilbakemeldingene på boka. Lesere som sier de blir inspirert, de vil ut å sykle, de vil prøve turene. Felles for de er at de er glad i fjellet og boka inspirerer de. Det var det som var målet med boka, fortelle historien om et utrolig fint fjellområde både med og uten sykkel. Her er det genuine opplevelser, et lite stykke Norge å by på. Bonus har også vært å lære litt om en bransje jeg ikke kunne noe om. Kanskje var det fint at en forlagssjef aldri svarte på mailen min og ikke bry seg om et magasin som sa det fantes nok turbøker. Det motiverte til enda mer egeninnsats. Jeg trodde på meg selv og min historie og at den burde deles! Nå er den der ute, Mjølkevegen med avstikkere.

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.