På ei sykkelhelg går det som regel fint å få til 2 – 3 turer, kanskje en kort tur dagen du ankommer, en lengre tur lørdag før du også rekker en tur før du setter deg i bilen og skal hjem søndag. Har du mulighet til en ekstra fridag eller reise fra by´n ved lunsj fredag blir det mye sykkel utav ei sykkelhelg. I boka Mjølkevegen med avstikkere anbefaler jeg syklister å ta inn på et av overnattingsstedene på Golsfjellet eller Valdres og ha det som base for ulike turer i dette fine sykkelområdet. Golsfjellet og Vaset i Valdres er to destinasjoner med hoteller og hytter med beliggenhet, som egner seg spesielt godt for ei sykkelhelg. Tisleidalen med Vasetdansen camping anbefales også for runder på Golsfjellet og Stølsvidda.

Sykkelhelg på Golsfjellet

Ta gjerne inn på et av hotellene Kamben, Oset eller Storefjell og ha et av disse trivelige stedene som base for ei helg eller langhelg. Vil du ha hytter finner du det også på Kamben samt på Ørterstølen. På hotellene finner du også sykkelutleie om du ikke har med din egen. Det er smart å bestille sykkelen samtidig som oppholdet, så du sikkert får den. Her får du tre turer som gir deg ei super sykkelhelg:

Einarsetrunden

En fin og lett runde som går på fjellvei, kjerrevei og flytsti. Fra Storefjell og Kamben er runden ca. 13 km. Starter du på Oset, kan du legge til ca. 8 km. Turen egner seg for tralle om du har det med. Utsikten er fin det meste av runden, høyeste punkt er 1040 moh.

Einarsetrunden byr på utsikt i mange retninger

Tisleifjorden Rundt

Det har tatt litt av i sommer med turister som sykler den fine turen Tisleifjorden rundt. Turen er 40 km der den snor seg rundt fjorden og er innom både Golsfjellet, Lykkja i Hemsedal og Stølsvidda i Valdres. Du kan sykle en variant med fjellvei det meste av veien samt ca. 2 km. sti. eller du kan velge varianten som bytter noe av fjellveien med kjerrvei og sti mellom Appelsintreet og Lauvjsø. På turen kommer du forbi den trivelige sykkelkafeen langs Mjølkevegen, Langestølen kolonial, som byr på rømmegrøt , vaffel og annet godt påfyll av energi.

Turen passerer Nøreli med utsikt til Skogshorn

Golsfjellet – Gauklia – Brattåsen – Langestølen

Den tredje turen for helga på Golsfjellet anbefales å være den som inkluderer trivelige stølsmiljøer på Stølsvidda. Fra Oset er denne runden 31 km. Bor du på andre av nevnte overnattingssteder legger du på mellom 4 og 10 km for å komme deg tur retur demningen ved Tisleifjorden. Turen går på fjellvei, du kommer opp på ca. 1050 moh. på Brattåsen, hvor du får strålende utsikt til Jotunheimen og andre fjellområder.

På toppen av Gauklia på runden som kombinerer Golsfjellet og Valdres

Sykkelhelg på Vaset

Vaset er, som Golsfjellet, et ypperlig utgangspunkt, og dermed base, for ei sykkelhelg eller uke. Anbefalte overnattingssteder er trivelige Gomobu og Vasetstølen. Trenger du sykkel får du leie det og får også øvrig ypperlig service for sykkelen om du trenger det på Intersport Vaset. Disse tre turene, samt at du får et fjerde tips, gir mye sykkelglede:

Rundt Vasetvatnet:

Familievennlig, lett og fin, det er den 9. km lange runden rundt Vasetvatnet. Den går på fjellvei og litt sti. Her sykler du rundt vannet uten store høydeforskjeller, høyest punkt er ca. 840 moh. Runden passerer Vasetstølen, hvor det er god og hyggelig servering på stølen. Hvis du har utgangspunkt Gomobu legger du på både høydemeter og noen få km.

Lettsyklet og vakkert rundt Vasetvatnet

Vaset – Syndin – Grønsenn

Et flott tur ut fra Vaset, 45 km med ” et lite stykke Norge”. Her følger du Mjølkevegen mellom Syndinvannene, fra Syndinstoga sørsiden av vannene. Det er fjellvei, kjerrevei og sti, denne turen er best å ta uten sykkeltralle. Syndinstoga er stedet å stoppe for servering og et pust i bakken. Her får du flere km med stiparti, som er best å sykle når det ikke er for vått i terrenget.

Turen går i noe av traseen til Valdresrittet

Gomobu – Krististølen – Langestølen – Tyrisholt

Turen utfra Gomobu er på 35 km. Noen km. er på Panoramavegen, så fjellveien om Krististølen, Tisleivegen, før du sykler igjennom stølsidyllen Tyrisholt. Sykkelkafeen Langestølen ligger akkurat passe til for en god rast, det er flott utsikt og du er garantert å møte dyr på beite om det fortsatt er sesong for det. Høyeste punktet på turen er på Brattåsen på 1050 moh.

Turen går igjennom stølsidyllen Tyrisholt

Med utgangspunkt Vaset får du et tips til. Finn Jaslangen på kartet og ta runden som går om Trollhovd, videre retning Grønnsenn, før du får vakre Jaslangen med Movatn på din høyre side. Så venter Nøsen før du sykler Panoramavegen tilbake til Vaset. Turen går på fjellveier på noe av turene 8 og 12 i boka.

Utsikt mot Movatn og Jaslangen

Fakta:

  • Boka Mjølkevegen med avstikkere har turbeskrivelsene og kart til alle turene ( bortsett fra Jaslangen )
  • Sykkelkartet Golsfjellet, Valdres og Hemsedal gir deg oversiktskartet over hele området
  • Du sykler i stølsmiljø på fjellveier og enkle stier
  • Det er lite biltrafikk på fjellveiene
Langestølen kolonial, den populære sykkelkafeen på Stølsvidda