Dagen er strålende. Sola skal stå opp over Golsfjellet i 06.30 tiden, værmeldinga er lovende, det er blikk stille der ute. Det er dagen for en lang sykkeltur. Det er heller ingen grunn til å nøle for å komme seg avgårde. Morgenstundene gir øyeblikk som er gull verdt. Dessuten, når man planlegger en tur på ca. 9 mil er det greit å komme seg opp og ut om «morran».

Sola er oppe og det samme syklisten, her over demningen ved Tisleifjorden

Stølsvidda

Tisleifjorden binder sammen sykkelopplevelsen Golsfjellet og Valdres. Denne turen starter fra Golsfjellet og fortsetter i Valdres. Rett etter demningen på vei opp til krysset på Furuset sitter tre orrhaner i veien og gruser. De letter og tar veien inn i bjørkeskogen, som så vidt har kledd seg i sine første høstfarger. Snart venter stølsgrenda Gauklia og turens bratteste kneik. Det er så vidt minusgrader, rim i gresset og inderlig vakkert å ta naturen inn over seg. Videre bærer det i fint driv til Brattåsen, hvor toppene i Jotunheimen viser seg frem med nysnø.

Topper i Jotunheimen viser seg frem fra Brattåsen
Store Knutholstid er lett å få øye på i det man sykler inn i Valtjernstølen

Vaset

Fra Valtjernstølen bærer det ned forbi Gomobu til Vaset, hvor en av Mjølkevegens mjølkeramper viser retningen videre på Mjølkevegen, som er fulgt hele veien fra Golsfjellet. Den skal nå følges videre til Syndin. En fisker prøver lykken mens han speiler seg i det blanke Vasetvatnet.

Vasetvatnet en stille morgen

Det bærer på stille veier forbi Murkeli, hvor noen hyttefolk har krøpet ut av senga og sitter på trappa med en kaffekopp og nyter morgensola. En bonde er i gang på jordet på stølen. På veien er det helt stille. Ved Trollhovd blir det et pust i bakken, ei ku spretter ut i veien og bryter ensomme veier med et tydelig «mø». Skiltet viser at det nærmer seg Syndinstøga og turens rast, håper bare at de er åpne så tidlig på en søndag og har en vaffel klar. Ved Trollhovd venter ca. 2 km. kjerrevei/ sti før det igjen er fjellvei.

Denne firbeinte ved Trollhovd er det aller første å møte i veibanen
Det nærmer seg Syndin og vaffelstop

Lang sykkeltur over Syndin

Når man skal ta en langtur fra Golsfjellet er denne runden over Syndin perfekt. Fremme ved Syndin viser gps´n 45 km og turen er halveis. Hit har man syklet vestover, det siste stykket langs både Sørre -og Midtre Syndin. Etter Syndinstøga, hvor de var klare med herlig vaffel og sol på tunet, følges veien sørover, krysser så mellom Midtre -og Nordre Syndin, før man sykler østover ved foten av Gilafjellet. For dere som har sykkelboka Mjølkevegen med avstikkere er Gilafjellet på omslaget på boka. Strekningen langs fjellet er så fin med utsikten over vannet der du kom fra.

Ved Sørre Syndin kommer dagens første syklist i mot
Halvveis på tur og vaffel på Syndinstøga

Grønsenn og Jaslangen

Noen km langs vannet tar man av kjerreveien der det er skiltet Valdresrittet. Etter en km på denne veien, venter turens stiparti på ca. 2 km Dette er en sti det er morsomt å sykle på! Det beste er å ta turen en dag det ikke er altfor vått i terrenget. Denne dagen var perfekt med kun noen våte partier. Etter stien er det 2 km på kjerrevei, som kommer ut ved p-plassen for de som skal på tur Grønsennknippa. Alle bilene som sto parkert der viste at det var mange som bruker en sånn fin dag til å gå turen. Så venter inderlig vakre Jaslangen. «Fy søren så vakkert det er ved Jaslangen», tenker jeg hver gang jeg er forbi akkurat der!

Inderlig vakkert å titte ned på Jaslangen

Tilbake til Golsfjellet

Fra Jaslangen er det ca. 25 km tilbake til Golsfjellet. Man sykler langs Storfjorden, forbi Nøsen, hvor først Panoramavegen gjelder før Tisleivegen tar deg forbi Langestølen og hele veien tilbake til Furuset. Det er noen timer siden orrhanene lettet og kuldegradene var i ferd med å slippe. Nå er det hverken orrhaner eller kuldegrader, bare fint å sykle. Tilbake der turen startet på Golsfjellet viser gps´n 89 km. For en tur, for en dag, og for en herlig sykkelopplevelse. Den er så fint at den er verdt å dele med dere andre som vil ha en lang sykkeltur i høst, eller om dere sparer den til neste år.

Fakta lang sykkeltur runden Golsfjellet – Vaset – Syndin – Jaslagen

  • 89 km
  • 1161 meter total stigning
  • Høyeste punkt på turen, Brattåsen 1050 moh.
  • Mest fjellveier, ca. 5 km kjerrevei og ca. 2 km stiparti
  • Middels krevende, selvom den er lang ( bruk dagen)
  • Vasetstølen, Syndinstøga, Langestølen for servering
  • En kombinasjon av tur 7, 8, 12 fra boka Mjølkevegen med avstikkere, i tillegg kommer strekningen Grønsenn – Nøsen
  • Start hvor som helst på runden
Kartet og høydeprofil over turen

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.