Nord Norge, landsdelen som byr på den unike naturen, lyset, det arktiske. Friluftsopplevelser man kan gispe av. Nord Norge, som tiltrekker seg turister fra hele verden for eksotiske opplevelser. Jeg trekkes også til naturen i nord. Det har blitt turer med kajakk, turer med sykkel i den lyse årstiden. Det har blitt turer om vinteren og det også denne vinteren. En lang marshelg i fineste nord og det med en vintertur til Sommarøy, langt der ute, helt vest i Troms.

Vinter på Sommarøy
Fjellet Håja stiger opp fra havet

Sommarøy, øya ytterst i havet utenfor Tromsø, en times tid å kjøre fra Nord Norge sin hovedstad. Det snør tett, av og til sprekker skylaget opp, noen solstråler kjemper seg frem, for så å forsvinne igjen. På Kvaløya trosser toppturentusiastene vær og vind, de skal til topps uansett sikt, det var jo masse herlig pudder i de bratte fjellsidene! For oss er det Sommarøy som venter, kursen blir satt rett vest til havgapet. Hvordan er det å komme til Sommarøy i tett snøvær?

Det er hvitt, hvit snø, hvite sandstrender som nekter å la seg dekke til av snøen. Vannet er turkis der det treffer land og lager en palett av farger. Kajakkene ligger nedsnødd på land og sier liksom «We are waiting for summer». De snakker engelsk på Sommarøy, turistene med alle slags språk finner veien, også i snøstormen. De er ute etter det unike, det genuine. De finner det på Sommarøy. Hotellet bygges ut for å kunne ta i mot flere turister og det året rundt. Noen har sjekket inn og rusler i den kalde sanden på stranda, så setter de spor i snøen. En og annen innfødt går sin daglige tur langs den smale veien,  godt innpakket. Et par svartbak ligger i fjæra, også dem er lavmælte og liksom venter på sommeren. Det er langt fra høysesong på Sommarøy, desto mer eksotisk føles det å ta turen hit akkurat nå.

Svartbak i fjæra

Øya Håja med fjellet kommer til syne mellom snøbygene. Det stiger rett opp fra det blågrønne havet. Navnet betyr «den høye øya», øya er et gammelt fiskevær. Jeg tenker det kan være fint å padle over, gå en tur på fjellet på en dag hvor vinden tillater det. Kanskje helst om sommeren når jeg tenker meg om. I dag er det friske hvite topper på havet for en padler.

Kajakkene venter på sommer på Sommarøy
Hvit strand og hvitt fjell på øya Håja

Man trenger ikke sol, skyfritt vær og nordlys for å få en herlig arktisk opplevelse i nord. Det er vel litt sånn det er å reise i Norge, ta godt i mot det været man får og nyte det uansett. Det er unikt å møte været, uværet, se kysten i all slags vær, se havørnene med sine imponerende vingespenn. Som på Sommarøy denne helgen i mars. Snart er det sommer, da er det midnattsol på de klare sommerdagene. Allerede i mai treffer den naturen her ute. Kanskje blir det en ny tur til Sommarøy når snøen er børstet av kajakkene. Tror isåfall det blir en fin padletur!

Fakta Sommarøy

 • Tettsted helt vest i Tromsø kommune
 • Levende fiskevær
 • Drøye 300 innbyggere
 • Store Sommarøya og Hillesøya er de største øyene
 • Øya Håja med sitt karakteristiske fjell rager 486 meter rett opp fra havet
 • Utsikt til nordvest kysten av Senja
 • Bo på hotellet helt ute i havgapet
 • En times kjøretur på to alternative veier fra Tromsø og Kvaløya
 • Overnatting, telt på ei ensom strand eller på hotellet  sommaroy.no
Kiting på Sommarøy
Vinter i Tromsø, Nord Norges hovedstad

 

 

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

 1. Hei ?
  Tusen takk for flotte reiseskildringer og fantastiske bilder. Det blir biltur nordover på oss til sommeren.

  1. Hei,

   Takk! Det er en god ferieplan. Nord Norge er så fint. Magisk med lyse netter og midtnattsol, men det er jo ikke alltid det, så gjelder å finne sjarmen i uvær også. Øyene på Helgelandskysten er kanskje favoritten min, der er det noen genuine perler og fint å ta Kystriksveien til nord.

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.