Ny fjellhelg, det er oktober, været stråler, vi skal på hytta. Vi drar ofte på hytta, så ofte vi kan egentlig og mye mer enn vi trodde før vi fikk oss hytte for et par år siden. Det ble Hallingdal, tidlig skiløyper var hovedgrunnen. Vintrene i Oslomarka har blitt kortere, mer ustabile og har av og til litt for få skidager for de ivrige. Med base Golsfjellet har vi tilgang på lengre vinter og et imponerende turterreng til alle årstider. Vi har vært mye mer på tur enn vi trodde, sykling er like bra som ski. Det føles som bonus å ha så mye å boltre seg i av turer på ski, på sykkel, på beina. I tillegg til utelivet er mat noe som betyr litt ekstra på hytta i helger og ferier. Mye utetid og aktivitet skjerper definitivt apetitten. Mat har høy kosefaktor enten man spiser inne eller spiser ute, bokstavlig talt. Nå skal vi teste ut ei helg med nyoppfinnelsen Lokalmatkassen, godt krydret med turer og herlig uteliv. Spise ute skal vi også gjøre!
Vi er på vei opp Hallingdal, matkassa skal vi hente på Rema 1000 på Gol. Lovnaden er at den skal inneholde det meste, det er nesten bare brød vi trenger å kjøpe i tillegg. Og appelsiner da, det er ikke en morgen på hytta uten at det presses appelsiner til frokost. To kasser står klare til oss i butikken, en med tørrvarer og en beregnet for kjøleskapet. «Oj, her var det mye som ser godt ut». Inneholdet i de to pakkene er ute i dagslyset. Vi skjønner at maten er på stell for helgen i det vi starter planleggingen av utelivet de neste par dagene.
Nystølfjellet
Etter en fredag med gulasj fra den nye matleverandøren, bestemmer vi oss for å legge dagens tur til Nystølfjellet. Fjellet vi ikke kjente til og som har blitt et godt nytt bekjentskap de siste par årene. Fint på ski og fint på beina, sykkelen velger vi ikke der. Nystølvarden er høyeste punkt i Gol kommune 1296 moh. Utsikten er imponerende takket være at ingen andre topper skygger for panaorama til Hallingskarvet, Gaustatoppen, Jotunheimen og Rondane. Avkjøringen fra RV 51 sier Nystølfjellet, parkeringen finner vi i enden av veien. Stien tar oss opp fjellet i behagelig terreng, et par ryper flyr opp, været er med oss. Et øyeblikk er vi tilbake i april, hvor en av vinterens fineste skiturer i puddersnø gikk nettopp til Nystølvarden. Etter ca. 1,5 time er vi på toppen, åpner termosen, pakker ut ei Gommokaku fra Lokalmatkassen. En av dem ble allerede fortært som frokostdessert, denne smaker enda bedre etter noen km. på beina i den klareste høstlufta. Det er så fint å være på tur!
Vi er tilbake etter noen timer ute og gleder oss til en rett vi neste aldri lager. Lammeskank med rotgrønnsaker er lørdagsmiddag fra kassen vi har hentet. Den vedlagte oppskriften viser at det ikke blir for mye tid foran gryta, det passer oss godt. Vi vil ha det så lettvint som mulig og samtidig godt. Peisen tennes, dufter fyller rommet og jeg må innrømme det, jeg er litt stolt av å servere lammeskank for første gang. Jeg som ikke er spesielt opptatt av matlaging og heller vil være på tur, vil være mest mulig ute både ved soloppgang og under stjernehimmelen. Denne kvelden blir det godt inneliv og jeg er til en avveksling kokken for et lørdagsmåltid.
Hallingskarvet
Søndag starter med økologiske egg fra glade høner og bacon. Været er gråere enn dagen før. «Dette er ihvertfall en dag for å spise ute». Vi tenker på bratwürst og lomper fra Hemsedal som ligger i kjøleskapet, tyttebærketchup venter også. Det kommer til å bli et perfekt måltid ved bålet. Vi hadde tenkt å ta turen til Hallingskarvet selv om det er en times tid i bil. Tankene vandrer til den fine turen sist høst i nasjonalparken på toppen av Geilo. Etter at sherpaer laget trapper fra Prestholtseter til Hallingskarvet, har fjellet blitt enda mer tilgjengelig og populært. Den gangen gikk vi på toppen av Prestholtskaret så Prestholtrunden og ned Skarvsenden, før vi var tilbake på Prestholtseter for rømmegrøt. Vi drømmer oss tilbake og tenker at den turen må vente til det er bedre vær og utsikt. I dag får vi ta turen på stier i nærområdet og spise ute. Fint det også!
Spise ut, turmat fra Lokalmatkassen og litt egen
Det er rim i lyngen, snart kommer vinteren. Det er en dag å tenne bålet, få varmen i seg og spise ute under oktoberhimmelen. Turmaten fra Lokalmatkassen er mer enn nok for en utelunsj for fire. I tillegg har vi rørt sammen vår egen deig til pinnebrød, pakket den i plast, lagt den i sekken. Etter et par timer på barfrost er apetitten upåklagelig, tørrpinner samles og bålet tennes. Det er kos det å sette seg foran et glødende bål, kjenne varmen komme. Deigen festes på spikkede pinner, det samme pølsene, mens resten av tilbehøret venter til det øvrige er stekt. Det er så godt, det å spise ute! Pølsene smaker, det samme gjør tyttebærketchup, dessert har vi også tatt med oss. Så var det pinnebrødene våre. Vi byr gjerne på oppskriften, så også du kan smake, gjerne sammen med den kortreiste og spennende maten i Lokalmatkassen.
- 4 dl. hvetemel
- 0,5 dl. havregryn
- 0,5 dl. grovt mel
- 2 ts. sukker
- 2 ts. bakepulver
- 1 dl. olivenolje
- 2 dl. lunkent vann
God tur og gode smaker:-)
Flotte bilder og inspirerende historier Birgit!
Hei Arnfinn, så hyggelig at du leser, ser på bilder og kommenterer! Tusen takk:-)
Det er vi som skal takke Bigit. Som får ta del i alt dette flotte stoffet.
Ikke lite arbeid å lage så fine presentasjoner.
Arnfinn
Takk for inspirasjon, Arnfinn. Året som har gått har gitt gode opplevelser i det fine turlandet vårt. Skal snart oppsummere det i en artikkel på Lev Godt, så følg med:-) Samtidig gleder jeg meg til nye opplevelser i det nye året, satser på godt uteliv også fremover!