Plutselig brytes stillheten av «kæuv kehehehehe-ehe-ehe». Eller helt stille er det forresten ikke. Vinden lager heftige lyder, allikevel trenger lyden igjennom. «Kæuv kehehehehe-ehe-ehe». «Hører du», jeg snur meg etter lyden, det samme gjør turkameraten min. Så ser vi den, det kritthvite rypa som står på den forblåste tua. Når man er litt over middels interessert i få noen fine turbilder, har man selvsagt et kamera i sekken. Ut kommer det og jeg sklir sakte på en og en ski i retning den fine fjellrypa. Den titter på oss mens jeg nærmer meg. Skratter litt mer og er ganske modig der den står. Bildet blir tatt i det rypa antagelig tenker nok er nok, snur baken til og tripper avgårde på skaren. Rypa på Nystølfjellet, som akkurat i dag gav oss litt ekstra på skituren.

SAMSUNG CSC
Rypa på Nystølfjellet
Nystøfjellet

Landet vårt er raust med å by oss turfolk på fine fjellområder. Mange av dem er kjente, kjære og kanskje litt travle. Noen av de er ukjent og definitivt ikke travle og har et stort potensiale for å bli kjære. Et av dem er Nystølfjellet, som ligger i Hallingdal, i Gol kommune og er grensefjell der Buskerud møter Oppland. For et år siden hadde vi ikke engang lagt merke til veiskiltet på RV 51 hvor det var pil til Nystøfjellet. Så bestemte vi oss for å svinge av ved akkurat den pila. Nå har vi et nytt fjell i vår turmeny og det både sommer og vinter.

SAMSUNG CSC
Vinden lager heftige lyder en vinterdag på Nystølfjellet
SAMSUNG CSC
Sommer, sol og utsikt til Jotunheimen fra Nystølfjellet

Det har blitt tur både sommer, høst og vinter. Vi har vært rundt fjellet, det er ikke så stort, men stort nok for supre turer. Høyeste punkt er Nystøvarden, 1296 moh. Selvom fjellet ikke kan skryte av størrelsen, kan det definitivt skryte av utsikten. På toppen ser man, uten kikkert, både Gaustatoppen og Rondane, nærmere ligger Jotunheimen og Hallingskarvet. Fine preparerte skiløyper, merkede turstier og kart i sti- og løypekryssene. Eller om man velger å gå sine helt egne veier, kanskje sette opp teltet ved et av de fine tjernene om sommeren eller i le av en topp om vinteren.

SAMSUNG CSC
Sommer på Nystølvarden med Hallingskarvet i horisonten
SAMSUNG CSC
Vårski i april

Så var det rypa da. Vi så den aldri mer denne dagen. Men det gjør ikke noe og det er vel det som er så fint med en fjelltur. Vi vet ikke hva som venter bak neste knaus, men vi vet at det er fint å lytte og se hvis man vil ha med seg litt ekstra på fjellturen. Nå er det vårski som gjelder. Er vi heldige kan vi gå på skaren i flere uker utover våren, møte vårkåte fjellfugler, smøre oss med solfaktor og nyte en annen form for ski enn den som er i vintermånedene. Akkurat som vi gjorde mye av på denne tiden i fjor, som på denne turen på Golsfjellet, les her.

Fakta Nystølfjellet:

  • Høyeste punkt i Gol kommune er Nystølvarden 1296 moh
  • Storslått utsikt til mange fjell i SørNorge
  • Fint turmål også med utgangspunkt fra Golsfjellet, runder på 4 – 5 mil
  • Bompenger hvis vei med parkering ved Nystølfjellet Hyttefelt

Bilder fra denne helgens Nystølfjellet

Nystølfjellet, en perle i Hallingdal
Nystølfjellet, en perle i Hallingdal
SAMSUNG CSC
Steinstølane
Utsikt fra Nystølvarden
Utsikt fra Nystølvarden
Takk for spor
Takk for spor

 

 

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.