Jeg er glad for at jeg bor i et land som byr på det fineste av naturopplevelser. Jeg er så glad for at jeg trives så godt i dem uansett vær, uansett årstid. I 2016 hadde jeg drømmer om å være mer ut, oppdage nye steder, være på nye turer. Det ble en herlig blanding av nye perler og av gode og gamle opplevelser på fjorden, på fjellet, i Marka. Sånn ble året med naturopplevelser fra nord til sør og øst til vest.

Januar:

Det begynte så bra med noen rosa morgener på ski. Jeg var på fjellet, på hytta på Golsfjellet og fikk dem servert før frokost. Snøen kom i Oslomarka, jeg spente på meg skiene, som skled igjennom hvitt pudder. Samtidig lå det en annen drøm der, drømmen som trakk meg mot nord og mørketiden, drømmen om å se fullmånen lyse opp nord norske fjell, se nordlyset, magien nord for Polarsirkelen. Sekken ble pakket med løpetøy og kamera, jeg gikk ombord i Hurtigruta i Tromsø og det på selveste soldagen. Snørt på joggeskoene og opplevede de magiske fargene både på land og fra dekk, nordlyst danset i Stamsund. Som det fineste malerskrin fremsto Helgelandskysten med Hestmannen, Dønnamannen og De syv søstre. Fullmånen tok i mot en grytidlig morgen i Trondheim. Et lite og vakkert stykke Norge på 2 døgn.

Hestmannen i morgensol
Hestmannen i morgensol
Snøen kom i Oslomarka i januar. Her fra Vestergyllen
Snøen kom i Oslomarka

Februar

I februar var det ski, fine forhold i Marka og enda finere på fjellet. Det ble turer til Geilo og mange opphold på hytta. Snøen glitret, harespor i silkesnøen minnet oss som at noen trives best om natta. Dagene ble lysere og skiturene lange.

Nøreli på grensen mellom Golsfjellet og Hemsedal
Nøreli på grensen mellom Golsfjellet og Hemsedal med utsikt til Skogshorn

Mars

Så var mars der, like hvit og fin som feruar. Turer i soloppgang, turer for å høre om det var liv i rypene. Turer i andres spor, turer i egne spor. Sola varmet, zero skiene var fremme et par turer. Mars er en av de fineste sykle-til-jobben månedene. Litt lettere tøy, enkelte dager får piggdekksykkelen får stå i ro til fordel for sommersykkelen. Langs Oslofjorden er det fine morgener på vei til jobben, øyeblikk som sklir over til helger på ski på fjellet og i Marka.

Sykle til jobben lykke
Sykle til jobben lykke
På tur for å høre rypa
På tur for å høre rypa
I vinden på Nystølfjellet
I vinden på Nystølfjellet

April

Så kom våren med april. Påsken var allerede over. Kajakken kom på vannet i Oslofjorden. Det er måneden man gjør alt man er så glad i på sykkel, på ski, i kajakk. Lange dager gir enda mer uteliv. Så er det naturen da, den våkner for alvor opp igjen. Orrfuglene spiller både tidlig og seint.

April månen står opp over Golsfjellet
Aprilmånen står opp over Golsfjellet
April og naturen våkner virkelig opp
Naturen våkner virkelig opp

Mai

Vinteren vil ikke slippe på fjellet. Hjemme ved Oslofjorden er det herlig grønt, det første badet i fjorden blir unnagjort. Det sammen kajakkturer mellom holmer og skjær, og det også på selveste nasjonaldagen. «Finnes vel ikke noen bedre måte å hylle fedrelandet på», tenkte jeg. Det er vårski. På Golsfjellet prepareres det skiløyper helt til juni hvis snøen ikke slipper tak, som dette året. En av de fineste skiturene i 2016 var i solnedgangen i mai.

Nasjonaldagen i kajakk på Oslofjorden, det er feiringen sin det!
Nasjonaldagen i kajakk på Oslofjorden, det er feiringen sin det!
mai1
Skiturer på Golsfjellet i mai

Juni

Så kom årets store turmåned. Et par langhelger med litt ekstra fri, som ble grepet fatt i. Marka bød på sykling. Jeg hadde drømt om å oppleve Stokkøya på trønderlagskysten, drømmen ble virkelighet og det akkurat så fint som noen hadde fortalt meg det ville være der ytterst ved havet. Midtsommertur i Alvdal Vestfjell akkompagnert av fullmånen og sang fra gjøken. Årets vakreste natt ble natta da jeg rømte fra en overfylt selvbetjent hytte til overnatting i soveposen under åpen himmel ved Kvislåtjønn. Det var ikke mulig å sove vekk den sommernatta.

Oslomarka med Krokskogen byr på fin sykling
Oslomarka med Krokskogen byr på fin sykling
Stokkøya, ytterst ved havet i Trønderlag
Stokkøya, ytterst ved havet i Trønderlag
Fullmånenved Kvislåtjønn
Fullmånen ved Kvislåtjønn
Sølnkletten i Alvdal Vestfjell
Sølnkletten i Alvdal Vestfjell

Juli

Padling, mer sykling, bading.  Visit Norway hadde sauer og #sheepwithaview som tema i sin Norgeskampanje i 2016. Kampanjen skapte debatt. Det man ikke trenger debatt omkring er at de sauene, de får med seg noen naturopplevelser på sin vandring. Juli var Lyngør, det er prikken over i´en om sommeren det for en kajakkpadler! Det var fjellet, det var sjøen, det var ferie, det var uteliv hele tiden. Det er å leve godt!

En morgenfugl med vinger, en med vingåre
Morgenpadling på Lyngør
juli2
#sheepwithaview i norsk natur

August

Turen gikk så langt vest det bor folk i dette landet, Værlandet og Bulandet. Her er Shetland neste stopp. Havørnen lettet fra brokaret, sykkelen fant veien til den ytterste holme, solnedgangen var magisk. Så var det fjellet, sykling på Mjølkevegen og mange andre veier, stier, litt bæring ble det også på veien til utsikt, vann, støler. Kartet viste vei, det er endeløse muligheter på to hjul. En tur innom Oslomarka er stas. Det må være den hovedstaden i verden med det beste utgangspuktet for sykkel. Hurra for jobben Skiforeningen gjør i Oslomarka, ikke bare for ski, men også for sykkel.

På gjensyn ytterst ved havet
Bulandet, ytterst ved havet, Shetland neste

September

Høsten ropte! Det ble årest andre tur til Dvorefjell, der moskusen er sjef. Det å være med dem noen dager, er magisk, særlig når de stiller seg opp rett foran selveste Snøhetta for folk og kamera som ligger i lyngen. Turen til topps på Snøhetta, 2286 moh for å se over til andre høye topper, snø som aldri forsvinner, noen snøspurver. Toppturdagen toppet seg ned nordlyset over Kongsvold. For et område Dovrefjell er, i 2017 er jeg tilbake!

Drømmemotivet for åpen scene på Dovrefjell
Drømmemotivet for åpen scene på Dovrefjell
Nordlyset danser over Kongsvold
Nordlyset danser over Kongsvold
Rampa2
Mjølkevegen kan gli inn i melkesjokoladereklamen

Oktober

Høstferien og hvilket vær det ble. På Geilo var det snø i skibakken, sykling på fjellet, topptur på Hallingskarvet. Naturen strålte, høstferiefolket strålte. Det ble topper i marka, padling på fjorden og sykling i strålende sol med rast i korte ermer, og det i okotober i fjellet.

oktober1
Hallingskarvet i høstklær
Med kongelig utsikt fra Skaugumåsen
Med kongelig utsikt fra Skaugumåsen

November

Sykkel med piggdekk kom tidligere i år. Det ble to lag tøy og trekk over skoene på vei til jobben. Lyset var magisk, der det tar i mot ved Lysaker brygge på vei til jobben. På fjellet var det drømmestart på vintersesongen, det er lenge siden det er så fint så tidlig. Ski i pudder i november, det liker vi det. Til og med i Oslomarka ble det et par helger på ski på skogsbilveiene.

Sykle til jobben er bonus
Sykle til jobben er bonus for helsen, for miljøet, for humøret
november2
November slo til som det sjelden gjør for skifolket

Desember med oppsummeringen av naturopplevelser

Desember med mer sykle-til-jobben turer, helger på fjellet hvor det er ski og magisk lys. Om knappe to uker er turåret 2016 over. Tiden var inne for å ta en titt tilbake på utrolige mange fine turer, noen med lav puls, andre med høy puls. Fotogleden har blitt enda større, kamera blir ofte med på tur. Noen opplevelser ligger der å venter rett utenfor døren til de fleste av oss. Så tar vi sekken og drar litt lengre unna av og til. Jeg synes det er fint å fly minst mulig, og det trengs heller ikke så ofte. Velger gjerne toget, av og til må bilen med. En flyreise måtte til for å få til disse opplevelsene i 2016. Synes det er et paradoks at folk flyr rundt i verden for å se naturopplevelser før de blir ødelagt av klima. Synes det er unødvendig og trist egentlig at det produktutvikles rundt norslysturismen at man kan bestille seg en sightseeingtur med fly hvis været er dårlig, så man ikke reiser forgjeves til nord. Været bør fortsatt bestemme hva som er mulig og ikke. Jeg har skrevet ukentlige turtips dette året også. På den måten kommer jeg på mange nye stier og får mulighet til å inspirere til uteliv. Det er også tanken med det som skrives på Lev Godt, håper du blir inspirert. Nå tenker jeg på nye turer for 2017, har du et tips til meg, skriv noen ord her på bloggen:-)

Desemberlyset er bare å få med seg
Desemberlyset er bare å få med seg

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.