To turer til Dovrefjell i høst har gjort meg enda mer begeistrert for fjellområdet. Det er så mye på Dovrefjell, et botanisk mekka, mange turmuligheter, over 300 moskus, tidligere skysstasjoner hvor du er så velkommen, selveste Snøhetta 2286 moh., snøspurven, nordlyset danser over himmelen, røyskatten titter på deg på stien, Viewpoint Snøhetta. Norge sine villeste reinsdyr holder også til på Dovrefjell, har du flaks ser du dem.

Noeges villeste reinsdyr
Norges villeste reinsdyr
Snøspurven troner på Snøhetta
Snøspurven troner på Snøhetta

Noe av det som trekker meg og sikker mange med meg til Dovrefjell, er nettopp mangfoldet. Det er fint å kunne ta turen opp i steinura til den høyeste fjelltoppen utenfor Jotunheimen, så gå andre stier på et helt annet underlag, som pilgrimsleden mellom Hjerkinn og Kongsvold. Du tenker du kan møte en moskus når som helst, kanskje en ørn, kanskje noe annet du lurer på hva er når du ser det, en blomst, en fugl. Så drømmer du om å møte fjellreven, men vet den er vanskelig å treffe. Det gjør ikke noe, det er så mye annet å oppleve.

Man and the mountain
«Man in the mountain» på Snøhetta

Moskus og foto på Dovrefjell

Dette urdyret, som kom tilbake til Dovrefjell etter at tyskerne hadde utdryddet dem, har toppfart på 60 km/t. De er en herlig flokk, som er ganske lett å få øye på. Naturfotografen Roger Brendhagen arrangerer hver høst fotoworkshop, som gir et godt stevnemøtet på betryggende avstand, med disse dyrene. Jeg tok turen med kamera i fjor, jeg tok den i år. Jeg sa til Roger at jeg blir med til han fikser drømmemotivet, det med moskus foran selveste Snøhetta. I fjor var høydepunktet da moskusen tok lørdagsbadet i elva. Så kom høstens blinkskudd da syklisten, som trodde han hadde en rolig tur, møtte noen hindringer i veien. Så kom selve drømmemotivet som en prikk over i´n på årets fotoopplevelse på Dovrefjell.

Et herlig overraskende motiv
Et herlig motiv for fotografer på «moskusjakt»
Drømmemotivet på Dovrefjell
Drømmemotivet på Dovrefjell
Moskus må også ha seg et lødagsbad
Moskus må også ha seg et bad

Snøhetta

Snøhetta er fjellet alle kan bestige. Vi så det den gangen deltagere i TV programmet «Ingen grenser » kom seg til topps. Det er heller ikke særlig utfordringer for de med høydeskrekk, det er en enkel topptur. Utsikten fra det høyeste fjellet lengst nord i landet er majestetisk. I bunnen av fjellet ligger DNT hytta Snøheim, som har vært så populær i sommer at den ofte har vært stappfull i hver en krok. Nettopp Snøheim er for mange utgangspunktet for turen, med 2 – 3 timers gange er de fleste på toppen etter å ha gått stien opp igjennom steinura.

toppen
Til topps på Snøhetta
Litt påfyll på topptur må til
Litt påfyll på topptur må til

Kongsvold Fjellstue

Jeg hadde det til gode helt til i høst, et opphold på Kongsvold. Ekstra stas var det fordi jeg var på tur med folk som kom fra den andre siden av jorden. De skulle oppleve Dovrefjell for første gang. Alt ble som i et vakkert eventyr, Snøhetta med utsikt, moskus, reinsdyr, nordlys. Kongsvold Fjellstue stammer fra uminnelige tider, som det står på fjellstua sine nettsider. De eldste husene ble gjennoppbygget etter en brann i 1720. Du føler atmosfæren når du åpner døra inn til tradisjoner, den beste maten, eneste i landet med moskus på menyen. Vertskapet er på plass med kunnskap om alt fra vin til moskus og botanikk. Når nordlyset i tillegg danser oss i søvn, er det bare å «bøyde seg i hatten», som skijenta Heidi Weng sa når hun snublet litt i ordtaket.

kongsvold-fjellstue
Kongsvold Fjellstue tradisjon og kvalitet
Kongsvold byr på moskus til middag
Kongsvold byr på moskus til middag
Nordlyset danser over Kongsvold
Nordlyset danser over Kongsvold

Hjerkinn Fjellstue

Gå pilgrimsleden fra Kongsvold, forbi den botaniske hagen, opp over tregrensa, se etter røyskatten, fugler, gå til du kommer til en annen tidligere skysstasjon, Hjerkinn Fjellstue. Også her møter du et vertskap på Dovrefjell som byr på stolte tradisjoner i fine omgivelser. Roger sine fotoworkshops, som det har vært over 40 i rekka av, har basen sine her. Neste år er det nye muligheter for å være med Roger på eventyr med kamera på Dovrefjell. Foto eller ikke, Dovrefjell er en opplevelse vi gjerne deler og anbefaler.

vinduer-hjerkinnFakta Dovrefjell:

  • Nasjonalpark
  • Høyeste fjell Snøhetta 2286 moh
  • Moskus finnes kun på Dovrefjell
  • Rikt og unikt planteliv
  • Ta toget, Dovrebanen stopper på Hjerkinn og Kongsvold

snohetta-fra-snoheim

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.