Jeg har ei ny bok. Det er «Til topps i Norges Nasjonalparker«, skrevet at Gjermund T. Nordskar. For et par uker siden var jeg på en boklansering i Oslo hvor Fri Flyt lanserte boka og forfatteren, ultraløperen, turmannen og  NTNU studenten Gjermund var på plass. Det var en herlig inspirasjon å høre han fortelle som sitt eventyr. Jeg ville selvsagt ha boka og Gjermund skrev i boka til meg «Takk for at du kom – La livet bli et eventyr». Jeg var forresten så inspirert at jeg kjøpte to bøker, en turglad er vel snart så heldig å få den i gave.

Noen dager senere satte jeg kursen til fjells for både jobb og turer, som jeg ofte gjør. Ja, jeg vet jeg er priviligert som kan kombinere det. Jeg skriver selv også turtips og artikler, og blir bare mer og mer glad i å være ute og gjerne med kamera. Inspirert av Gjermund har jeg ofte tenkt denne uka, det er jo et eventyr når livet mye kan leves ute. Som disse oktoberdagen, hvor soloppgangene har vært magiske og stjernehimmelen det samme. Og midt i mellom det har naturen vist seg frem fra sin aller fineste side hver eneste dag. Flaks at det skjer når mange har mulighet til å være ute, som i høstferien. Her noen av mine små eventyr i området Hallingdal og Valdres denne uka, med turer på beina på Geilo og på Nystølfjellet, på sykkel mellom Hemsedal og Ål, på sykkel i det imponerende nettet av sykkelveier i området Golsfjellet og Valdres.

Soloppgang på Golsfjellet
Soloppgang på Golsfjellet
Morgenstund har gull i munn også for dyrelivet
Morgenstund har gull i munn, også for dyrelivet
Sykkel under stjerner og Melkeveien, selvsagt på #mjølkevegen
Sykkel under stjerner og Melkeveien, selvsagt på #mjølkevegen

Hallingskarvet Nasjonalpark

Boka til Gjermund tar for seg 37 nasjonalparker. Han og kameraten gikk til topps på alle i løpet av 80 vårdager. På Hallingskarvet gikk de til topps på Folarskardnuten 1933 moh. på samme dag som tusenvis gikk Skarverennet. En enkle måte å komme til topps, ikke på høyeste punkt, men på Prestholtskaret, er å gå trappen opp fra Prestholtseter. Jeg rakk ikke til topps på noen av toppene på Hallingskarvet denne gangen, men fikk en flott løpetur fra Geilo og inn mot Hallingskarvet i Budalen. Ikke så verst det heller!

Hallingskarvet nasjonalpark i høstdrakt
Hallingskarvet nasjonalpark i høstdrakt

Nystølfjellet

Fjellet ligger så godt plassert at det er utsikt til Jotunheimen, Rondane, Hallingskarvet og Gaustatoppen. Det er ingen topper som skygger for den fineste panorama. Gå turen opp fra parkeringen ved Nystølfjellet Hyttefelt, avkjøring fra Rv 51 mellom Gol og Fagernes. Ca 1,5 rolig gange så er du på toppen Nystølvarden på 1296 moh. Du går på mykt underlag, fin og godt merket sti, det er rett og slett en fin og enkel fjelltur.

Nystølvarden 1296 mob oh høyeste punkt i Gol kommune
Turjenter på Nystølvarden 1296 moh. og høyeste punkt i Gol kommune

Sykkel ved Reineskarvet

Når man kombinerer jobb og fri, er det fint å få et høstmøte i Hemsedal, med varighet som gir nok dagslys til en fin sykkeltur i etterkant. Turen startet på toppen av Hemsedal, ved Holleskardet. Nysnø på toppene og Fanitullveien det første stykke forbi Flævatn med dammen. Etter ca. 5  nye km. går veien av til Gyrinosvatnet, målet for turen er å sykle så langt veien går og det er inn til Lysebotn. Så fint område det er å sykle i! Det blir ikke siste gang turen går dit. Det er samme vei ut og inn langs speilblanke vann, men som en kommenterte til meg «med to ulike uttrykk i disse to retningene».  Turen er 43 fine km. og ganske letttråkket i fjellterreng med høyeste punkt på ca. 1220 moh.

Fint å sykle langs Gyrinosvatnet
Fint å sykle langs Gyrinosvatnet
Høstglade syklister ved Lysebotn
Høstglade syklister på vei til Lysebotn
Høstsykling ved Reineskarvet
Høstsykling ved Reineskarvet

Sykkel Golsfjellet og Valdres

Flere ganger her på Lev Godt har jeg delt turtips og sykkelglede fra dette veldige bra sykkelområdet, hvor jeg trives så godt. Her er det nesten ubegrensede muligheter og mange turvarianter. Søk på bloggen hvis du vil ha turbekrivelser herifra. Det som har vært spesielt denne høsten har vært været. Strålende sol, blikk stille vann, tørt terreng og ingen eller lite vind. For noen turer de på to hjul har fått denne høstferien! Sånn har det vært og det dag etter dag.

Blikk stille Storfjorden
Blikk stille Storfjorden
Mjølkevegen ved Gauklia
Mjølkevegen ved Gauklia
Stille morgen ved Tisleifjorden
Stille morgen ved Tisleifjorden

La livet bli et eventyr

Joda, de siste ukene har vært et eventyr i naturen. Det gir inspirasjon til nye turer, til å ta en titt på kart, velge noen veier, nye turmål, kjente turmål. Det må ha vært et eventyr å bestige alle landets nasjonalparker for Gjermund. Så får hver og en skape seg sine eventyr, jeg bringer ihvertfall ordene fra Gjermund videre. Fortsatt god høst!

Det er nok av mål og retninger å velge for tureventyret
Det er nok av mål og retninger for tureventyret

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.