Det er søndag ettermiddag, jeg sitter på ei fergekai ytterst i havet og venter på rutebåten. Måkene skriker, naturen er mektig. Ellers er det stille. Nesten ingen folk, heller ikke mange biler. Fugler derimot, dette er deres rike. Det er tusenvis av dem. Ludefuglene kommer i svermer inn og ut av fjellet, ørnene kretser mot den blå himmelen. Jeg er på Lovund på Helgelandskysten. Her er det så vakkert at jeg skal ta dere med en tur, men først fire dager tilbake i tid.

Helgens turmål Lovund på Helgelandskysten

Det er onsdag kveld og væremelding på tv´n. “Det fineste været er og blir i Nord Norge”, sier værmannen. Jeg ser den store sola han har plassert midt på landsdelen der det er så vakker. “Jeg reiser dit jeg”, sier jeg “Jeg reiser til Helgelandskysten”.  Fredag morgen på Gardermoen, dagen etter at flyplassen har blitt mye større. Folk skal på langhelg. En i køen spør meg hvor jeg skal, jeg sier Lovund. Han svarer “God tur, det er fint med helg i London”, så er han borte. Kanskje ikke så rart han syntes han hørte London, kanskje han ikke hadde hørt om Lovund? Det er ihvertfall ikke så mange som rusler bort til gate A26 for å fly til Sandnessjøen som det er til avgang London. Kanskje bare meg som skal på helgetur til Helgelandskysten?

Rå natur der havet møter landet

Lovund ligger i landets fineste padleområde. Sist jeg var her var det øyhopping med kajakk. Da hadde vi reist med tog fra Oslo til Mosjøen med padleårer i bagasjen. På øyene ventet kajakker og tropenetter. Lovund hadde jeg den gang kun lest om, husket en artikkel i Dagens Næringsliv som gjorde inntrykk. Den fortalte om øya ytterst på Helgeland med lakseeventyret Nova Sea. Nå hadde jeg lest om rorbuhotellet som åpnet nybygg for et par uker siden. Det var hit jeg ville, til Lovund med den store sola.

I Sandessjøen treffer jeg Heidi, som jeg har vært på topptur på Dønnamannen med. Det er ei dame som går etter drømmene sine. Nå har hun åpnet sjokoladefabrikk på brygga på Dønna. Hun sender med meg Lovundlady og Dønnamannen ut på helgeeventyr. Sjokolade og tur er noe av samme lykkefølelse det.

Heidi tar i mot med is og sjokolade på for anledningen, solkysten i landet
Håndlaget sjokolade i havgapet
Lovund opplevelsen

Fjellet er landemerke på Lovund, som fjell er på flere av de andre øyene på Helgelandskysten. Dette rager 625 meter rett opp fra havet. Jeg titter opp på den snødekte topphatten, teller syv ørner som kretser der oppe.  Dette er ei øy det er unødvendig å ta med sykkel eller bil, her er det beina som gjelder. Jeg tar de fatt og rusler noen hundre meter til rorbuhotellet hvor den nye romfløyen har reist seg majestetisk mot fjellet. Med dette været tenker jeg at det blir ikke mye inneliv, men det lille som blir ser ut til å bli godt ivaretatt.

Ny og ikke så ny arkitektur i et godt møte med naturen på Lovund
Naturen

Den rå naturen, det er den som trekker. Jeg tar for meg av det den byr på. Tur i fjellet, langs fjæra, opp i ura hvor lundefuglene snart skal legge egg. Disse fuglene med det fargerike nebbet har imponerende 400  vingeslag i minuttet. De flyr opptil 70 km. avgårde for å hente mat til ungene sine. Morgenløpeturen byr på utsikt av de sjeldne. Så er det solnedgangen, kveldslivet er et enkelt valg på Lovund, der sola går ned i havet ved Træna. En helgetur på Lovund når sola skinner er uteliv fra morgen til natt.

De kommer i tusenvis til Lovund, lundefuglene
Løpeturen med utsikt til de syv søstre og hele veien til Vega
Det må være godt å være sau på Helgelandskysten
Prinsessekake, kveite og gjestfrihet

Det er lørdag og lørdagskafé på Kystkulturbrygga. Tipset lyder gode kaker! Selvsagt hører man som besøkende på hva de lokale sier! “Prinsessekaka vår, den er kjempegod”,  sier hun som står ved kakebordet på lørdagens happening på Lovund. Hun har rett! Hun forteller også at pensjonistene har pusset opp siden jeg var her sist og driver stedet på dugnad. Jeg takker for meg og rusler glad videre, ut for å se på fuglene, for å gå i bratte fjell. Mat må man etterhvert ha og jeg lar meg friste av hotellets meny. Det er jeg glad for når jeg spiser ute på terrassen i 20 tiden. Ja, ute selvom datoen er 29. april!  Sola varmer når jeg nyter fra den fristende tallerkenen. Kveitestykket, som kommer fra en som veide 23 kg, ble fisket av hotellsjefens far torsdag. Den smaker himmelsk. “Hit burde flere ta en helgetur”, tenker jeg i det jeg har et gjøremål igjen for dagen, nyte solnedgangen.

Lørdagstreff på Lovund
Fersk kveite with a view
Sola går ned i havet ved Træna

En god, stille og inderlig vakker helg er snart over. Det ble som værmannen sa, et vær som la til rette for det beste utelivet ute i havgapet. Båten kommer, jeg tar sekken på ryggen, så glad for at jeg valgte Lovund denne helga.

Fakta Lovund
  • Øysamfunn på Helgelandskysten med knappe 500 innbyggere
  • En stor lundefugelkoloni holder til i naturreservatet Lundeura
  • Nova Sea, lakseoppdrett og hjørnesteinsbedriften
  • Ei øy med vekst og tilflytting
  • Lovundfjellet 625 moh
  • Lovund Rorbuhotell byr på god overnatting og mat
  • Lokalt øl på Emaus pub
  • Enkelt å nå med hurtigbåt fra Sandnessjøen
  • Tips å gjøre fottur, padling, foto