Dovrefjell

«Hva er du ute etter, hva er viktig for deg». Jeg har for første gang gått inn dørene til Scandinavian Photo i Oslo, ryktene sier at det er for de fotointeresserte som en godteributikk er for barna. «Det som er viktig er at et nytt kamera får plass i løpesekken min, det skal være med på løpeturer, sykkelturer og skiturer, så vil jeg gjerne slippe å skifte objektiv». Tyve minutter senere går den glade amatør ut av butikken med et nytt kamera tilpasset løpesekken. Den hyggelig trønderen i butikken hadde da forstått at teknikken ikke var i fokus på dette kjøpet. Handelen ble avsluttet med både de trøstende og motiverende ordene «menn er mer opptatt av teknikk, damene tar det igjen på at de er flinkere til å se motivene, lykke til». Kanskje som å snu seg fra solnedgangen og fange vinduene på Hjerkinn Fjellstue i kameraet i kveldingen….

vinduer-hjerkinn
Aften rødme på Hjerkinn Fjellstue

Det har gått noen måneder, det nye kameraet har vært med på sjøen, på fjellet, i marka. Det har vært med tidlige morgener og seine kvelder, noen sommernetter. Det har blitt mange motiv og jeg har ihvertfall begynt å lære litt av kameraet sine veldige mange muligheter. «Kanskje litt for lite», tenker jeg der jeg sitter på Dovrebanen med bruksanvisningen en høstettermiddag i september. Kameraet og jeg er på vei til Dovrefjell og kjenner litt på prestasjonsangsten. Vi skal være sammen med flere andre fotointeresserte hvor vi skal jakte på det perfekte moskusbildet på Dovrefjell. Lederen i flokken er Roger Brendhagen, naturfotograften som årlig arrangerer workshops med utgangspunkt Hjerkinn Fjellstue. Det er et år siden jeg var med første gang, da jeg mest av alt ønsket meg et hull i gulvet der jeg dukket opp med et enda mindre kamera enn nå og oppdaget at jeg skulle være sammen med «gutta med masse utstyr». Det gikk greit, nå er jeg klar igjen med et år mer foto – og turglede i bagasjen. For å nyte enda mer av fjellet er det tidlig ankomst for en egotur før innrykket av helgekameratene. Da er det ut på tur!

img_3826
Både store og små dyr på Dovrefjell her representert ved røyskatten
snospurv
Snøspurv i sommerdrakt ved Snøhetta

Dovrefjell, selve urfjellet. Fjellet med Snøhetta på 2286 moh. Fjellet man trodde var høyest i Norge helt til det kom måleinstrumenter som motbeviste det. Det kan derimot skryte av å være det høyest fjellet lengst nord i Norge og det høyeste utenfor Jotunheimen. Nasjonalpark, storslagen natur, det rike dyrelivet med moskusen som det største attraksjonen. Jeg nyter egodagen, så er jeg klar for å møte helgevennene. Andre landsmenn og noen svensker  har tatt turen til Dovrefjell for fotoinspirasjon, kunnskap og drømmemotivet. Broren min Svein er også med, plutselig har jeg en hjelper som kan viske om blender, lukketider og iso.

0r2a1483
På vei til dyrene på Dovrefjell  FOTO: Svein Haugen
Drømmeforestillig

Forrige høst var det spennende nærkontakt med moskus. Høstfargene og drømmemotivet derimot, det uteble. «Jeg blir med hvert år til drømmemotivet viser seg». Det er det jeg sier til Roger lørdag ettermiddag der vi går midt i den målrettede gruppa. Dagen har vært fin, selskapet har vært ni store og små moskus som fant roen der på fjellet. Bortsett fra ungoksen da, som ble jaget bort av han med vesentlig høyere selvbilde i brunsttiden. «Drømmemotivet det er moskus som poserer foran Snøhetta, lurer på når det kommer?». Jeg hadde vel kanskje ikke trodd Roger skulle ta meg så til de grader på ordet. Det gjorde han og fikset det lett selvom han kanskje mistet en kunde for neste høst. Søndag viser det seg nemlig frem, drømmemotivet på Dovrefjell. Flokken er på mange dyr, noen store, noen herlige små som blir kost med, sjefsoksen og den nesten utstøtte. Snøhetta, selve symbolet på Dovrefjell har et dryss av puddersnø innimellom gråsteinen, gamlesnøen klamrer seg fast som den pleier.  Det er denne forestilligen vi får være med på, vi som ligger i lyngen som er festpyntet etter årstiden. Noen ganger klaffer det bare, som det gjør akkurat nå!

Drømmemotivet for åpen scene på Dovrefjell
Drømmeforestilling, scene Dovrefjell med Snøhetta

moskus-ved-snohetta

Fakta:

 • Dovrefjell – nasjonalpark og grenseområde mellom Trøndelag og sørlige Norge
 • Snøhetta, høyeste fjell på 2286 moh
 • Stamme med ca. 300 moskus
 • Overnattingsteder å anbefale Kongsvold og Hjerkinn Fjellstue
 • Fotoworkshop med Roger Brendhagen hver høst
 • Dovrebanen med stopp på Hjerkinn og Kongsvold

Takk til Morten Sveen og Svein Haugen for at dere tok bilder av meg. På de øvrige bildene er jeg glad fotograf. Takk til Roger for inspirasjon.

Moskus workshop 2015 for en fersking, les her…

mating

 

birgit-fra-svein
En helg på Dovrefjell er å leve godt  FOTO: Svein Haugen

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

6 Comments

 1. Moro å følge deg på Facebook og dessuten lese om turene dine på bloggen din. Du skriver om kjøpet av det nye kameraet ditt før turen til Dovrefjell. Det hadde jo vært interessant å høre hvilket kamera du kjøpte og brukte. Hilsen en enda større fotoamatør.

  1. Hei Sigurd,
   Takk for at du følger med på opplevelsene mine. Kameraet er et Panasonic DMC-FZ1000, Lumix. Det har superzoom som tilsvarer 245 – 400 mm på et fullformatkamera. Ser på en test at det står Tidenes tur – og reisekamera? Stemmer kanskje det, jeg er ihvertfall veldig godt fornøyd. Fint å ikke måtte skifte objektiv, dessuten ganske lett og fint å få ned i en liten tursekk. Det er så fint å kombinere turer både på beina, sykkel og ski med foto, så da duger et sånnt kamera godt tenker jeg. God helg og gode fotoopplevleser til deg, Birgit

 2. Vi som är de där svenskarna du skriver om, tackar för trevlig läsning. Det var en superhelg med bra motiv och trevligt sällskap!

  1. Hei Berith og Mats,
   Takk!
   Det er dere vettu:-) Hyggelig å være sammen med dere to år på rad på Dovrefjell. Ja, fin helg og bra i år med høstfargene og at moskusen var akkurat dere vi ville at de skulle være. Lærte foto gjorde vi ogsp. Ha en fin høst med mye uteliv!

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.