Det er til ettertanke når vi leser at en flytur til London er like ødeleggende for miljøet som et halvt års gjennomsnittlig bilbruk. Det er for billig å fly, flyreisene utfra Norge er økende, kanskje særlig fordi mange flyreiser er for billige. Det er definitivt ikke godt nytt for miljøet. Den økende flybruken skjer utfra et av de aller fineste ferielandene som finnes. Det er ikke mange land hvor innbyggerne kan frotse i vakker natur, fint lys, kortreise mat, god plass og variasjon i opplevelser som i vårt eget hjemland. Det er samtidig et paradoks at folk flyr rundt i verden for å se på naturperler før klimaet ødelegger dem.  Det har vi bla. sett på reportasjer NRK Dagsrevyen har hatt fra Grønlandsisen i det siste. Det er mange grunner for å bruke ferie – og fritid her hjemme i Norge. Vi som brenner for å være ute på egen hjemmebane, trekker frem disse 5 grunnene for å droppe en, to eller kanskje flere flyturer til fordel for opplevelser i eget land, som gjerne kan være flyfrie.

bonus-pa-hjemmebane

1. Årstidene med lyset

Årstidene gir en fint mangfold. Vintermørket, den grønne våren, sommer med badetemperaturer, farvesprakende høst med barfrost og frostrøyk. Lyset er ditto, med midtnattsolen, rosa vintermorgener, blåtimen i januar, sommerkvelden som aldri tar slutt liksom. Mørketiden i nord som er fotografens favoritt. Det å stå opp om morgenen få med seg lyset, fuglene, stillheten. Joda, en langhelg i London og Paris kan gjerne byttes med en langhelg for å vekke sola et fint sted i Norge eller en byhelg i eget land.

SAMSUNG CSC

2. Allemannsretten

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i norsk natur. Allemannsretten er et gratis fellesgode, som vi alle kan forskyne oss av. Den gir oss rett til å bruke utmarka, fjellet, sjøen, skogen, uavhengig av hvem som er grunneier. Tilgjengeligheten er unik. Det er bare å stoppe et sted, finne seg en sti, et fjell å klyve, en teltplass. Mange av de utenlandske turistene som kommer til Norge bemerker nettopp dette gode og at det er en av mange grunner for de å reise til Norge.

SAMSUNG CSC
Finn ditt eget overnattingssted for en natt eller to

3. Transport 

Vi har sett sakte TV. Vi kan oppleve det ved å ta turen selv. Ta turen på spektakulære jernbaner, båtstrekninger, veier, på øyhopping med sykkel. Folk kommer helt fra Australia og Japan for å oppleve Flåmsbanen. Back pack ved å kombinere transportopplevelsene, på toget bussen, båtene. En minipris på toget tar deg langt avgårde, akkurat som på denne turen. Les her….

SAMSUNG CSC
Pakk sekken og dra avgårde

4. Det urbane

Byene fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, byene i vest, i nordvest. Det bugner av mat, kokkene er noen av verdens beste, kultur i vakre bygg og under åpen himmel. Oslo med mangfoldet og utelivet. Bergen og Ålsesund med de beste fiskerestaurantene. Det urbane Norge byr på mye og stadig på mer.

Trondheim
Trondheim er en av flere norske byer verdt å oppleve

5. Det landlige

Utelivet i marka, ved sjøen, på fjellet er noen av det beste ved dette landet. Vi har hørt om de norske topptur – og skigutta som reiste verden rundt for den ultimate turopplevelsen. De endte med å finne den i Jotunheimen. Det er topper for alle nivåer, det tar aldri slutt med nye turmuligheter om du velger sykkel, ski, beina, kanskje kajakk eller seilbåt. Vi drikker vannet i bekken, bor på hytter i alle varianter, bor i telt. Eller kanskje vi bare tar en tur ut i nabolaget, de aller fleste nordmenn er bare en løpe – eller busstur unna grønne områder med god plass og frisk luft.

SAMSUNG CSC
Fjellområder som dette innbyr til godt uteliv
SAMSUNG CSC
Noen måneder med fin vinter ligger foran oss

 

 

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.