Hallingskarvet er som en slags magnet, man trekkes liksom til det fjellet. Man trekkes mot det om vinteren, da ikke ofte til topps, men langs. Det er vær- og føreavhengig og kan vinterstid være krevende å velge toppen. Sommer og høst derimot, trekkes man enklere opp på fjellet for å få med seg morgenlyset, soloppgangen, dagslyset, skumringen og solnedgangen. Selvom turene mine opp har vært utallige er det som det nesten alltid er en litt ny opplevelse og den er minst like fin som forrige gang. Som det var akkurat denne kvelden i høstferien

Varierer turtidspunktet og få like mange varianter opplevelser som timer på dagen

Hallingskarvet på toppen av Geilo og i Hol kommune, har vært nasjonalpark siden 2006. For mange er fjellet kjent fra Skarverennet der det gir de vakreste omgivelser et skirenn kan drømme om å ha. For andre er fjellet kjent fra friluftsliv, igjennom Arne Ness sine skildringer, egne skiturer og turer på beina. Nå er Hallingskarvet enda mer tilgjengelig med trappene som de iherdige trappebyggende sherpaer fra Nepal har bygget de siste årene. Det som tidligere var en litt sliten sti opp fra Prestholtseter til Prestholtskaret har nå blitt en imponerende steintrapp, som enkelt tar glade vandrere til topps.

Imponerende håndverk leder til topps på Hallingskarvet
Tusenvis av glade vandrere tar trappene fatt opp Prestholtskaret
Prestholtrunden:
Vel oppe i Prestholtskaret 1600 moh. er utsikten verdt å hvile øynene på. Det er Hardangervidda, det er over til en annen kjendis i fjellheimen Gaustatoppen, det er mot vest, mot sør, det er mot nære og fjerne topper. Denne sesongen har nyskapningen Prestholtrunden blitt til. Fra Prestholtskaret er Prestholtrunden merket med varder videre. Turen går østover til Skarvsenden, ned Vesleskaret før den ender på utgangspunktet Prestholtseter. Nå er det en god grunn til å gå lengre enn kun opp og ned i skaret. Ved å ta runden er opplevelsen av Hallingskarvet enda litt mer og rømmegrøten og rømmebrødet på Prestholtseter smaker enda bedre om mulig. De fleste vil gå turen på godt under 2 timer hvis det er et mål. I år passerer nesten 30.000 vandrere telleren som er satt opp, imponerende! Plutselig er Hallingskarvet og toppturen blitt like populær som syklingen på Rallarvegen! I og med vei til Prestholtseter om sommeren, er opplevelsen lett tilgjengelig.
Vel oppe i Prestholtskaret, er nyvinningen Prestholtrunden et godt valg
Vardemerket sti mot Skarvsenden
Utsikt mot en litt mer beskjeden, men godt synlig, kjendis i fjellheimen, Gaustatoppen, 1883 moh.

Kveldstur som min denne kvelden betyr at man nesten er alene, flaks hvis man sier hei til andre. Noen ravner var derimot ivrige følgere der jeg tok raske skritt opp trappa. Man får lyst på lengre turer på det 35 km. lange Hallingskarvet, men da må man komme seg ut tidligere. Mørket kommer raskt på om høsten. Dessuten er det greit å være trygg på været på turer i høyden. Hallingskarvet ligget på vannskillet mellom øst og vest, som kan bety raskt værskifte. Dårlig sikt på Skarvet kan være skummelt. Denne kvelden var det ikke skummelt, men strålende, som det så ofte er. Blir du fristet til å ta turen i høst, må du raske på. I dag ligger det en hvitt lag i skaret, og snart er de ca. 2000 trappetrinnen som ryktene sier at det er, gravlagt i snø frem til det er vår og blomstene igjen spirer. God tur i høst eller kanskje nå som vi sier medio oktober – Sett turen på «to do» listen for neste år. Ikke tvil om at Geilo har fått en ny attraksjon i Prestholtrunden på Hallingskarvet.

Prestholtseter er utgangspunktet for Prestholtrunden og byr på veldig god rømmegrøt!
Ivrig turfølge denne kvelden i oktober på Hallingskarvet

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.