I det vi går inn i 2015 som er Friluftslivets år, er det fint å reflektere litt over denne utrolige verdien og magien vi får når vi forskyner oss raust av utelivet. I romjula så vi friluftslivsglede på NRK når de tre brødrene reiste til Bjørnøya og fant ut at denne øya langt mot nord, som de hadde drømt så mye om, rett og slett var en herlige lekegrind. De boltret seg med surfing, klatring, isbading og tok fjellsidene på brett. Avslutningsreplikken var » Drømmer blir virkelige først når man selv gjør de det». Så enkelt er det! Drømmene trenger ikke være eksteme, de kan være enkle og lett tilgjengelige og allikevel gi unike øyeblikk.  Gjør drømmene virkelige! Det heier vi på når vi går inn i et år hvor det vil være ekstra oppmerksomhet rundt det unike utendørs treningsstudioet som vi har i Norge, tilgangen vi har på friluftsliv.

Drømmen som gikk i oppfyllelse, marslyset på Svalbard

Noe annet vi hører er at nordmenn går mer og mer på tur og hvor stor plass det har i manges liv. Samtidig er det mange som nesten aldri tar turen ut, kanskje fordi de ikke har blitt vant til det. De var ikke blant de heldige barna som stadig måtte på tur og dermed fikk med seg turglede som små. Friluftsliv er så mye mer enn tur, det er den koden det er så fint å knekke. Det er årstidene, lyset, tiurleiken, fiskelykken, bålet som brenner inn i natta, toppturene og den lange skituren, den korte sykkelturen, padlingen på det blikkstille havet. Vi kan fortsette i den uendelige å forsyne oss av dette godet som naturen er og gir av i massevis.

Så vakkert kan det være å ta en joggetur på stier ved Oslofjorden i desember

De magiske opplevelsene finner vi rett utenfor døra. I året som har gått har jeg hatt et ukentlig skriveoppdrag for å inspirere til turglede og dele turtips. Det har gjort at jeg har blitt enda mer oppmerksom på hvor nær magien kan være, fordi det har vært enda flere turer i år. Det kan være som den dagen det øste ned i Marka, skylaget lå tungt over meg, i tillegg var det høstkaldt og goretex skoene hadde ikke en sjanse mot det søkkvåre underlaget. Det hjalpt lite nå turtipset skulle oppleves før det skulle inspirere videre, det nærmet seg nemlig dealine. Så var den der da, midt i det utrolige grå og våte, orrhanen som ikke oppdaget meg før jeg så han.  Da gjorde det lite om annen utsikt uteble den turdagen. Så møter jeg stisykkelgruppa til Rye som har sin ukentlige treningstur i Marka. De stiller opp for fotografen og jubler av sykkelglede. Et annet øyeblikk er padleturen på Helgelandskysten, da havørnparet voktet reiret sitt kun meter fra neset som ble rundet den vakre morgenen. Friluftslivet er så utrolige mye for så mange…..

Det hjelper ikke alltid å være stor og sterk selvom du heter havørn, når de ilsinte kråkene får teft
Treningsglede i Oslomarka hver lørdag for denne gjengen.

Et helt eget år har friluftslivet fått når vi nå sier 2015. Nyt det, bruk naturen både til trening og de mer rolige opplevelsene med lavere puls. Mulighetene er mange; spennende, varierte, enkle og mer krevende. Har du ikke knekt koden enda, bli med naboen, kollegaene eller meld deg på en tur i regi av friluftsorganisasjonene, som vet å inspirere til utendørsliv. Vi krysser fingre for #stillenatur også i det nye året og at de som er ansvarlige for å forvalte våre områder ikke påfører oss støy vi hverken trenger eller vil ha. Godt nytt uteår!

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.