«Hør lydene, bekken som klukker, fuglene, føl brisen fra havet». Vi er på stien som stiger fra havet mot målet langt der oppe, Dønnamannen, 858 moh. Heidi, den lokale «fjellgeita» og vår guide på topptur, minner om at det å høre og lukte er en del av den unike opplevelsen på øytur på Helgeland. Her skal det være langt fra full fart og rett frem, evnen til å leve seg inn i naturen derimot, det er den vi skal kjenne godt på.

SAMSUNG CSC
Dønnamannen, en profil på Helgelandskysten der han ligger på ryggen

SAMSUNG CSC
Stien stiger fra Einevika og Hagen

Stien snor seg opp fjellsiden, som blir brattere. » Det er Nasen, så Leppa og Haka. Vi satser på Leppa i dag og skal ta en travers før vi når Nasen. Verdens fineste fjell er vi på vei til», sier Heidi. Dønnamannen er en kjent profil på Helgelandskysten og en tur det er fint å komme seg til topps på hvis man holder seg på den rette stien. God rødmerking viser turen. Snart blir det et pust i bakken og øynene søker den fantastiske utsikten over det enorme øyeriket, hvor havørn og fisk råder. Noen kajakkpadlere og fiskere ser vi, padlere finner ikke noe finere enn øyriket nettopp her.

SAMSUNG CSC
Padleeldorado, der tar liksom aldri slutt med idylliske holmer og skjær

Etterhvert som vi nærmer oss Leppa og stiger i høydemeter, blir utsikten mer og mer imponerende. Vi er igjennom det bratteste partiet, de siste 150 høydemeterne går mest på mykt underlag. «Ka-ba ka-ba» hører vi, der var jammen rypeparet med de nyfødte, foreldrene prøver så godt de kan å få oss vekk fra de små, heldigvis med et stopp til ære for fotografen. Det kan vi ihvertfall velge å tro.

SAMSUNG CSC
Rypa i stien på Dønnamannen

Så var vi der, på toppen av Dønnamannen. Hvilke magisk utsikt, hvilken herlig følelse å bestige dette fjellet en dag hvor sola stråler fra klar himmel og ned på blått hav. Det er De Syv Søstre, det er Sandnessjøen, det er Lovund, Træna og det er isbre på fastlandet, det er Haka til mannen rett foran oss og Nasen bak oss. Wow, så flott det er! Heidi åpner sekken med det lille norske flagget vaiende i brisen og pakker ut godsaker. Det er guiden sin det, som byr på red bull shot, ølpølse og krinalefse med gomme her i de majestetiske omgivelsene. Baken dumper ned på en stein mens øynene speider utover havet som glitrer der nede.

SAMSUNG CSC
Utsikten over øyriket er noe å skrive hjem om. Vega titter frem i det fjerne
SAMSUNG CSC
Det er det lille ekstra med krinalefse fra den beste turguiden på toppen av Dønnamannen

Dagen i forveien hadde samme turgjeng vært med Kristian på Seløy Kystferie ut i rib hele veien ut til Sandsundvær. Ørnene flakset, vi så ørneungene som stakk hodet opp fra reiret i masta, vi hørte om ulykken på Sandsundvær som krevde 34 menneskeliv i 1901, vi hørte om sildefisket på slutten av 18oo tallet som samlet tusenvis av mennesker så det nesten ble et bysamfunn ytterst her ute i havgapet. Ørnene, som er så mektige å se på, men som alle ikke er like glade i. Den gamle fiskeren med glimtet i øyet var ikke så i glad i havørnene, som øker i mengde mens ærfuglen blir færre og dermed betaler en pris. En lundefugl kom i hurtig frekvens forbi, helt fra lundefugløya Lovund for å spise litt. Hele 400 vingeslag i minuttet har denne pappegøyefuglen, som kommer i tusentall tilbake til Lovund på samme dag hver eneste april.

SAMSUNG CSC
I reiret på holmen ytterst i havgapet titter ørneungene opp

» Vi kan vel ikke sitte her hele dagen selvom det er fristende » lyder det fra sidemannen. Snart er turgjengen på beina og starter nedstigningen mot havet. Det går litt raskere ned enn opp fjellsiden, mens vi prøver å ta inn alle lyder og bilder som skal være med hjem. Vi nærmer oss det hvite stranda, en båt kommer mot fjæra. » Hva skal den mon tro?». Gleden er stor når den setter kursen rett mot oss, rett opp på stranda. Det er Kjell fra Augustbryggo, som venter på oss med kald herlig drikke og en ertesuppe med lokal touch. Sånn kan det bli når man allierer seg med vertskapet på Seløya. Definitivt det lille ektra i vannkanten på Dønna og ved foten av Dønnamannen for en glad turgjeng, nå med litt mer slitne lår enn ved start.

SAMSUNG CSC
Servering i fjæra er det lille ekstra på Helgelandskysten

Snart er det siste kveld i juni. Det blir ikke mørkt her i midtnattsolens rike. Akkurat denne kvelden bestemmer sola seg for å by på seg selv med det vakreste kveldsspillet. Man kan definitivt ikke sove bort sommernattta på Seløya en sånn natt. Sommernatta tilbringes ute mot vest i rosa, gult og orange lys. Det er vakkert, det er magisk og det er et fint «på gjensyn» som overbringes fra vakre Helgelandskysten. Før avreise blir det en formiddag i fiskeskøyta Havbrua, som etter noen få timer legger til kai med en god fangst av den beste fisken. Den skal nytes hjemme i sør, mens vi koser oss med minner fra magiske døgn i nord. Det er mye sommer igjen, de norske ferieperlene venter. Blant de er Helgelandskysten, Dønnamannen og Seløya. God #Norgesferie.

Fakta: tur til Dønnamannen:

Vi startet ved Einvika og gikk via Hagen til Leppa

  • 8 km tur
  • Toppen 858 moh – majestetisk utsikt
  • God merking og sti, noe klyving
  • Startalternativer Einvika, Breidvika eller Teistavika

Topptur til Dønnamannen, sett den på «to do «listen

Forrige sommer var det kajakk og sykkel på Helgelandskysten, les her.

SAMSUNG CSC
Med hjelp av de ekte fiskerne blir dette fort en fangst noen timer på havet
SAMSUNG CSC
Fiskeren fra Dønna
SAMSUNG CSC
De Syv Søstre i kveldslyset
SAMSUNG CSC
På gjensyn vakre Helgelandskysten

 

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.