Golsfjellet – Stølsvidda på ski. Inspirert av positive tilbakemeldinger på sykkelboka jeg nettopp har utgitt, Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres tenkte jeg det kunne være fint, mens man  venter på sykkelsesongen,  å ta en av favoritturene på ski. Jeg blinket ut boka sin tur nr. 7 Oset – Brattåsen – Langestølen, spenner på meg skiene og staker meg avgårde. Fra Golsfjellet binder scooterløyper over demningen til Tisleifjorden de to løypeområdene sammen. I det jeg går over grensefjorden mellom Buskerud og Oppland, bryter sola igjennom skylaget for å toppe allerede perfekte skiløyper og puddersnø til å bli en drømmedag.

På nye skiområder tar man en titt på løypeskiltet

I småkupert landskap dekorert med reve -og harespor om hverandre, bærer det oppover til Furuset. Det ligger et hvitt teppe over det som er den fineste blomstereng om sommeren. Så venter noen kilometer til Gauklia, hvor jeg har hatt så mange turer på sykkelen. Der gjøken galer i juni, tranene danser på jordene, der stølsidyll råder i sommermånedene med mjølkebilen som henter mjølk flere ganger i uka. Skiløypa kommer opp i Gauklia et stykke vest for sykkelveien og byr dermed på en ny entré inn i området. Utsikten er like fin som vi har den fra mjølkerampa i den bratte kneika om sommeren.

Skiveien til Gauklia byr på utsikt

Neste stopp er Brattåsen, turens høyeste punkt. Utsikten til Jotunheimen skuffer ikke i dag heller. Det blir alltid en pust i bakken på Brattåsen, som brukes til å ta inn den imponerende utsikten, til å fylle på med drikke og en sjokoladebit eller aller helst, en hel sjokolade!

Vinter på Brattåsen
Brattåsen et kryss på Mjølkevegen

Så bærer det ned alle høydemeterne som nettopp er vunnet. Det går utfor i fine løyper forbi enda en stølsidyll, Tyrisholt, før Langestølen venter. Heldig for en skiløper på tur på Stølsvidda er Langestølen kolonial åpen i vinterferien, som den også er i påsken. Det smaker med vaffel i kaféen, rømmegrøten tar vi på sykkelturen til sommeren! Kirsten, sjefen på Langestølen selger sykkelboka i imponerende antall, og forteller at hun gleder seg til ny sykkelsesong. Jeg takker for meg og tar fatt på siste etappe tilbake til Golsfjellet. Den går langs Tisleifjorden i gode løyper og med god skilting. Vel tilbake viser GPS´n at turen er noen km lengre på ski enn sykkel.

Fakta skituren Oset – Gauklia – Brattåsen – Langestølen

  • Lengde 37 km
  • Fine og nypreppede løyper
  • Egner seg for pulk
  • Høyeste punkt 1050 moh.

Fakta sykkelturen Oset – Gauklia – Brattåsen – Langestølen

  • Lengde 31 km
  • Fjellvei med bratt stigning ved Gauklia
  • Egner seg for sykkeltralle
  • Høyeste punkt 1050 moh.

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.