Fredag og lunsjen med kollegaene er forlengst over og helgen nærmer seg. Blikket drar seg stadig oftere mot vinduet her jeg sitter på kontoret noen etasjer over den travle bygata. Der ute er det nemlig puddersnø, det laver ned hvite krystaller som liksom roper ski. En sjekk på yr.no sier at gradene skal være minus fire utover kvelden og da er det bare å gripe muligheten; En tur med hodelykt på blå ekstra. Tiden er snart inne for å slenge sekken på ryggen, rope «hade god helg» og sette kursen mot Marka, hvor mil på mil med spor venter i et herlig vinterlandskap.

Akkurat så fint er det i Marka siste fredag i januar 2014

Det er magisk hver eneste gang man kommer seg ut i løypene i skumringen når silkemyk snø har lagt seg over naturen som det aller fineste og mykeste teppe. Skiene spennes på, lykta settes på hodet, det lille batteriet legges i brystlomma på skijakka. Første timen nytes uten lykt, mens ettermiddagen går fra skumring mot kveld og mørket demper landskapet. Det er fint å gå uten lykt så lenge som mulig, også av hensyn til møtende skiløpere, som det er noen av denne fredagen. Snart er det såpass mørket at det er vanskelig å skimte sporene. Da er lykta nødvendig, ihvertfall de kveldene månen ikke byr på seg selv og gir oss måneskinnsturer. Lykta er en god «måneerstatter» og har den et fulladet batteri gir det få begrensninger på løypevalget.

Lykta lyser opp det som er nødvendig av spor og skilt

Sportsbutikkene har et bra utvalg av lykter i ulike varianter og prisklasser. Jeg har landet på en liten, lett og fleksibel lykt, som kan brukes både på ski og som sykkellykt, da den har forskjellige festanordninger. Den kan stilles inn på forskjellige styrker, og batteriet varer lengre hvis man unngår den sterkeste styrken. Det er sjelden eller aldri nødvedig å bruke full styrke. Det er også mest hensynsfullt overfor andre som har valgt skiene denne kvelden. Noen «kjøreregler» som er greit å følge på lykteturen:

  • Se til siden eller ned når du møter andre i løypa,
  • Unngå å bruke full styrke hvis det ikke er nødvendig og du har valgmulighetene på lykta
  • Møter du andre med lykt, unngå å se rett på lykta
  • Sjekk at batteriet er fulladet, så det ikke plutselig blir tur helt i mørket

Det er magisk, det å starte helga med noen kilometer eller kanskje også mil i herlig stillhet i et snølandskap! Det er ro, det er trening, det er luft, skuldrene senkes, det er deg og naturen. Det er en fin avslutning på en hektisk jobbuke, det er bare å legge stress og høye skuldre igjen der ute i skogen eller på fjellet hvis det er der du er. Etter turen er det enda bedre å krype opp i sofaen med noe godt i glasset og nyte ukas kanskje beste kveld. God helg:-)

Det er fortsatt noen uker med snø og mørke kvelder. Ta på hodelykta og nyt dette

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.