Det amerikanske nettmedie The Huffington Post kåret Norge til » The Greatest Place on Earth». De oppgav 25 gode grunner. Det inspirerte meg til å lage min egen utgave av noen av opplevelsene jeg har hatt i det vakre landet vårt de siste årene. Godt hjulpet av flyvegring i familien kombinert med en inderlig lidenskap for frilufstliv, tilbringes de aller fleste ferier og fristunder i de»The Greates Place on earth». Vi er alltid fornøyd og vil bare ha mer:-). Norgesferie er fint år etter år.

Ettersom jeg er en jordnær nordmann er det greit å være litt mer beskjeden enn amerikanerne. Jeg velger 17 og gjør gode grunner synonymt med gode opplevelser. God fornøyelse, kanskje finner du et ferietips i ditt nærmeste ferieland!

1. Tranøy
Magisk i Hamsunds rike. Området nord på Hamarøy byr på sjarm, himmelske kaker, Edwardas Hus, padleterreng og multemyrer. Ankomst Tranøy i havblikk er slik:

Tranøy, en perle i vakre nord

2. Loen med Loenvannet 
Isbreer, dype fjorder, høye fjell. Strålende for fotturer, klatring, padling, sykling og veldig mye mer. Den gode boopplevelsen byr Hotel Alexandra i Loen på.

Ta turen langs Loenvannet på sykkel eller på vannet i kajakk. I enden venter Kjenndalsbreen

3. Aurlandsdalen
Spektakulær fottur fra fjell til fjord eller omvendt. Turen Østerbø – Vassbygda er den mest gåtte, for  ekstra trim, gå motsatt. Bussforbindelse mellom de to stedene gir deg muligheten for retur til utgangspunktet.

Aurlandsdalen, 20 km. og ca. 800 meter høydeforskjell langs Aurlandselva

4. Lofoten
Lofoten skuffer ikke uansett vær og vind. Fisken biter med en hyppighet så vi søringer blir litt satt ut. Sjarmen, naturen, torsketungene på Fiskekrogen i Henningsvær og midtnattsola som nytes fra de hvite strendene.  Minneboka er evigvarende.

En lykkelig padler i sitt drømmeparadis

5. Beseggen
Ikke så rart dette er en av de mest berømte og mest gåtte fjellopplevelsene våre. Velg en av de dagene ikke alle går! Et godt utgangspunkt for turen er Beitostølen, som også byr på mye annet sommer og vinter. Fine sykkelmuligheter rundt Slettafjellet og Jotunheimveien.

Besseggen – et «to do»!                       Foto: Aud Eva Bergo ( takk for bildelån, glemte kameraet )

6. Skogen
Det enkle er det beste, sier vi ofte. Skogen har de fleste i sitt nærområde. Finn din stille sti, ditt stille vann, din ro, glede. Nyt din fristund i skogen der du liker å være og lukt litt ekstra godt på klar høstluft, lytt til svarttrosen, ta deg et bad, få påfyll…..

Vann, ro, idyll, farver. Norge byr på mengder av skog og vann

7. Helgelandskysten
De 7 søstre troner majestetisk ved et av landets flotteste padleområder. Utallige små øyer, holmer og skjær, hvite strender hvor du er ganske så alene. De som har gått turen over de 7. søstre, sier du må gjøre det en gang……

SAMSUNG CSC
Syv søstre er et spektakulært syn og byr på turmuligheter i fjellet og padling på havet

8. Ski
Huffington Post sier en av de 25 grunnene er landet med skisportens vugge. Vugga har utviklet seg til et skieldorado. Det bugner av gode alpinsteder, tusenvis av km. med løyper på fjellet, ski-in overnatting og afterski. Vinterferie og skihelger er et «must». Jeg har mine favoritter, men det er vanskelig å velge!
Det er uendelige muligheter, kjøre nedover bratt, ikke så bratt, langt, kort, gå på kryss, tvers, bratte fjell, flate fjell, korte turer og lange turer. Roald Amundsen sa «Jeg tør si, vi elsket våre ski. Vi klappet og kjælte dem hver gang vi spente dem på».

Tuva Turisthytta serverer Norges beste vafller  med genuin service til fjellfolket

9. Ski i Marka
Skiløyper, stille løyper, travle løyper. Oslomarka er en av dem. Finn din egen mark og dine egne løyper og gå dem opp! Eller nyt den jobben løypemannskaper daglig gjør for din tur.

Topper også i Marka rundt Norges hovedstad, her Gyrihaugen på Krokskogen

10. Stadtlandet med Selje
Det klareste ferieminnet fra barndommen er møte med Selje og det nye hotellet med basseng, som lå på den hvite stranda. Måtte tilbake etter nesten 40 år. Nå var ikke målet hotell og basseng. Det var å lage sine egen fiskesuppe i solnedgangen på stranda, oppleve Stadtlandet på sykkel og surfestrendene på Hoddevik og Ervik. Et magisk gjensyn med Seljestranda, vi kommer tilbake……

Selje med Stadtlandet i det fjerne

11. Lyngørområdet
Noe bare må man ha! For oss er det årlige besøket i Lyngørområdet hellig. Et av Norges fineste padleområder Lyngør – Sandøya, sykling langs den blide kyst og løpeturer på heia. Hele familien setter av opplevelsen i kalenderen fra år til år. Minneboka er full av øyeblikk som da selene lekte rundt kajakkene i havblikket, som da vi spiset verdens beste brownis på brygga i Sandøykilen, da vi gjorde ingen ting og pulsen hvilte mye.

Vernet, vakkert og hvitt, det er Lyngørøyene

12. Rallarvegen
Verdens vakreste sykkeltur kan den kanskje kalle seg. På få timer er kontranstene høyfjell, fosser, fjorder og et snev av cruiseturisme ved ankomst Flåm. Det er rett og slett en god tur! Fint utganspunkt er Geilo med sykkeltog til Finse. Geilo er et fint utganspunkt for aktive ferier året rundt, der det ligger på fjellet og ganske nær fjorder.

Rallarvegen, en sykkelopplevelse av de sjeldne

13. Oslofjorden med padling
Det aller beste er turene til de små holmene som kun svømmere og padlere kommer inn på. Blåskjellene plukkes km. fra hovedstaden, tilberedes og nytes. Fjorden er treningseldorado for all vannsport der den ligger ganske beskyttet av åsene rundt. Her er det fine turer til alle årstider såfremt det er isfritt, om sommeren helst før båtene med motor har stått opp…..

Så fint er det, rett utenfor hovedstaden

14. Hurtigruta
Det er jo bare å gi tommelen opp for begrepet «Verdens vakreste sjøreise». Det er akkurat det det er. Det er en behagelig måte å nå målet der nord eller sør istedet for mil etter mil langs asfalten. Sitt på den blå stolen på dekk, pakket ned i ull og goretex og opplev det, minutt for minutt.

Sånn kan det kan være på dekk ved avgang Svolvær i juli – god tur:-)

15. Svalbard
En ekspedisjon i gummibåt med en naturfotograf som turkamerat, gav en naturopplevelse av de sjeldne. Det var sommer og midtnattsol neste hver dag. Det var brefall, seler på isflak, lundefugler, fjellrever, fossiler, fjellturer og sjeldne og vakre blomster. Det er mange år siden. Etter det har jeg hatt en drøm om vinterlyset på vårt nordligste feriemål. For et år siden ble drømmen virkelighet, jeg tok i mot de første solstrålene i marslyset på Svalbard. Magisk!

SAMSUNG CSC
Svalbard en herlig opplevelse til alle årstider

De to siste opplevelsene vier jeg til et par overnattingssteder, som er supre baser for aktive ferier.

16. Nyvågar Rorbuer
Lofotens rorbuer er mange, de ligger der i vannkanten. Nyvågar Rorbu Hotell i Kabelvåg har alt som skal til for en padleferie i det ekte miljøet Lofoten lokker sine turister med.

Ro, idyll, fiske i havet, fisk på Rorbua og fisk på kroa. Nyvågar gir Lofotfølelsen

17. Bokhotellet Lyngørporten på Gjeving
Ferieparadiset ved UNESCO vernet Lyngør. Bo rett i vannkanten, nyt service, smak veldig kortreist honning, sett kajakken på vannet og ta turen igjennom Lyngørsundet, rundt fyret som ligger der ute og tenk at det er Danmark neste.

Det er så sjønært det kan bli på denne idyllen rett ved Lyngør

Neida, vi har ikke alltid pent vær vi heller! Noen av disse stedene er besøkt flere ganger og da blir det disse bildene når tips skal deles. Samtidig har jeg et avslappet forhold til det norske været. Ta i mot det været du får, ha alltid med tøy som duger og nyt det akkurat som det er. Jeg glemmer aldri turen på Rallarvegen med 0 sikt, vind og regn. Plutselig sprekker skydekket, gir akkurat 3 minutter med strålende sikt mot fjell og fossefall, før tåka faller ned igjen. Det er det nærmeste man kommer et naturteater. Det er den mest minnerike turen av flere på en av verdens fineste sykkelopplevelser!

Drøm om det som venter der fremme. Uten drømmer, færre opplevelser

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.