Vi hører om gutta som setter kursen mot Alaska og Canada for storfisken og villmarkslivet. Det er Lars Monsen og Jens i Villmarka, gutta som lever i naturen og lever ut villmarksdrømmen sin. Det er ikke så ofte vi hører om de helt vanlige norske gutta, som også drømmer om det sammen, om i noe mindre skala. De som vil oppleve tur -og fiskeeventyret på 2 – 3 ferieuker vekk fra det vanlige livet. Det er disse gutta og Alaska denne artikkelen handler om.

Fiskelykke for en helt vanlig nordmann

Gjengen av gutter i et par generasjoner fra Osloområdet hadde planlagte turen et knapt år før de dro avgårde. Turerfaringen for noen var Oslomarka, fjellet og opplevelser med jakt og fiske i villmarka nordover både i Norge og Sverige. Andre i følget var vesentlig mer erfarne fra mye friluftsliv med jakt. Felles for alle er interessen for hundekjøring, som de er eller har vært aktive i. Så vokste den felles drømmen om Alaska seg frem og planleggingen av turen startet. En i gjengen hadde vært i Alaska tidligere, ellers var de førstereis når de satte seg på flyet da fellesferien her hjemme nærmet seg slutten. Å være ivrig er fint, disse gutta var ivrig etter å komme seg av gårde og ivrige etter å oppleve tur – og fiskeeventyret i Alaska!

Alaska

Hele 17 av USA sine høyest fjelltopper ligger i Alaska og mindre enn 1% av landarealet er privateid. Det betyr mye boltreplass for turfolket og mye villmark. Alaska ble forresten kjøpt fra Russland i 1867 og er USA´s største delstat.

Alaska er nesten uendelig med villmark

Planleggingen

Storfisken stod høyest på lista. Hvor det var best å fiske gjorde turmålet. Ved hjelp av Youtube, artikler og tips fra Float Alaska ble valget gjort. En suksessfaktor er å bestille og huske på alt man trenger, dette er ikke turen å glemme noe! Det var telt, liggeunderlag, sovepose og pepperspray. Det gjelder også å ha tilstrekkelig mat med inn i villmarka selvom fisk skulle utgjøre mye av næringen. Gjengen på 11 gutter pakket 120 selvkomponerte frokostblandinger og tørrmelk, så havregrøten ville være sikret hver dag. Float Alaska sørget for utstyret som trengtes fra Alaska, som de raftingbåt lignende flåtene. Papa Bear Adventure var de som sørget for transporten. Disse har begge base i Bethel. Etter flyturen Oslo – Island- Anchorage landet flyet nettopp i Bethel.

Bethel

«Bethel er en stusselig plass», sier Eirik Amundsen, den i turfølget som har delt turopplevelsen her. Ca. 6000 innbyggere totalt, mange av dem inuitter, som lever under enkle kår. Blant innbyggerne er det både fastboende og sesongarbeidere, som sørger for at turfolket kommer seg inn i villmarka. Det er hverken vei inn eller ut av byen, fly eller båt duger derimot. Her overnatter man i lodger av enkel standard, etterlater det man har med seg fra sivilasjonen, som vanlige klær, og gjør seg klar til og flys inn i villmarka. Kommer det plutselig en glippe i været, som for denne gjengen, var det bare å sette «rævva» i gir, får med seg alt og gå ombord i flyet, som enten har fire eller to seter.

Bethel byr ikke på mye byliv
Fire – eller to seter flyr skytteltrafikk når været tillater det.
På vei til tureventyret

Kisaralik River

Det var den 16 mil lange Kiraralik River som skulle padles, oppleves og fiskes i disse 11 dagene i Alaskas villmark. Flyet landet på innsjøen som var opphavet til elva, som ved første øyekast kunne ligne på et stort markavann. Da alle var vel fremme ved innsjøen, startet selve eventyret nedover elva. Og for ei fiskeelv, det er klynger av fisk som står elva! For en som hadde rekord fra 1 kg ørret fra Femund var det som det er for de minste å ramle oppi en gotteridisk. Fiskene sto i elva, de var store, skinnende, mange var røde.

Eirik kom til Alska med rekord på 1kg fisk og reiste hjem med god rekordforbedring

De tre flåtene drar nedover elva med strømmen, men også det kan by på noen utfordringer. Tipset er å ha noe erfaring fra kano eller robåt og litt trening i å lese strømmen før man legger ut på en 16 mils tur i Alaska. Så var det bare å finne roen, bruke dagene til å forflytte seg, slå leir, nyte naturen og livet, fiske, så spise fisken. Turgjengen levde på fisk, selvom de aller fleste fiskene ble sluppet ut igjen, i tillegg til havregrøten. Fisken ble tilberedt med salt, pepper, sitron, sukker, stekt i smør. Så litt løk, ris og potetmos. Gutta frotset i herlige fiskemiddager over bålet i leieren! Så var det American Pancakes da, selvfølgelig var en stor pose rørepulver, som gav lass med pannekaker, med på turen! Alt i Amerika har en tendens til å være stort, også posen med pannekakerøre.

Bålkos gjelder også for guttegjengen i Alaska
Tre flåter tok ekspedisjonen ned den 16 mil lange River Kisaralik

Bjørn og de andre dyrene i Alaska

Selvfølgelig var drømmen om å møte på bjørnen med på turen. Derfor også peppersprayen. Så var øyeblikket der. Omtrent halvveis ned elva dukket svartbjørnen opp. Den første flåten skremte den opp, bjørnen sprang opp i åssiden på ca. 100 meters avstand. Så kom øyeblikket for å nyte synet av en grizzlybjørn. Den brølte til den første flåta, som bare ca. 8 – 10 meter unna det store dyret, før den luntet bort. Svartbjørnen holder seg unna om grizzlybjørnen er i nærheten. Å se bjørn var stor opplevelse og peppersprayen forble ubrukt. Bjørnfamilien på tre viste seg også frem på en elvebredd. Møtene med hvithodet havørn, rein, elg og jerv og fuglelivet, som fulgte både på fjellturer og langs elva, var også opplevelser som ble festet på minnebrikken. For en natur, for et tureventyr, for en opplevelse for 11 gutter som var 11 dager i den wifi frie villmarka i Alaska!

Møte med bjørn langs elva
Bjørnfamilien på elvebredden

Fakta:

  • Alaska er USA´s største delstat som grenser til Canada
  • Byen Bethel base for å gjøre de siste forberedelser og reise ut i eventyret
  • Anbefalte firmaer i artikkelen leverer utstyr og transport

Nyttige tips:

  • Vurder hva du tar med fra Norge, tenk vekt på flyet og bestill sportsbaggasje
  • Det meste av utstyret var med fra Norge. Leid utstyr i Alaska var båter med utstyr, pepperspray, kokeutstyr og tur- stoler
  • Pakk smart, gjerne i små vanntette poser. Sett merkelapper på hva som er i hver så forblir det orden i gjennom turen
  • Sørg for å sove godt på turen, du trenger søvnen
  • Ta deg god tid til lage og spise maten – stor trivselsfaktor på turen
  • Kombiner fiskeopplevelser med fjellturer og få en fin variasjon

Takk til Eirik Amundsen, som har delt turminner og tips. Foto er øyeblikk fanget på kamera fra flere av gutta på turen.

16 mil lange Kisaralik River

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.