Sesongens sykkeldrøm er en tur på Rallarvegen, antagelig verdens vakreste sykkelopplevelse!
Hvorfor har jeg forhåpentligvis klart å formidle innen dere har lest ferdig.
Rallarvegen2
Blir ikke så mye vakrere enn det
Vi startet turen på Geilo, som er et fint utgangspunkt for Rallarvegen. NSB sitt sykkeltog stopper på Geilo stasjon hver formiddag i sesongen. Så velger man blant stoppestedene Haugastøl, Finse og Hallingskeid etter hvor lang man vil gjøre turen. Den mest spektakulære strekningen ( hvis man ikke tar hele ) er Finse – Flåm, som vi valgte. Vi var klare for 53 vakre km. fra øst til vest!
tog
Glade syklister på vei til fjells

Dagen var perfekt. På Finse lyste solstålene på isen på Hardangerjøkulen, Norges 6. største isbre. Vi satte avgårde vestover mot Rallarvegens høyeste punkt langs et glitrende og ganske vindstille Finsevann.

høyeste
Toppen nådd og det gjenstår 44 km. og 1343 høydemeterfall

Etter knappe 10 km. nådde vi vokterboligen Fagernut, som vi visste ventet med påfyll av ny energi. Sluskesuppe og nystekte vaffler ble servert med et smil. Her kommer i tillegg turens kulturelle påfyll med rallarhistorie fra den gangen det var tøffere tider i området enn det er i dag.

fagernut
Fagernut med sluskesuppe for ny energi
vaffel
Akkurat så god som den ser ut!

Etter Fagernut kommer høydepunktene på rad og rekke med buldrende fosser, stille vann, røde vokterboliger, blåklokker og snart det grønne landskapet som sier oss at vi nærmer oss vest. Etter et stopp på Vatnahalsen bærer det ned de 21 krappe svingene mot Flåmsdalen før det flater ut langs elva. Vi passerer geiteflokken som nekter å flytte seg, før vi «stuper» inn i den bekkmørke tunnellen hvor det bare er å stole på at veien går rett frem! Så ligger bygda Flåm der, denne dagen som så mange andre, med besøk av mengder med cruiseturister på jakt etter fjorder, fjell og minner å ta med hjem.

Noen av strekningene:
Den vakreste:                 Finse – Flåm
Den lettråkkede:            Finse – Haugastøl
Den hardtråkkede:        Flåm – Haugastøl ( for de tøffeste)
Sjarmøretappen:            Hallingskeid – Flåm

RSCN1814
DSCN1805
Fossfall langs Klevegjerdet

Verden vakreste?
For en del år siden syklet jeg turen med en sykkeljournalist fra Belgia, som skrev for europeiske sykkelblader. Vår dag den gangen var også magisk. Etter 4 timer fra Finse til Flåm satt vi å dinglet med beina på brygga mens vi drakk en skummende øl. Han sier; «Du har nettopp tatt meg med på verdens vakreste sykkeltur og jeg har syklet på alle kontinent. Vi har brukt fire timer, sett natur og kontraster jeg ikke trodde var mulig på en fire timer sykkeltur». Når så turen avsluttes med Flåmsbanen, settes det også et punktum dagen fortjener!

God aktiv helg, kanskje på Rallarvegen:-)

Rallarvegen
Stille, stein, frodig, vakkert, snø, kultur og historie – fint at det er så tilgjengelig!

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.