Det er noen skiturer som er ekstra fine, dem i den blå timen. Turene hvor du er på naturteater, en spektakulær forestilling med naturen som aktør. Kanskje er du den eneste tilskueren, eller deltageren, om du vil. Det er turen som går ute i den blå timen, timen som er før sola står opp og den som er etter at sola har gått ned. Hvis det er ganske mye klarvær, kan himmelen være spektakulær akkurat da. Kanskje er det måne, men det trenger ikke å være måne. Du må opp tidlig, du bør være ute en time før sola står opp. Det er ikke så tidlig i desember og januar, senere på vinteren er det tidligere. Akkurat nå i vinterferietider er det i normal stå – opp – tid ellers når det ikke er ferietid.  På vei mot dag går himmelen fra svak farge, til en mer intens blå, så blir det rosa og det ikke bare i en rosafarge, det kan være som en hel skala av pastell, lilla er også med i skalaen.

Den blå timen over Hemsedalsfjell
Nesten full måne i blåtimen
Det går fra blått til den fineste rosa

Noen har vært der ute før deg. Harene har hatt naturen for seg selv igjennom natta, du ser sporene. Så er det rypene. Er du først i terrenget flyr de kanskje opp i det du sklir igjennom snøen. Kanskje hører du det karakteristiske «kaba – kaba» før de ser deg. Det er det bare å nyte morgensangen fra disse fine fuglene. Har de flokket seg kan det være en hel haug av dem. Ellers er det helt stille her ute, du hører bare dine egne fraspark og stavene dine i det dem treffer snøen.

 

Harene setter sine fine spor

De fineste fargene varer til sola bryter igjennom.  Noen skyer gjør skuet bare finere. Når man først er med på denne opplevelsen er det fint å få med seg selveste soloppgangen også.

Morgenrøde

Kveldens blåtime

Timen etter at sola har gått ned er like fin. Da det går fra lyst til mørkt, sola faller ned i horisonten i de fineste farger. Så gjentar morgenens fargespill seg, snart er det orange, rosa, lilla. Det er igjen pastell, den blå timen, så mørket som siger på. Rypene melder igjen at det er skumringstime. Det er så fint å få med seg den blå timen, både tidlig og seint. Det eneste man må gjøre er å gå ut før eller etter det som er «primetime» turtid. Du treffer antagelig ingen andre på turen din heller, fint det også. Stillhet og ensomhet kan være vakkert i naturen!

Hallingskarvet på vei mot kveld
Skogshorn i den blå timen
Kveldens blå time siger inn til en ny naturforestilling

Stjernehimmelen

Vi som bor i byen ser nesten ikke stjernehimmelen, det andre lyset stjeler den fra oss. På fjellet derimot, der glitrer den. Det er Nordstjernen, Karlsvogna, Melkeveien. Gå vekk fra annet lys, oppsøk mørket, du føler at du nesten trekkes  inn i den glitrende himmelen. God tur, både i den blå timen og under stjernene……

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

    1. Tusen takk, så fint at du leser og at det inspirerer! Jeg synes det er så fint å ta turen ut både tidlig og sent og gjerne med kamera i sekken. Med det fine lyset blir det ofte bilder som nesten gjenskaper opplevelsen. På den ene av turene jeg har med bilder av her så jeg så mange ryper, men de unngikk kameraet. Nå ligger det an til flere fine blåtimer i uka som kommer, så det er bare å glede seg:-)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.