Vi er i fiskebein opp en kneik. » Det er jo så fint her», turkompisen tar et pust i bakken mens han peker på noen snøtunge bjørketrær som kneler under den glitrende puddernsøen. Vi er i Marka på en av de nesten utallige skiturene som ligger det som en godteripose, klar til å nytes. Vi er på tokt for å skrive en av de ukentlige turene på oppdrag fra Skiforeningen. Turene som hver lørdag inspirerer de turglade i Asker og Bærum til å ta på seg egnet tøy, ski, sykler og joggesko for et godt uteliv. «Ukens tur» på siste siden av lokalavisa Budstikka, som vi er så heldige å levere. Det som gjør at vi hver uke er på nye løyper og stier. Friluftsparadiset Marka, med denne betegnelsen etter et google søk «Marka er navnet på de skogkledde og kuperte områdene som omgir Oslo. Oslomarka, slik den er definert i markaloven ligger i 19 kommuner fordelt på 5 fylker: Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland og Østfold». Nå tar vi dere med på de siste turene våre som har gitt grunnlag for turtipsene i Budstikka.

SAMSUNG CSC
På sporet til Vestergyllen

Vestmarka:

Helt vest i Oslomarka ligger en del av Marka som er over gjennomsnittet snøsikkert og som i tillegg byr på noen favoritter av turer. Vi tar dere med til Vestergyllen i Vestmarka. Turen starter på Vestmarksetra hvor det er god parkering. Så bærer det opp bakkene retning Grønland. Vi skal ikke over Grønland som de mer berømte skigåerne, vi skal nesten til Grønland før vi kjører ned retningen Svartvann, passerer Vintermyr, går rundt vannet og ender på det kombinerte serveringsstedet og løypekrysset Mikkelsbonn. Vi digger disse serveringsstedene i Marka, de om tar i mot skifolket med toddy, et smil , kanskje et smøretips.

SAMSUNG CSC
Mikkelsbonn, et av møtestedene i Vestmarka
SAMSUNG CSC
Et lite » Soria Moria» ved Vestergyllen

Derifra går turen i de fineste spor til vi tar av ved Øyevann. Så kommer sløyfa som har det meste, idylliske myrer, utsikt, småkupert terreng, herlige utforkjøringer, ofte omringet av de vakreste snøtunge trær. Ute på selve Vestergyllen ser vi et lite «Soria Moria» retning Holsfjorden og Sylling. Av og til lurer vi på hvorfor det er færre her enn i hovedløypa vi nettopp tok av fra. Kanskje ikke alt vet hvor fint det er her ute? Etter utsiktspausen på Vestergyllen går det unna i puddersnøen retning Sandungen. Så gjenstår «sjarmøretappen» med enda flere utforkjøringer tilbake til utgangspunktet på Vestmarksetra.

Turfakta

 • 24 km
 • Mikkelsbonn, serveringsstedet som er åpent i helgene
 • Få med deg utsikten på Vestergyllen
 • Anbefalt startsted for turen til Vestergyllen er Solli i  Asker tillegg til Vestmarksetra
SAMSUNG CSC
Vinter ved Sandungen.

Krokskogen:

Selveste eventyrskogen velger vi å kalle Krokskogen. Malere og diktere med Bjørnstjerne Bjørnson i spissen har funnet inspirasjon på Krokskogen med den majestetiske utsikten. Nå er det tusentalls av skiløpere som finner energi og inspirasjon i det fine løypenettet. Vi tar dere med på turen over Finneflak og starter på Høymyr ved Sollihøgda. Første etappe er «Linjeløypa» til Sørsetra, en kjent og kjær løyper for mange.

SAMSUNG CSC
Siste kneik til Sørsetra
SAMSUNG CSC
Sørsetra er stedet for en rast på Krokskogen

Etter en velsmakende rast i hytteveggen på Sørsetra er Finneflak neste mål. Et par idylliske myrer legges bak oss, så venter nye høydemeter til Finneflakseter, hvor den første bofaste finnen fant veien helt tilbake til 1660 tallet. Historien sier at de gamle går igjen akkurat her, så her blir vi ikke lenge! I høyden over Finneflak er det så fint, vi nyter å stake oss i den fine terrenget. Vi finner tråkkede spor ut på utsiktspunktet  rett utenfor hovedløypa  og speider snart mot Norefjell, Høgevarde og helt til Hemsedal og Skogshorn. Litt lengre frem tar vi også turen ut på selveste Kongens utsikt.

SAMSUNG CSC
Fjellene i horisonten fra et av utsiktepunktene på Krokskogen.

Vi renner ned mot Kleivstua, men ikke bortom denne gangen. Vi går retning Sørsetra og tar av mot Kneikaseter. Så er vi i løypekrysset ved Auretjernssbekken før vi følger skiltingen mot Sollihøgda langs Toresplassløypa. Krokskogen ligger høyt i Marka og byr ofte på de beste forholdene. Mens vi staker oss forbi nyhugget tømmer tenker vi på at det er akkurat her vi ofte har både de første turene i sesongen og også de siste. Tilbake på Høymyr vrimler det av blide skiløpere i alle aldre, som akkurat som oss nok en gang har hatt en fint tur i løypene på Krokskogen.

Turfakta:

 • 23 km
 • Sørsetra har åpent for servering fredag, lørdag og søndag i sesongen
 • Fine utsiktssteder med Kongens utsikt som et av de
 • Startsteder, inn Toresplassveien til Høymyr eller fra parkeringen ved E16
SAMSUNG CSC
En liten runde på egne spor, som her ved Kneikaseter

Lommedalen

Ved By innerst i Lommedalen går løypene inn mot Krokskogen. Også her er vi et snøsikkert område hvor sesongen ofte varer litt lengre. På skogsbilveien fra By til Tverrelva som stort sett går langs elva Lomma, skal det lite snø til før det er skimuligheter. Dette er en av de mest familievennlige turene, også fordi Greinehytta ligger kun 5 km. fra By. Det er fint å ha et turmål for de yngste som både har varm sjokolade og boller. Vi tar løypa forbi løypekrysset til hytta og har Tverrelva som vårt første stopp. Det er skiltet retning Løvlia og vi går litt opp i bakkene før vi tar første løype mot høyre. Så er vi på vei mot Greinehytta i småkupert terreng og får en liten runde før vi legger turens rast til hytta. Deretter er det samme vei tilbake langs Lomma, som gir fra seg noen gode av rennende vann der vi går langs elvekanten.

SAMSUNG CSC
Greinehytta et fint turmål når utgangspunket er Lommedalen

Dette er også turen å ta når mørket har senket seg i Marka. Det er hit vi går når vi vil se stjernehimmelen så fin som den bare kan være såpass nær byen. Her inne ved den klukkende elva i krysset ved Tverrelva blir vi nesten litt dratt inn mot stjernene, det er trolsk og en snev av magi en vinterkveld. Eller ta turen når det er fullmåne og la lampa på himmelen vise vei mellom snødekte trær. Det er så vakkert!

Fakta:

 • Vår tur 16 km.  Tur / retur By – Greinehytta er turen 10 km
 • Greinehytta er åpen for servering i helgene
 • Lettgått tur som også passer for de yngste skiløperne
 • Parkering ved By, alternativt ta bussen fra Sandvika til By
SAMSUNG CSC
Fullmånemagi i Marka
SAMSUNG CSC
Stjernehimmelen er fines der det er mørkest.

 

 

 

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.