Einunndalen er Norges lengste seterdal på hele 55 km. med vakker natur, frodighet, setring og turterreng. Setrene i Einunndalen har jeg stadig blitt minnet om grunnet et helt spesielt kunstverk skåret ut av en bjørkestamme. Kunstverket, som viser livet på setra i Einunndalen, har alltid hengt i barndomshjemmet mitt og minnet om bardommens turer til Einunndalen og setringen i denne vakre dalen. Nå skinner sommersola over dalen og skal du ha et ekte stykke Norge, noen korte mil fra Alvdal hvor Synnøve Finden lager ost, er det bare å ta turen.

Kuer og kalver på beite i Norges lengste seterdal
For over 100 år siden la en ung samen igjen denne hilsen til fremtidens generasjoner

Turterrenget i Einunndalen

Det jeg liker så godt i disse fjellområdene, som ikke har de høyeste topper å skryte av, er det myke underlaget. Hvor enn du snur deg er det høer, betegnelsen på et landskap som hever seg mot himmelen i rolige former. Her kan man gå opp og ned på høer, noen av dem byr på utsikt til topper på Dovrefjell og andre fjell med høyere selvbilder i form av moh. Storperhøa 1162 moh er en av disse karakteristiske høer, som er en lett topptur for alle. Å løpe opp og ned på høer er en fin treningsform i Einunndalen!

Topptur i Einunndalen er utsikt bla til Rondane

På sykkel

Veiene i dalen innbyr til sykling. Ikke bare den 55 km. lange veien gjennom, men også avstikkere, som er godt merket på kart over Folldal. Kombiner Savalen, Alvdal Vestfjell og Einunndalen og du har fine turer på sykkelen. Veien igjennom Einunndalen går langs elva Einunna, avstikkere tar av på begge sider av denne.

Ta en annen sykkel enn denne og ha en super tur eller flere på to hjul

Einunndalen byr på overnatting og seterkost på Romsdalssetra

Plutselig dukker den opp langs veien, Romsdalssetra, som er åpen seter for både overnatting og servering. En del av Seterlandet kan vi lese på trøya til den blide budeia, som ønsker velkommen til den trivelige setra. » Vi er sultne, hva kan du by på» Hun bød på skjørost og rømme fra setra, spekemat, rømmegrøt ( veldig god ) frisk rabarbrasaft og godt humør. For to på tur over høer var det akkurat det som skulle til for å sette prikken over i´n i Einunndalen. Jeg konstaterte raskt at dette ville være et supert sted å overnatte når dalen skal utforskes på sykkel. «Bestill i god tid» var tipset fra budeia, «det blir fort fullt i seterhusene». Romdalsetra består av Kjølhaugsetra, Randmælsetra og Nyheimsetra leser vi mens de firbeinte kuler´n på tunet.

Budeie med seterkost på Romsdalssetra
Kjølhaugsetra, en av setrene på Romsdalssetra
Hengebru tar deg tørrskodd til seters

Einunndalen er et godt tips for en sommerdag eller flere. Her er det ekte, stille og vakkert blant setre og høer. Fiske i elva Einunna er også et tips til tillegg til sykkel og turer på beina. Her finner du garantert roen og feriefølelsen. God tur til Einunndalen!

Fakta

  • Einunndalen ligger i Folldal kommune
  • Nærhet til andre turområder som Alvdal Vestfjell og Savalen
  • Norges lengste seterdal
  • Overnatting og servering på Romsdalssetra
  • Fiske i elva Einunna
  • Ligger i Knutshø landskapsvernområde
  • Leveområde for deler av Europas siste opprinnelige villreinstamme

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.