Dovrefjell eller Trondheim? «Ja, takk begge deler!» By eller fjell var spørsmålet når det var satt av ei helg til «langweekendtur». Når man gjerne unngår å fly, synes Norge tilbyr en stjernemeny av opplevelser, da er mulighetene mange. Denne oktoberhelga falt valget på både Dovrefjell og Trondheim, super kombinasjon når man vil ha både fjelltur og byopplevelser. Når begge disse ligger langs Dovrebanen, er dessuten toget det selvfølgelige valget som transportmiddel. NSB – appen leverte minipris fra hovedstaden til Kongsvoll på Dovrefjell, og etter et døgn der, en ny billett med bestemmelsessted Trondheim.

Kongsvoll stasjon på Dovrebanen

Ta toget!

Mange av de fineste reisemålene i landet vårt kan nås med tog, buss og langs kysten, båt. Et av de aller beste eksemplene på det er turen som starter i Asker med buss, så tog hele veien til Mosjøen før Helgelandskysten og padleferie ventet.

Dovrefjell

Dovrefjell er et fjellområde som er spesielt fint. Med Snøhetta, det høyeste av landets fjelltopper som ikke ligger i Jotunheimen, dyrelivet fra moskus, rein til fjellrev og fossekall, tradisjoner og nasjonalpark. Det er alltid fint å oppleve Dovrefjell barskt, litt urfjell om det er noe som heter det. På denne turen stoppet toget for oss på Kongsvoll i kvelding torsdag. Fra stasjonen, som du antagelige er den eneste som skal av på, er det bare noen minutter å rusle opp til Kongsvold Fjellstue. Fjellstua, som har moskus på menyen og et vinkart til å bli glad av for de som er opptatt av det. Etter ei god natt på Kongsvold er det tid for tur. Her kan du velge å se etter moskusen langs den T- merkede stien mot Reinheim, ta topptur til Snøhetta eller gå langs pilgrimsleden retning Hjerkinn for å se både ryper og røyskatt. Denne dagen i oktober er Snøhetta dekket av et dryss av «melis», som gir beskjed om at vinteren er på vei!

Å komme til fjellene hvor moskusen rår
Nasjonalfugelen vår kvittrer fra den iskalde elva på Dovrefjell
Kongsvold Fjellstue, noe av det beste på service og smaker i fjellet

Trondheim

Etter fjelltur hvor rypene flakset og deretter et par timer på toget ventet Trondheim for en mer urban variant av helgeturen. Ingen spøk for en gammel Lillestrøm – supporter å bli sjekket inn på Nils Arne Eggen – rommet på Scandic Bakklandet. Men, man er jo vant til å tilpasse seg den lokale kulturen når man er på tur! Trondheim er en så hyggelig by! Her venter Rockheim, padling på Nidelven, korsang i Nidarosdomen og en tur på sykkel i det som kanskje er Norges mest sykkelvennlige by. Restauranttilbudene står i kø, er mange og  gode. Hurra for trønderhovedstaden!

Sjarmerende Bakklandet, et must på helgetur til Trondheim
Urban padling på Nidelven

Helgeturen i eget land

Å bytte London med Lovund, bytte Dublin med kombinasjonen Dovrefjell og Trondheim. Det funker å legge langweekenden til et av de fine reisemålene i Norge, uansett om du vil ha friluftsvarianten eller byvarianten. Eller en kombinasjon, som denne!

Fakta Dovrefjell

 • Ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark
 • Eneste stedet i landet hvor moskusen holder til
 • Høyeste topp er Snøhetta 2286 moh
 • Pilgrimsleden går over Dovrefjell
 • Snøheim turisthytte ved foten av Snøhetta
 • Kongsvold Fjellstue og Hjerkinn Fjellstue tradisjonsrike overnattingssteder på Dovrefjell

Er du fotointeressert, ta turen til Dovrefjell og vær med på spennende fotoworkshop, les mer her.

Fakta Trondheim

 • Norges tredje største by med ca. 190.000 innbyggere
 • Etablert av Olav Trygvasson i år 997
 • Nidarosdomen Norges mest sentrale kirke og et imponerende byggverk
 • Studentby
 • Dovrebanen og Nordlandsbanen møtes i Trondheim
 • Nidelven renner vakker gjennom igjennom byen
 • Anløp for Hurtigruten

 

Nidarosdomen imponerende byggverk og historie
Ladies and Gents a la  Dovrefjell

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.