«Oj, det har kommet et hotell så langt vest det er mulig å komme». Jeg roper inn i stua, det er mai og sommerferien er ikke milevis unna. » Det ligger på Værlandet, med den vestligste befolkningen i landet, Shetland er neste. Har du hørt om Værlandet?». Nei, ingen av oss hadde hørt om Værlandet, det selvom vi stadig er på utkikk etter uteliv der det er åpne landskap, det vi finner ved havet og på fjellet. » Da tar vi en tur i sommer da».

Ferga
Fjellet Alden stiger opp fra havet, så Værlandet
Værlandet og Bulandet

Fergen fra Askvoll kommer til kai, ombord er vi med sykler. Innen vi er landfaste har vi lest om Værlandet med 200 innbyggere og broforbindelse til Bulandet. Veien Nordsjøporten, som har fått pris «Vakre vegar», knytter sammen Værlandet med Bulandet og noe sånt som 6 bruer mellom øyer og holmer. Det skal være fint å sykle og padle, en Jokerbutikk på hver øy har sykkelutleie. På land oppdager vi raskt at vi har kommet til et sted det er lett å forelske seg i når man leter etter godt uteliv.

Værlandet henger sammen med Bulandet med broer
Værlandet henger sammen med Bulandet med broer
Værlandet Havhotell

Nærmere havet er det vel ikke mulig å bo på et hotell, da blir det å bo i båt. Innsjekk er på Værlandet Gjestehavn, som er kåret blant topp tre av gjestehavner i hele landet. Der tar de i mot oss med et stort smil og serverer en herlig fiskesuppe. Godt vær byr de også på, så vi nyter suppa ute i sola. Så er det å finne veien til rom nummer fire av åtte rom på det lille hotellet i to bygg på skrenten. Det er rett og slett fint, vakker arkitektur i harmoni med naturen, lekkert innredet. Så var det terrassen da, som ligger et kort slukkast fra havet. Vi skal ikke fiske, men derimot se vakre solnedganger herifra, det etter å ha fått frokost levert på døra, syklet på øyene og hatt kun uteliv, bortsett fra noen timers søvn i gode senger. Det er lykke å finne godt inneliv helt i havgapet i tillegg til utelivet. Litt som opplevelse på Stokkøya på trøndelagskysten tidligere i sommer.

Hotell gammelt og nytt
Ny arkitektur og gamle fiskeboder ytterst på Værlandet
Bølgene dysser oss i søvn
Bølgene dysser oss i søvn
Frokost leveres på døra med et smil
Frokost leveres på døra med et smil
Havørnen og sykling

Værlandet og Bulandet byr på smale veier, havørn og nesten ikke biler. I det vi krysser brua til Melvær, kommer det flyvende, havørnen! Den er mektig, kanskje sikler den på fisken i oppdrettsanlegget vi ser fra brua? Men der er det nett over, så ørnen må finne andre bytter i havet. Det er så flott med havørn, møte den på sykkel er en ny opplevelse. Vi tråkker videre etter litt «wow» og når absolutt alle avstikkere er syklet og vi er tilbake ved hotellet, viser computeren 41 km. Ikke så altfor mye å sykle på, men omgivelsene veier opp for lengden. Disse veien kan sykles flere ganger, det er så vakkert her hvor Shetland er naboen i vest, her veksler lyset med timene. Det føles unikt og genuint, det er åpne landskap og store smil.

Sykling i havgapet
Sykling i havgapet
Brygga på Bulandet bry på kortreist fiskesuppe med ltare
Brygga på Bulandet bry på kortreist fiskesuppe med tare
Skiltene har fått strikkeklær her ute ved havet
Skiltstolpene har fått strikkeklær her ute ved havet

Værlandet og Bulandet med det nye Værlandet Havhotell er en reise til vest verdt. Vi som kom hele veien fra Asker hadde aldri hørt noen fortelle noe om Værlandet. Nå har vi opplevd det og vet at neste gang, da tar vi også med oss kajakk i tillegg til syklene. Da kan vi både sykle og padle og gå turen opp på fjellet Alden. Alden kan man visst se på hele 100 km avstand der det reiser seg i sjøen og stiger nesten 500 meter rett opp. På Værlandet er det gode smaker og varme smil både ute og inne. Det er godt å være ved havet.

Fakta:
 • Værlandet, øy i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane
 • Brofobindelse med Bulandet med 300 øyer, holmer og skjær
 • Her er den vestligste befolkningen som bor året rundt i Norge
 • Fjellet Alden over sundet, fjellet også kalt Den norske hest
 • Ca. 20 km med veier for sykling
 • Fine forhold for kajakkpadling
 • Merkede turstier til flere utsiktspunkt
 • Oljeplattformen Gjøa kan ses i horisonten 40 km. unna
 • Værlandet Havhotell åpnet i mai 2016
Solnedgangen nytes fra terrassen
Solnedgangen nytes fra terrassen
Værlandet Havhotell i kveldssola
Værlandet Havhotell i kveldssola
Værlandet ytterst ved havet
Der landet møter havet
På gjensyn ytterst ved havet
På gjensyn Værlandet, ytterst ved havet

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

 1. Super reiserapport fra Vær- og Bulandet! Rene eventyret, og med sykkel eller annet transportmiddel så er det nok av sideveier og avstikkere til flere dagers oppdagelsesferd. Men vær obs på at om man besøker i båt og kanskje spesielt kajakk , så må man ha stor respekt for havet, skjær, og brenninger som kan være lumske. Alt i alt blir dette garantert en uforglemmelig opplevelse! Særlig om du ikke har vært der tidligere ???

  1. Hei Knut,
   Takk for at du har lest og melder tilbake på opplevelsen fra på Værlandet og Bulandet. Fint du skriver som du gjør hvis man tar med seg kajakken og reiser dit og at man blir minnet på at det er mer sikkerhet som må i fokus om man skal padle. Jeg tenker også at det hadde vært fint å komme dit om vinteren en gang. Tilbake skal jeg i hvertfall, det er en opplevelse jeg stadig tenker tilbake på som unik og fin. God jul! Birgit

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.