Når sola stråler, skiføret er blå ekstra, vinden er en mild bris og man er på fjellet. Det er da det kribler for å få seg en langtur av en skiopplevelse. Om man befinner seg i nærheten at Golsfjellet er nettopp langturen Golsfjellet – Nystølvarden akkurat det du ønsker deg. En skitur som har det aller meste.

Golsfjellet

Titter man østover fra Golsfjellet, ser man rett på Nystølfjellet, som har det høyeste punktet i Gol kommune, Nystølvarden 1296 moh. Selv om det ligger i Gol kommune strekker fjellområdet seg også inn i Valdres med Nord – Aurdal kommune. Denne dagen titter vi på fjellet som bader i sol der det ligger ca. 2 mil med skiløyper unna Bualie på Golsfjellet. Vi legger på smørning for drømmeføret og staker oss ut fra Bualie, krysser Golsfjellveien retning Kvannhøgd. Ved løypekrysset Gjennomtrekken varmer sola de ca. 10 kalde gradene, som er her akkurat nå. Det glitrer sølvrim i fjellbjørka. Det er en inderlig vakker vinterdag og det midt i vinterferien. Ved Kvannhøgd krysses FV 51, så venter motbakkene som skal utgjøre ca. 450 høydemeter før Nystølvarden nås.

Gjennomtrekken og på vei mot Nystølvarden
Det glitrer i snøen på en glitrende fin dag, hvor Nystølfjellet venter der fremme

Nystølfjellet

Opp lia ligger nykjørte spor som trikkeskinner. Det er så lett å gå at man ikke tenker mye på høydemeterne som skal forseres. Det er spor etter rype, hare og rev. Et øyeblikk lurer vi på om noen litt utydelige spor innimellom rillene fra tråkkemaskina er fra selve gaupa, som hadde streifet over løypa? Ved Steinstøllie vet vi fra tidligere turer at utsikten, som skal følge oss resten av turen, venter om vi snur oss. Der er Hallingskarvet, Golsfjellet og hemsedalsfjell med Skogshorn i spissen.

Ved Steinstøllie kommer forsmaken på noe av turens utsikt

På flaten etter Steinstølan kan vi velge to løyper til Nystølvarden, den ene ca. en km. lengre enn den andre og litt slakkere. Denne dagen var vi tidlig ute og tråkkemaskina hadde kun rukket den ene, så valget gav seg selv. Det gjorde at løypevalget ble det som går nærmest grillhytta. Hytta ble passert uten at vi besøkte den, vi staket oss heller målrettet få km. som nå gjenstår til toppen. Ingen hadde vært i sporet før oss, så vi øynet muligheten til å være først på toppen! Visst klarte vi det og det var overraskende stas å passere de to som plutselig kom inn i et løypekryss. Det ble vi som besteg Nystølvarden først i dag. Nå var det bare å nyte utsikten til Gaustatoppen, Jotunheimen, Rondane samt fjellene i Hallingdal. Det er rett og slett kongeutsikt fra Nystølvarden!

Nykjøpte løyper og en lett ferd mot Nystølvarden
Nystølvarden har en plassering i terrenget som gir kongeutstsikt til fine fjell i Sør-Norge

For en tur dette er, en skikkelig fin langtur fra Golsfjellet til Nystølvarden og tilbake. Turen gir deg en følelse av å være i høyfjellet. Det blåser gjerne på toppunktet, som det også gjør i dag, selvom det ellers er vindstille. Vi får mange km. i snaufjell i vakker natur og med en imponerende utsikt.

God tur til Nystølvarden

Fakta turen Golsfjellet – Nystølvarden

  • Bruk løypekartet Golsfjellet
  • Start på Golsfjellet på ca. 900 moh, kryss Golsfjellveien og følg skilting til Nystølvarden
  • Turen er totalt 40 km, beregnet fra Bualie
  • Totalt antall høydemeter er 850
  • Høyeste punkt Nystølvarden 1296 moh
  • Kupert utsiktstur som anbefales i godvær
  • Bruk løypekartet og ta den i flere varianter
På vei tilbake retning Golsfjellet
Å hvile øynene på Store Knutholstind i Jotunheimen

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.