En fjellterreng spesielt tilrettelagt for sykkelferie. Stølsveier skiltet med runder for sykling, stier du kan sykle på, kulturlandskap, spennende dyr – og fugleliv også med beitedyr, blomsterenger, overnattings -og serveringssteder, bademuligheter. Frister dette for sommeren og høsten, ta med deg sykkelen, eller lei en sykkel der, og ta sykkelferie på Golsfjellet og sykle deler av Mjølkevegen og de fine avstikkerne fra den.

God skiltet langs veien og litt å smile av.

Tilrettelagt for sykling

Noen har igjennom mange år tenkt at sykling er spesielt fint på Golsfjellet. De har ikke bare tenkt, men også tilrettelagt for det. De har funnet fine runde på støslveier, av og til bundet sammen av stier, gitt de navn og satt opp skilt i hvert kryss som holder deg på rett vei. Utarbeidet et sykkelkart, som gir deg oversikten og viser hvor mye det er å sykle på. Golsfjellet har Stølsvidda på Valdres som aller nærmeste nabo. Det meste aktive stølsområde i Nord Europa ligger på motsatt side av Tisleifjorden. De to områdene bindes sammen av en demning i ene enden og en flytsti i andre. På Stølsvidda finner du det genuine, her er tradisjonene tatt vare på, det er som i gamle dager. Det er støler, budeier, Langestølen kolonial og kafé hvor vertinna har vært i 53 år, vakre Storfjorden, veien igjennom Gauklia, over Brattåsen og Valtjern til Vaset. Alt dette sykler du på dagsturer fra Golsfjellet, både med og uten el hjelp på sykkelen.

På Langestølen kolonial på Stølsvidda treffes syklistene og andre.
Oset – Langestølen over Brattåsen byr på stølsidyll.

Sykkelferie ei uke:

Ta inn på et av overnattingsstedene for noen dager eller ei uke, eller parker bobilen der det er tillatt, eller sett opp teltet ditt. Så er det bare å kjøpe seg et kart og brette det ut for å se hvor veien går. Her er turtipsene på sykkelferie Golsfjellet:

  • Tisleifjorden rundt: 40 km på Golsfjellet, Lykkja, og Stølsvidda
  • Oset – Langestølen over Brattåsen: 31 km også igjennom vakre Gauklia
  • Einarsetrunden: 13 km med fin 2 km flytsti, ta den på hviledagen
  • Tisleidalen rundt: 42 km med krevende stigninger, litt sti og fantastisk utsikt
  • Golsfjellet – Vaset: ca 60 km, Om Brattåsen en vei og Panoramavegen og Krististølen en vei
  • Golsfjellet rundt inkl. Lauvsjøen rundt: 35 km inkl. bad i Lauvsjøen

Etter sykkelturen venter fine kvelder, god mat på hotellene, egen laget mat på en fjelltopp eller ved et vann. Et bad i Tisleifjorden, sitte under kveldshimmelen å høre på gjøken, se tranene danse, en hare hoppe forbi, en litt tyngre elg beite markblomster. Det er bare å glede seg!

Dyrelivet langs stølsveiene.

Planlegging:

Sykkelkartet Golsfjellet, Valdres, Hemsedal kommer i ny versjon i 2020. Boka Mjølkevegen med avstikkere har turbeskrivelser av 15 turer, hvor 12 av de er mulig som dagsturer fra Golsfjellet. Synes du noen er lange går det fint av å henge sykkelen på bilen og ta den noe av veien. De fleste turene er fine med el-sykkel også. God sykkelferie!

Turene foreslått på Golsfjellet er i denne boka.. Alle turer med kart og turbeskrivelse.
Skilt viser vei på Golsfjellet og til Valdres, sykkelområdet er bundet sammen rundt Mjølkevegen