Ferie i Norge, i år er det antagelig mer aktuelt enn noen gang. Kanskje er det akkurat i år at mange vil bytte bort turen til utlandet med nettopp ferie i Norge. Landet vårt, som bugner av opplevelser i vakkert natur, byr på frisk luft, har god plass både i fjellet og langs kysten. Det venter eventyrlige opplevelser for alle aldre.

Jotunheimvegen langs Vinstrevann.

Ferie i Norge med sykkel

Landet vårt er perfekt til å sykle i, enten som en sykkelferie eller å ta enkelte dager og turer på sykkelen innimellom annen feriesyssel. NRK TV minutt for minutt setter også sykkel på agendaen denne sommeren, hvor de skal sykle strekninger fra nord til sør. Hvorfor ikke gjøre som de, velge noen strekninger og ta noen av feriedagene på to hjul? Her følger fem tips til spesielt fine sykkel opplevelser, både fra fjellet i Sør -Norge og ved vakre kyststrekninger i nord og vest.

Mjølkevegen

Mjølkevegen strekker seg fra Vinstra til Golsfjellet. Sykler du hele strekningen er den merket for syklister fra Ruten Fjellstue i Espedalen til Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet. Som en lang sykkeltur er den krevende med mye «opp og ned», du bør være i god form og ikke frykte lange motbakker for å ta hele som en tur. Et bedre valg for de fleste enn å sykle hele Mjølkevegen, vil være å oppleve den ut fra en «base». Velger du deg noen dager på Golsfjellet eller på Vaset, venter flere rundturer med ypperlig sykling i flott fjellandskap. Det var det veldig fine sykkel terrenget, med muligheter for rundturer på avstikkere fra Mjølkevegen, som inspirerte meg til å lage boka Mjølkevegen med avstikkere.

I boka får du 15 turer med kart og turbeskrivelser, 5 – 6 av dem egner seg godt med utgangspunkt Vaset det samme fra Golsfjellet. Det er også flott å få med seg strekningen langs Jotunheimvegen med å sykle tur / retur Bygdin Haugseter. I alle disse områdene er det fjellstuer og hoteller som er «Syklist velkommen» bedrifter. Et alternativ er også å ta med sykkeltralle med telt i og finne sin egen plass å overnatte.

Ta med deg det nødvendige på sykkelen og finn de fleste plasser for natta.
Et helt vanlig treff langs Mjølkevegen.

Rallarvegen

Ferie i Norge med mål om å sykle Rallarvegen er en klassiker. Anleggsveien som ble anlagt for å bygge Bergensbanen, regnes som en av de vakreste sykkelturene som finnes. Start på Haugastøl, hvor det er super service for syklister eller på Finse og ta turen hele veien til Flåm ved Sognefjorden. Det er spennede høyfjellsnatur, tilnærmet bilfritt og en natur som veksler fra isbre ved Finse via fossefall, til grønt fjordlandskap. Et sykkeltog på Bergensbanen, som går i juli og til ca medio september, gir deg mulighet til å ta toget deler av strekningen og tilbake. Dette togtilbudet er tilrettelagt nettopp for syklister på Rallarvegen.

Sykkeltoget, her ved Geilo stasjon for å frakte syklister til Rallarvegen.
Rallarvegen sitt høyeste punkt med det typiske landskapet her på 1343 moh.

Dovrefjell

Det barske fjellområdet, som huser både moskus, fjellrev og reinsdyr er et spennende sykkel område. Du vet ikke helt hva som venter bak neste sving, som for denne syklisten

Moskus kan gi en spennende overraskelse på sykkelturen på Dovrefjell.

Her er det mange muligheter for fine sykkelturer. I en kort periode tidlig på sommeren er det mulig å sykle veien fra Hjerkinn til Snøheim hvor den T-merkede stien til Snøhetta starter. Du sykler samme vei som Snøheimbussen tar fotturistene inn til den populære DNT hytta, Snøheim. Eller du kan sykle avstikkere fra Nasjonale turistveg i Rondane og få med deg turen inn til både Dørålseter og Grimsdalen. Den tilrettelagte rundturen Tour de Dovre tar deg innom tre nasjonalparker og den vakre seterdalen, Grimsdalen. Et sted å overnatte er Hjerkinn Fjellstue, både for å ta turen inn til Snøheim samt rundturen Tour de Dovre.

På vei inn Snøheimveien med Snøhetta der fremme.

Helgelandskysten

Verdens vakreste kyst, det er det den er, Helgelandskysten. Ta turen hit og du finner det fineste eldorado for aktive dager. Det er toppturer, padling, fiske, sykling. Det er alt du kan ønske deg i fin kystnatur. Det er enda ikke så folksomt som Lofoten, noe om er behagelig stille. Her finner du dine egne hvite strender, genuine opplevelser og et strålende vertskap fra vår nordlige landsdel. En sykkeltur å anbefale er å sykle Dønna og Herøy, hvor du kan starte turen med ferge fra Sandnessjøen til Bjørn på Dønna. Ta turen nordover først, besøk Heidis Sjokoladedrøm, bo gjerne på Dønnes Gård, få med deg solnedgangen fra Dønnesfjellet, før du sykler sørover.

Solnedgangen fra Dønnesfjellet med Lovund og Træna i horisonten.

Ta turen videre til Herøy og Husøy, hvor du kan bo på Havkanten eller ta inn på ei rorbu du finner på din vei. Det er så fint å sykle på de smale og rolige veiene som snor seg i øyriket. Vega, lengre sør på Helgeland, er ei annen øy å oppleve, bo gjerne på på Nes eller på Vega Havhotell, hvor kokken tryller de beste smaker.

Utforsk Vega, som står på UNESCO´s liste over verdensarven, på sykkel.

Værlandet og Bulandet

Omtrent så langt vest i landet du kan komme ligger Værlandet og Bulandet. Ta ferga fra Askvoll i fylket Vestland, hvor fjellet Alden dukker opp før ferga legger til kai på Værlandet, som igjen er bunnet sammen med Bulandet med broer. Værlandet Havhotell, hotellet med noen få rom i havkanten, er det perfekte stedet å våkne på øya. Etter en frokost som blir levert på trappa, setter du deg på sykkel og tråkker Nordsjøvegen til Bulandet.

Værlandet Havhotell med fjellet Alden

Du sykler i et flott kystlandskap, over broer og møter gjerne en havørn eller to på brokaret og veiskilt som har strikketøyet på. Her er bilene få, det er svært behagelig å sykle der du er omgitt av stillhet og et frodig natur. Når du kommer til Bulandet er tipset å nyte ei fiskesuppe på Jokerbutikken før du sykler tilbake til Værlandet. Turen til Værlandet kan du også kombinere med å sykle strekninger langs fjordene i vest, avhengig av hvor du kommer fra.

Bulandet og Nordsjøvegen.
Å sykle i landets vestligste befolkede øygruppe.

Fem sykkel opplevelser for ferie i Norge:

  • Mjølkevegen, hvor boka Mjølkevegen med avstikkere anbefales for inspirasjon og planegging
  • Rallarvegen, sykling i flott høyfjellsnatur
  • Dovrefjell , flere turmuligheter i Nasjonalparker
  • Helgelandskysten, øyhopping med sykkel langs verdens vakreste kyst
  • Værlandet, ta sykkelen til landets vestligste befolkning

Ferie i Norge – god sykkeltur!

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

    1. Hei Kari, Nei det er ikke restriksjoner på el sykler på noen av disse. Helgelandskysten og Værlandet og Bulandet er asfaltveier. I området ved Mjølkevegen er det stølsveier som er supre for alle typer sykler. I boka mi Mjølkevegen med avstikkere er det kun en tur, tur nr. 10 i Smådalen, det er den eneste jeg ikke vil anbefale for El, grunnet et stiparti med noe bæring. Så vidt jeg vet er det heller ingen restriksjoner på el sykkel på de anbefalte turene på Dovrefjell. God tur!

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.