«Hvor er denne hytta som skal være på den aller fineste tomten», sier turkompisen i det vi tråkker oss oppover fjellveiene i Nystølfjellet. Ryktene har nådd oss, det var her et sted Fridtjof Nansen fant den beste tomten med den fineste utsikten, akkurat der ville han ha hytta si. Vi tråkker turen «Tisleidalen rundt», men skjønner snart at vi antagelig er i ferd med å ta en avstikker vekk fra den ellers godt merkede turen. Så er det disse avstikkerene da, de som ofte gjøre det lille ekstra på en ellers planlagt tur. Varhøvd passeres og vi bestemmer oss for å kline til i bratten, som er merket blått. «Det må være denne, finere enn dette kan det vel ikke være når man heter Nansen og er godt vant med utsyn». Så flott det var er ved den røde tømmerhytta med den storeslåtte utsikten mot fjellheimen, Valhovd er navnet.

SAMSUNG CSC
Avstikkeren som gav den aller fineste utsikten
SAMSUNG CSC
Med kart i sekken er det bare å ta mange avstikkere

Det er ikke skryt det som står i sykkelbrosjyren, det at Golsfjellet  Valdres sykkel kanskje er landets beste område for fjellsykling. Etter noen dager på 2 hjul både på Valdres og Golsfjellsiden av Tisleidalen, er dagen kommet for turen «Tisleidalen rundt». Den rødmerkede turen på 43 km er dagens turmål. Vi starter på fin terrengsti, som brekker av fra fjellveien ved Kamben. Så stille og fint det er å tråkke igjennom skogen, en bekasin passer på ungene sine, jammen står det en elg der bak bjørkene, blåbærene skyter knopp. Etter ca. 5 km. krysser vi RV 51 og får litt mer sti før vi tar valget som bringer oss ut av rundturen. Det er her vi nå står og tenker at avstikkere, det er bare å anbefale.

SAMSUNG CSC
Ca. 10 km av Tisleidalen Rundt er fin sti og kjerrevei

Etter en rast ved hytta, bærer det nedover fjellsiden, vi må «back on track». Vi finner merkingen og forserer nye bakker mot Hølstølen. Blomsterenger og gamle stølsbuer ligger på rad og rekke før utsikten igjen tar oss ved Hølstølen og Spekebakk.

SAMSUNG CSC
Hølstølen, nok en stølsidyll på vår vei
SAMSUNG CSC
Ved Hølungset ønsket de firbeinte oss velkommen

Fra Hølungset med den gamle stølen gikk det raskt nedover, Stogofjorden ligger blank og fin, Flagslett med den fine skigarden. Ved Stuguli tar vi brått til høyre, og snart er vi igjen på sti som tar oss til Stuguelvi. » Oj, hvordan kommer vi oss over her da», roper jeg. » Det ser ihvertfall ut som vi får et friskt bad». Gansk riktig her er det en form for vading som gjelder.

SAMSUNG CSC
Sykkelturen som har det meste er dette

Nye friske og luktefrie tær puttes tilbake i sykkelskoene. Litt mer sti venter før vi igjen er på en av fjellveiene, som er så supre for oss syklister. Det bærer nedover og snart passere vi blomsterenga som vinner dagens konkurranse om den aller fineste. Her ved Hervasstølen får vi den vakreste sommerfølelsen og nok et fotostopp.

SAMSUNG CSC
Blomsterenga ved Hervasstølen er den fineste

Nede på RV 51, triller vi et kort stykke sammen med bobiler og campingvogner til Vasetdansen, før vi igjen finner dalens ro på nordsiden av Tisleia. Det går raskt til Furuset, hvor skiltingen viser retur til Golsfjellet. Men her er valgene flere, med våre egne anbefalinger til deg:

  • Friske bein, ta runden om Gaukelia og Tyrisholt
  • Sulten, ta turen til Langestølen og smak på rømmegrøten
  • Sliten, finn veien hjem

Vi blir enig om at vi ikke er så slitne, men ser på computeren at vi vil nå drøye 50 km med våre avstikkere. Dessuten tok vi rundturen Gaukelia dagen før og planlegger både langtur til Gomobu og mer rømmegrøt i Valdres senere i uka.

SAMSUNG CSC
Gaukelia er Valdresidyll
SAMSUNG CSC
Setrene i Valdres byr på vertskap, pultost, brunost og den beste rømmen

Dette ble sykkelturen som hadde det aller meste. Etter noen dager på sykkel Golsfjellet Valdres, er vi begeistret. Begeistret over kultulandskapet, variasjonene, alle turvariantene, avstikkere med den fineste utsikten. Vi hører på ryktene og vet at det venter flere fine fjellturer på sykkelen både på stier og veier, enten det heter Auenhaugen, Syndin, Strø, Panoramavegen, Mjølkevegen eller om vi lager noen flere varianter av Tisleidalen rundt. Vi sykler videre i sommer……:-)

SAMSUNG CSC
På nye veier i Valdres og Golsfjellet hver dag

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.