Alvdal er Aukrust, Solan og Ludvig, majestetiske Tronfjell 1665 moh., osten til Synøve Finden som blir til på meieriet, imponerende skihistorie igjennom generasjoner, ei trivelig fjellbygd, stoppestedet på veien mellom Oslo og Trondheim. Alvdal er så mye mer enn et stoppested. Alvdal er min bardomsbygd, som jeg stadig trekkes tilbake til for den aller fineste opplevelsen, det er Alvdal Vestfjell.

SAMSUNG CSC
Sølnkletten, landemerke i Alvdal Vestfjell

Denne uka var dagen der, den årlige turen til Alvdal. Når solen stråler, gradestokken viser godt over 20, gjøken synger og rypa sier ka-ba ka-ba, er det liksom servert, en drømmedag i dette snille, rolige og fine fjellområdet som er Alvdal Vestfjell. Fjellene er bundet sammen med Rondane, det går stier på kryss og tvers, T- merkede og andre stier. Mange flere til fots, på sykkel og ski burde funnet stiene og løypene i vestfjella, inntil da nyter vi fjellturene der, nesten alene føles det som.

SAMSUNG CSC
Ta kartet med i sekken og finn din sti

Det er Veslesølnkletten og Storsølnkletten. Storsølnkletten er majesteten med stien som går over de to toppene, høyeste topp 1827 moh. Finn ditt eget utgangspunkt, det kan være Follandsvangen, Flatsetra, Veslesølnsetra, Breisjøseter og enda flere. Det er fin sti mellom Veslesølnkletten og den større naboen hvis det ikke frister med topptur eller er dagen for det.

SAMSUNG CSC
California har sin Lonely Cypress, Veslesølnkletten har sin ensomme fjellbjørk

Det er ikke lengre overnatting på setrene som i de gode, gamle, dager. Nå er overnattingstilbudet på Breisjøseter, på den selvbetjente Korsberghytta, ellers ta med teltet ditt og finn det aller fineste stedet for natta. Det med en klukkende bekk, det mykeste underlaget, den blomstrende lyngen, der det snart kommer herlige orange søte multer.

SAMSUNG CSC
Snart blir de orange og søte

Sykkel:

Fjellveiene innbyr til sykling. Veiene har du nesten for deg selv. Ta turen igjennom Sølndalen, passer Follandsvangen, tråkk oppom Nyhussetra, ned igjen og innover til Flatsetra. Ta samme vei ut igjen til du kan ta av mot Kjemsjøsetra, ta en rast ved de fine naustene ved Høstsjøen og ta veien igjennom Høstdalen til du igjen møter Sølndalen. Hvilken tur med utsikt, fjellvann, god sykkelvei, en og annen ku. En god og ganske lang treningstur er det også.

Ta turen oppom Nyhussetra og se topper i Rondane stikke frem
SAMSUNG CSC
Sommerkos ved Follandsvangen med Kyrkjekletten i bakgrunnen

Et opphold i Alvdal kombineres også fint med turer i flere fjellområder. Kanskje frister Savalen, eller en topptur på Snøhetta og en titt på moskusen, som på denne turen sist sommer, les her.

5 på topp i Alvdal:

  • Alvdal Vestfjell på beina, på ski og på sykkel
  • Formiddagsmat med kake på koselige Huldra på Steia
  • Topptur til Tronfjell på stien fra Tronsvangen
  • Aukrustsenteret, må alltid hilse på Aukrust sin herlige strek
  • Plukke markblomster med de vakreste farvene, blåklokkene er ekstra blå i Alvdal

Tips overnatting i Alvdal, leiligheten på Sandli Overnatting hvor Mai Britt er vertinne

SAMSUNG CSC
På godt merket sti i Alvdal Vestfjell
Tronsvangen
Sommermorgen på Tronsvangen ved foten av Tron

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.