«Dette må jo bli vinnerbildet». Jeg er i Gauklia, ved mjølkerampa, ved den røde setra, ved den fineste utsikten til Skogshorn. Kanskje den vakreste plassen på hele Mjølkevegen og litt til. Det er utlyst fotokonkurranse på sykkel Mjølkevegen. Passer fint det, for en som er over middels glad i å sykle i området, som stadig finner nye turer og ofte har kameraet med i sekken. Jeg har pakket ut mjølkespannet fra sekken, det samme en kartong med stølsmjølk fra Valdres og Tine. Hva passer vel da bedre enn å ta en strykedrikk på selve mjølkerampa, fotografere det motivet som ihvertfall jeg synes er medaljekandidat i fotokonkurransen. Mens vi venter på utfallet av konkurransen, sykler vi flere turer på Golsfjellet og Valdres. Les videre, her deler jeg noen av favoritturene mine med dere.

Mjølkerampa i Gauklia, drømmemotivet på Mjølkevegen
Mjølkerampa i Gauklia, drømmemotivet på Mjølkevegen

Hytte på Golsfjellet gjør at min start på turene er her. Du kan starte hvor som helst på disse rundene å få akkurat den samme fine sykkelopplevelsen.

Tisleidalen Rundt:

Mye vei, en del sti. Stiene er stort sett letttråkket og det er lite trilling. Det er gøy å sykle på stiene, litt mer utfordring enn veien. Utsikten er finest ved Hølstølen og Spekebakk, den er hele veien til Jotunheimen og mange andre fine fjell. Det bærer forbi den virkelig eldgamle setra Hølungset og idylliske Stogofjorden. Riksveien krysses, Tisleia krysses, før kulturlandsskapet i Tisleidalen tar i mot deg. Ved Furuset og Mjølkevegen går ferden mot Tisleifjorden og demningen før Golsfjellet venter.

Fakta:
 • 43 km
 • 33 km vei, ca. 10 km med stisykling
 • Laveste punkt 764 moh, høyeste punkt 1050 moh.
 • Egner seg ikke for barnetralle grunnet stiene som har en del stein
 • Flott utsiktstur
SAMSUNG CSC
Ved Hølstølen og videre i høyden er den fineste utsikten
Idyll ved Stogofjorden
Idyll ved Stogofjorden

Einarsetrunden:

Denne turen går i fint setermiljø, byr på morsomme stier, fjellveier, utsikt og første del av sommeren, flotte bomsterenger. En og annen trane møter du gjerne, noen orrfugler. Det er mange fine rasteplasser. Turen er innom Mjølkevegen ved Storefjell, går sørover med utsikt både til Nystølfjellet og Hallingskarvet. Familievennlig runde, her egner også stiene seg for barnetralle.

Fakta:

 • 13 km, så legger du på x antall km. fra ditt utgangspunkt
 • Bor du på Storefjell trenger du ikke legge på noe
 • 9 km. vei, 4 km med gøy stisykling
 • Laveste punkt 847, høyeste 1027 moh.
 • Egner seg for barnetralle
 • Flott utsiktstur

 

Den ene seteren etter den andre på Einarsetrunden
Den ene seteren etter den andre på Einarsetrunden
Einarsetrunden
Gøy på stiene på Golsfjellet
Tisleifjorden Rundt:

Nesten 40 km. med herlig sykling! Fra Golsfjellet går den over fjellet mellom Appelsintreet og Lauvsjø, så inn på flytsti mellom Golsfjell fjellstue og vakre Nøreli med den fine utsikten til Skogshorn. Så ned og opp til Lykkja, inn i Valdres og langs Tisleifjorden. Her er det obligatorisk med vaffel – og rømmegrøtstopp på koselig Langestølen, som syklister og andre er så glad i. Tilbake over demningen på Mjølkevegen. Gjør den ca. 15 km lengre og enda finere ved å sykle opp forbi Tyrisholt, Brattåsen og Gauklia før du er nede igjen ved Furuset og fortsetter Mjølkevegen til Golsfjellet.

Fakta:

 • 38 km lang, legg på 15 og få en enda finere tur
 • ca. 2 . km flytsti mellom Golsfjellet og Nøreli
 • Laveste punkt 821, høyeste ca. 1000 moh.
 • Egner seg for barnetralle
 • Flott usiktstur
Elgetjede ved flytestien
Elgetjende ved flytstien
Nøreli byr på stordlagen utsikt til Lykkja og Skogshorn
Nøreli byr på storslagen utsikt til Lykkja og Skogshorn
Sykkel Mjølkevegen, Golsfjellet – Gauklia – Gommobu

3 x G og denne turen er super. Du tråkker deg ut fra Golsfjellet, igjennom idyllen i Gauklia og opp til Brattåsen. Videre Mjølkevegen forbi Valtjern til Gommobu. Rett før Gommobu går det inn en kjerrevei som kommer ut i Panoramavegen. 2 km. stigning på Panoramavegen, før du tar inn til Kristinstølen. Det er så fint her, utsikten, landskapet, roen. I bunnen av veien, blir det bortoversykling langs fjorder og elv til Langestølen, hvor rømmegrøten venter. Lett sykling tilbake over Furuset, dammen ved Tisleifjorden til Golsfjellet. På denne turen skal det mye til å ikke treffe på kuer i veien.

Fakta:

 • 54 km fjellveier, noe kjerrevei ved Gommobu
 • Laveste punkt 800, høyeste 1070 moh.
 • Egner seg for barnetralle
 • Flotte utsiktspunkter til mange fine fjell
SAMSUNG CSC
Panoramautsikt mellom Panoramavegen og Kristinstølen
Rømmegrøt på Langestølen for syklistene
Rømmegrøt på Langestølen for syklistene

Jeg stortrives på sykkelen i disse områdene. Lager mine egne avstikkere på Mjølkevegen, kombinerer runder, gjør dem enda lengre ved å sykle ut av de gode sykkelkartene for Golsfjellet og Valdres. I helgen venter en ny variant. «Der er det Vestlandsnatur» sa mannen jeg traff på sykkelkafeen på Langestølen, jeg gleder meg!

God tur du også:-)

Mjølkekyr og syklister på Mjølkevegen
Mjølkekyr og syklister på Mjølkevegen
Tisleifjorden melllom Golsfjellet og Valdres
Tisleifjorden med sykkelvei melllom Golsfjellet og Valdres

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.