«Du må sykle til Smådalen». Jeg sitter på sykkelkafeén på Langestølen og spiser den beste rømmegrøten. » Du sykler til Grunke, tar trillestien, så er du der». Selvsagt må jeg sykle til Smådalen. Tar en titt på kartet og ser at det blir en langtur når mitt startsted er Golsfjellet. » Ta bilen til Nøsen», sier han videre. «Nei, tar ikke bilen til Nøsen», tenker jeg. Dette må jo bli sommerens langtur, det er gøy med langtur til et ukjent mål. Et par dager etter leser jeg artikkelen i A- magasinet om nettopp Smådalen. En tur dit er tydeligvis «meant to be», på et par dager blir det gjort to forsøk på å få meg nysgjerrig på Smådalen. Det lykkes, en av de siste dagenen i august setter Øyvind og jeg oss på syklene og tråkker avgårde til nytt eventyr  i sykkelparadiset Golsfjellet – Valdres.

Drikkestasjonen i Gurken får terningkast 6
Drikkestasjonen i Grunke får terningkast 6

Det bærer nedover til Oset, over Tisleidammen, Furuset, forbi Langestølen og til Nøsen i løpet av den første timen. Så inn retning Jaslangen til vi kommer i enden av Storfjorden. Her er det skiltet til Smådalen, veien stiger noe i fjellsiden og gir oss en porsjon god utsikt. Planleggingen av turen har vist oss tre strekninger med stier, trillestier eller terrengsykling, som førstereis er vi spente på hva som møter oss. Ved Grunke lar vi oss imponere av drikkestasjonen i bekken. Sommerens nedbør har gjort terrenget vått, men stien er delvis syklebar mellom stein, stubber og våte partier. Allikevel fint å være på tørt underlag igjen etter knappe 2 km. Her venter nye høydemeter, sola titter fram fra et skydekke som gir fjelltoppene en vakker innpakning. For en velkomst vi fikk i Søndre Smådalen, med supersosiale sauer og et hyggelig folk på stølen.

Velkomst for førstegangsbesøkende
Fin velkomst for førstegangsbesøkende syklister
"Der ingen skulle tru nokon kunne bu" i Smådalen
«Der ingen skulle tru nokon kunne bu» i Smådalen og det gjør det nok ikke heller

Paret på stølen forsikrer oss om at vi er på rett vei og byr på kortreist turistinformasjon. Så følger Midtre Smådalen hvor dagens niste med et par brødskiver og et kokt egg  gir ny energi. Vi ser oss rundt, utrolig flott her vi sykler i høyden. Fjell og dal, elv, det er stille, blåklokkene er litt blåere. Så fint noen fortalte oss om Smådalen, det er egentelig litt overraskende fint er vi enige om. I Nordre Smådalen har vi valget mellom å inkludere Smådalsrunden eller stupe rett ned til Helin. Vi velger det siste og setter utfor.

Syklisten blir liten i Smådalen
Syklisten blir liten i Smådalen
Hva venter her?
Hva venter over kanten her?
Helin og Strø

Det går unna til Helin, alle høydemeterne som er jobbet frem, forsvinner som dugg for solen. Snart er vi ved sjøen vi skal hele veien rundt. Mer småkupert enn vi ventet kanskje, men det er det som er så spennende med nye turer. Vi er spente på neste sti for å nå Strø. En håndskravert skilt på bakken i enden av veien sier «vanskelig» med en tegning av sykkel, vi er advart! Her blir det gåing på sti og lite sykling, vi får et parti hvor farten senkes betraktelig. Det er godt å komme ut av stien ved Strø,etter knappe 2 km. Ryktene har fortalt at Strø er idyll, det stemmer! Vi flater ut på bakken, tar opp kartet og legger en plan for resten av turen.

En kroppstrekk ved Strø
En kroppsstrekk ved Strø

Litt trøtt av gåing med tar vi ikke sjansen på å finne ut om stien over til Jaslangen er farbar for oss. Fjellveien tar oss til retning Midtre Syndin, hvor vi kommer inn på traseen til Valdresrittet mot Grønsen, 6 km. med terreng. Ute på fjellveien ved Grønsen, kommer sulten gnagende, men nå er det rask vei hjemover selvom det er neste 30 km. Synd for oss at Langestølen ikke er åpen søndag ettermiddag, rømmegrøten hadde blitt slukt, vi er sultne! Mjølkevegen tar oss over til Golsfjellet. Etter 11 mil dumper vi ned på trappa, åpner et par bokser med drikke og en pose nøtter. «For en tur», sier jeg og får et smil tilbake. Så gøy med nye turer, nye turmål, nytt terreng, herlig natur og en skikkelig langtur som kjennes i kroppen. Følesen av godt slit og lykke. Det blir flere turer til Smådalen, så må vi gjøre som mannen på Langestølen, tipse om denne perlen av en sykkelopplevelse.

Turen går innom løypa til Valdresrittet
Turen går innom traseén til Valdresrittet

Fakta langtur Smådalen:

 • Ta turen fra Golsfjellet, det blir 11 mil
 • Ta turen fra Nøsen, den blir ca. 7 mil
 • 1100 høydemeter på vår variant
 • 3 partier med sti/trillesti/terrengsykling
 • Inkluder Smådalsrunden og legg på 6 km.
 • Langtur i herlig terreng og natur for sykling

Til dere som leser, noe som vet om fremkommeligheten på stien ved Jaslangen?

God tur:-)

Skilt

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

4 Comments

 1. Smådalen er utrolig flott! Det er ikke enkelt å sykle på stien til Jaslangen, her må sykkelen bæres det meste av strekningen.
  Anbefaler første delen av turen på ski med start fra Nøsen eller Svensken, når du er på toppen av Smådalen tar du turen tilbake over Gråskarvet, Storlifjell, Blåkampen, Gråkampen og turen avsluttes med en herlig nedkjøring til Storfjorden!

  1. Hei, så fint du visste det, takk. Da var det et godt valg å ikke forsøke seg på den stien med sykkel og vi vet til neste gang vi tar turen. Takk også for at du tipser om skimuligheten, høres fint ut, så den får vi prøve!

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.