Hallingskarvet er mektig, stort og vakkert! Hallingskarvet, Skarvet eller Skarven som det kalles i kortversjon, er blant de største fjellmassivene i Europa og er et imponerende skue. Det strekker seg fra Finse mot Geilo og er ca. 35 km. langt. Fjellet, som fikk nasjonalparkstatus i 2006, har betydd og betyr mye for mange. Mest kjent er kanskje Arne Ness, som gjennom hele livet sitt tilbrakte mye tid på hytta Tvergastein, som ligger innunder de bratte skrentene. Boka » Det gode lange livs far » skrevet av Ness og med bilder av fotografen Johan Brun, er en fin skildring av fjellet. En annen som stadig nevner Hallingskarvet er Jonas Gahr Støre. Han betegner det også som sympatisk der det ruver litt lavere enn 2000 meter toppene som skryter litt mer av seg selv enn det Hallingskarvet gjør.

RSCN0542
Juni og snøen slipper taket
RSCN0526
En heilo på Geilo –  på vei mot Hallingskarvet

Topptur 
Mulighetene for friluftsliv er mange, året rundt. Nå i sommersesongen er det enkelt å ta seg til toppen. Etter at sherpaer fra Nepal la trapper fra Prestholtseter og opp mot Presthotskaret, 1859 moh, vil de aller fleste komme til topps i løpet av en times tid. Når man kommer ned igjen er belønningen lefsekling og rømmegrøt hos vertskapet på Prestholtseter. Det er dessuten bilvei til Prestholt på sommerstid. Sykle fra Geilo er også et godt alternativ for å nå en av sommerens toppturer.

bilde-2
Etter at sherpanene gjorde et imponerende arbeide er det enkelt å nå toppen

Andre anbefalte turmål er å ta langturen fra Haugastøl, via Folarskaret til Raggsteindalen på den T – merkede stien. I Folarskaret ligget Lordehytta, bygget av den britiske lorden som kom over fjellet på 1800 tallet. Han syntes dette var det vakreste fjellområdet han hadde opplevd og fikk bygget steinbua si der. Her er også fjellets høyeste topp, Folarskarsnuten 1933 moh.

DSCN0610
God lesing – til inspirasjon og læring

Skiturene
Det å ta skiene fatt med Hallingskarvet som mål er alltid en god opplevelse! Løypenettet fra Geilo og Ustaoset byr på flere fine turer oppmot fjellryggen. En favoritt er  «baksiden» av fjellet på scooterløypa fra Budalen til Sudndalen. Skarverennet, et av vårens vakreste eventyr, er den meste kjente turen. Hvert år er det kamp om å få tak i et av de ca. 11000 startnummerne til distansen Finse – Ustaoset på 37 km. For disse heldige blir det et flott punktum for skisesongen.

023
Topp 10 tur – scooterløypa fra Budalen til Sudndalen
bilde
Mektig, vakkert og imponerende – året rundt

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.