Det er et fint utgangspunkt for en god dag når yr.no melder det beste av vær og man har en fridag! Da er valgets kval, hva skal man bruke en slik mulighet til? Sjøen har stor sett dratt hjem turseieren denne sommeren og høsten til fordel for Marka. For å gi Marka en sjanse selvom det var speilblank sjø, ble valget tatt i går kveld og uten retrettmulighet. Det skulle bli en drømmetur i Marka og minst to topper skulle nås!

RSCN2021
Ramsåsen – med majestetisk utsikt

Et godt utgangspunkt for fine turer i Vestmarka, er parkeringsplassen på Vestmarksetra. Jeg snørte igjen joggeskoene, tok den lille sekken med kamera, en brødskive og vann på ryggen, og jogget så inn på den blåmerkede stien.

DSCN2002
Jeg gikk en tur på stien og hørte skogens ro………

Ramsåsen må vel sammen med Kolsåstoppen og Eineåsen være den enkleste utsiktstoppen å nå i Bærum. Jeg fulgte stien forbi Haugsvollen, holdet til høyre og etter får km. kom jeg til Ramsåstua. Her er det fint å stoppe opp noen minutter å la tankene gå til krigen og motstandsmennene, som bygget denne ganske godt skjulte hytta for å gjemme seg for tyskerne, noe de også klarte, sier historien.

DSCN1989
Ramsåsstua klamrer seg til bergveggen. Det er den gule pipa som gjør at man i det hele tatt ser den

På Ramsåsen er det flere steder langs stien hvor man får en utrolige fin utsikt. Min ferd i ensomheten, ble avbrutt av to turgåere, som stoppet og spurte om denne stien førte til utsikten de hadde hørt var så fin. Etter å ha bekreftet det, fortsatt jeg rundløypa jeg hadde valgt og tok stien ned igjen til Stovivollen. Her krysser stien Grønlandsveien, før den fortsetter på mykt underlag frem til Grønland. Grønland, hytta som disponeres av speidere,  er et knutepunkt i stinettet både vinter og sommer.

RSCN2027
Ved Grønland, som ligger mellom mine to topper, viser skiltet 4,5 km til neste topp

Det er enkelt å følge den blåmerkede stien videre til Haveråsen. Etter ca. 40 minutter i » opp og ned » terreng, ligger topp to for dagen foran meg, Haveråsen. Jeg har nå beveget meg lengre vest og får her en litt annen utsikt. Haveråsen viser mer av Oslo og utsikten er kanskje enda mer imponerende, da man ser lengre. Her blir det et lite » pust i bakken » og en brødskive, før siste etappe tilbake til Vestmarksetra skal løpes.

RSCN2015
Stier i flere retninger på Haveråsen
RSCN2024
Utsikten fra Haveråsen, som sier mye om friluftsmulighetene rundt hovedstanden vår!

Det tar nye ca. 40 minutter før jeg er tilbake ved bilen. En titt på RunKeeper´n, viser turens fakta:
– 17 km
– 3 timer og 15 minutter

Det den ikke viser, som jeg nå har sjekket, er hvor høye toppene er:
– Ramsåsen   420 moh
– Haveråsen  437 moh

Ettersom Kolsåstoppen er nevnt, får den også være med på lista. Den er 387 moh og er dermed slått av disse to:-)

Det ble en strålende dag i Marka. Turmulighetene er jo neste uendelige når man tenker på alt som er av stier i Nordmarka, Østmarka, Bærumsmarka, Sørmarka, Krokskogen, Vestmarka +++. Det var helt greit at Marka gikk av med seieren denne vakre høstdagen, jeg håper det skjer igjen:-)

RSCN2017
Ikke bare herlig natur, det er  også godlukt i Marka

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.