Når høstfarvene er på hell, det gule blåser avgårde eller faller vissent på bakken, da nærmer det seg slutten. Slutten på sykkelsesongen på bare veier og piggfrie dekk. Kanskje varer det  enda noen dager eller uker. Kanskje ble punktum satt i mange fjellområder i høstferien. I lavere strøk, er dødt høstløv bare er et tegn på at om fire, fem eller kanskje seks uker, da er det piggdekk som gjelder. Sist helg vartet fjellet opp med et strålende høstføre, som gjør at man allerede gleder seg til ny sesong. Dagens tur går til et nytt mål i flott sykkelterreng, turen går til Jaslangen i Valdres.

SAMSUNG CSC
Jaslangen, et fint turmålet for sykling i Valdres

Starten er på Golsfjellet. «Grensenaustene» i Tisleifjorden, som ligger der og skjermer Hallingdal mot Valdres og omvendt, passeres. Fjellveien tar oss opp og ned bakkene til den idylliske stølsgrenda Gauklie, med utsikten til Hemsdal sitt høyeste fjell, Skogshorn. Tråkkene går hele veien opp til Brattåsen, ned igjennom Tyrisholt retning Tisleifjorden. Det går fort unna, så fort at giret på sykkelen til turkompisen ryker så det lukter svidd. Synd når langtur er målet og synd når turkompisen er kledd og klar for modelloppdrag . Videre bærer det helt alene mot dagens mål langt der borte.

SAMSUNG CSC
Gauklie med Skogshorn i bakgrunnen, fortsatt to på tur.
SAMSUNG CSC
Jaslangen neste mål

En syklist tråkker nå litt ensomt videre denne herlige høstdagen. En lett bris i mot langs Tisleifjorden, Nøsen er neste mål. Det forlatte fjellhotellet ligger i vannkaten på Nøsen. Noen tanker går til de gamle fjellhotellene hvor storhetstiden er forbi, mon tro om nye tider vil gi nytt liv til dette og flere som lider samme skjebne? I bakkene opp fra Nøsen kommer stikrysset som viser Nørre Syndin og flere andre mål. Litt langt med Nørre Syndin i dag når en slukøret turkompis venter et sted, men Jaslangen skal nås. Sykkelkartet Hemsedal, Valdres og Golsfjellet viser så mange fine sykkelmuligheter. Man får lyst til å ta avstikkere i ethvert kryss. Kursen holdes støtt til utsikten åpenbarer seg ved Jaslangen. Den åpenbarer seg fra Storfjorden, til Movatn, til fjellene Gråkampen, Blåkampen og Nøsakampen. Knapt en bil vises på veiene, en og annen syklist også ensomme, kommer i mot, en passerer. Et nytt turmål er nådd for første gang.

SAMSUNG CSC
En rast for den ensomme syklisten

Hjemturen blir treningsøkta denne dagen, i medbrisen går det unna. Litt sulten og veldig fornøyd med turen, er neste mål å finne igjen turkompisen med girhavarie. Matpakka befinner seg der også. Det skjer ved turens endestasjon, 71 km. siden starten. Nok en fin tur er over. Nok en fin sykkelsommer og høst nærmer seg slutten. Før den er helt over blir det kanskje en tur til eller noe sånt. Det skal også brukes litt tid på å vaske og smøre sykkelen, smør litt olje på alle bevegelige deler, særlig på kjedet. Det å sette bort sommersykkelen om høsten er som å sette bort skiene om våren. Litt ekstra pleie nå og gjensynet til våren blir det aller beste. Det er så fint med årstider og aktiviteter som følger de!

SAMSUNG CSC
«Grensenaustene » i Tisleifjorden
Tags:

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.