Denne uka var vi brått der igjen. Dagene der gradene kryper ned på den blå skalaen. Mandag sa værdamen på radioen at det kunne være glatt, «kjør forsiktig». Når man er jobbsyklist har man da noen valg. Sykle litt mer forsiktig, raske på å skifte til piggdekk eller ta bussen. Det å starte uka med en sykkeltur er det beste valget. Sånn ble det denne mandagen også, sjansen ble tatt på piggfritt. Det var ganske riktig litt glatt i svinger og ved et par elveutløp som skulle passeres. Med fokus gikk det allikevel fint å komme seg trygt frem til jobben. Dagens største overraskelse var ikke frosten som lyste opp svart asfalt, men å bli stoppet i politikontroll! Opptil flere politi hadde base ved Frognerstranda og vinket inn de tidligste morgensyklistene til kontroll. Ikke for piggdekk, men for lys. 300 syklister ble sjekket for lys foran og bak. Var ikke lysene både foran og bak fastmontert vanket det kr. 900.- i bot. Jeg hadde alt på det tørre, men tråkket litt overrasket videre. Overrasket over at jeg etter årevis med vintersykling ble stoppet i kontroll. Bra det er kontroll, lys i trafikken er en god og billig livsforsikring.

SAMSUNG CSC
Fastmontert lys er det som gjelder på sykkelen
SAMSUNG CSC
Forlykta skal synes på 300 meters avstånd

En annen nødvendighet for vintersyklistene er piggdekkene.  Når man har hatt et hardt møte med asfalten en tidlig morgen, vil man helst ikke ha det igjen.  Det er både praktisk og litt luksus å ha to sykler å velge i når føret er skiftende, som det særlig er i lavlandet. En med piggdekk og en uten. Det er mye varierende føre, lettere å tråkke med piggfritt, fint å kunne bytte sykkel etter føret. Det er kjedelig å bytte dekk til stadighet hvis det blir milde og bare perioder. Saltingen tærer dessuten på utstyret, så det å ha en billigere variant av sykkel om vinteren er god sykkeløkonomi. Denne mandagen hadde begge syklene fortsatt sommerdekk. Det har de ikke nå lengre. Den ene er nå skodd med pigger til neste frostmorgen. Jeg er klar til noen måneder med vintersykling, og det uansett føre.

SAMSUNG CSC
Velg dekk med mange pigger, de sitter som de skal på vinterføre

Jobbsyklistene opplever årstidene på første klasse. Vinteren er ikke noe unntak. Ja, det kan være kaldt, det kan være slapsete, det kan være litt vanskelig å komme seg frem. Det er garantert mørkt på tur til og fra jobb. Men med lys, pigger, funksjonelt tøy, trekk på skoa og kanskje polvotter, er de aller fleste dagene gode opplevelser. Hvis du ikke har prøvd vintersykling, start forsiktig en dag eller to i uka. Start på dager hvor det er godt sykkelvær, ikke for kaldt, ikke nysnø og du får en myk start. Vintersykling kan fort bli en veldig god vane. Noen flere tips, les her…..

SAMSUNG CSC
Morgenstemning for jobbsyklisten, her mandag ved Frognerstranda.

sykle

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.