«Takk for at du tar toget «, lyser på stor boards på jernbanestasjonen i Oslo. Det samme budskapet møter deg på nettsiden til NSB, hvor du kan se dine egne besparelser på tid, penger og hva akkurat du bidrar med for miljøet ved å ta toget. Joda, det er fint og et mye bedre alternativ enn bilen. Samtidig har vi de siste ukene vært vitne til kritikken om overfylte tog i rushtiden i Osloområdet, mangel på kapasitet og at det vil ta lang tid og koste store ressuser å gjøre utbedringene som skal gi et tilfredsstillende kollektivtilbud. Det er vel akkurat derfor vi bør rope et høyt » takk for at du sykler til jobben « til alle som sparer miljøet for enda mer, bidrar til at kollektivtransporten ikke er enda fullere, og sist men ikke minst, bidrar til god samfunnsøkonomi ved å ivareta egen helse. Det trengs ingen kalkulator for å se at syklistene vinner regnestykket.

Vi nærmer oss våren og den aller beste tiden å starte som jobbsyklist. Bare veier, lange lyse dager og gode temperaturer. Det er nå det gjelder, ta det gode skrittet med å bruke 2 hjul til og fra jobben. Det er om våren man også legger grunnlaget for å bli helårssyklist. Etter noen måneder på sykkelen med stadig bedre form, er det letter å fortsette utover høsten og kanskje når høstmørket kommer, bytte til piggdekk og ihvertfall av og til sykle om vinteren.

Mange vegrer seg for å sykle grunnet den manglenden tilretteleggingen i trafikken for syklistene, konflikten med andre trafikkgrupper og også manglende tilrettelegging fra arbeidsgiver med dusj – og garderobemuligheter. Det siste bør det være enkelt å gjøre noe med, her bør arbeidsgiverne ta ansvar. Det blir tilbakebetalt i form av opplagte og friskere medarbeidere. Manglende sykkelveier og konflikter er verre nøtter å knekke. Det blir stadig litt bedre, men det tar lang tid.  Så lenge de ulike trafikkgruppene skal kjempe om samme veistrekning, vil konfliktnivået vedvare i større eller mindre grad avhengig av om man tar hensyn til medtrafikanter eller ikke. Samtidig er ikke manglende sykkelveier og konfliktene større enn at flere kan velge sykkel, også istedet for kollektivtransporten. Det er så mange plussfaktorer ved å sykle at man tåler at alt ikke alltid er tilrettelagt og hyggelig. Mange blir irritert over forsinket tog, «sild i tønne» tilstander osv. Det er ikke verre å bli irritert over manglende sykkelvei eller bilister, medsyklister og enda mykere trafikanter som er litt for agressive. Plussfaktorene er så mange at når det å sykle daglig blir en vane er det nesten utenkelig å slutte. Takk til alle syklister, dere som allerede er på veien og dere som tar steget for første gang i år og blir en av stadig flere jobbsyklister. Vi bidrar sammen til det beste regnestykket for oss selv og samfunnet når vi sykler til jobben.

Tips for en god sykkelhverdag finner du her. 

Vår og den beste tiden å starte jobbsyklingen og du bidrar til gode statistikker.
Magisk-morgen1
Magiske morgener og også kvelder er det mange av på vei til og fra jobben. De er helt gratis!
Selvom det på enkelte strekninger er mange syklister, er det plass til flere. Her på Frognerstranda på en drømmedag med tørre veier, sol og sprekte jobbsyklister. Snart er disse dagene tilbake.

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.