Alvdal Vestfjell, litt utenfor allfarvei føles det som. Du treffer ikke så mange her, du hører gjøken, ser ørreten svømme i speilblanke vann. Kanskje treffer du gulerleparet som kvitrer fra fjellbjørka. Jeg befinner meg på stien over Bakkfjellet i Alvdal Vestfjell og tenker på hvor godt det føles å være helt alene i naturen av og til. Her er det langt fra Trolltunga og Besseggen tilstander, her kan du like gjerne treffe noen som ikke å treffe noen. Fjellområdet, som ligger på ca. 1000 moh. og opp mot høyeste toppen på 1875 moh. er pyntet med hvitgrønn mose. Stiene snor seg mellom kratt, mose og lyng, det er åpne landskap. Jeg har nettopp lagt Kjemsjøen bak meg, midt i mot troner vestfjellas signaturfjell Store Sølnkletten og Sølenkletten. Toppturen opp er verdt å ta med seg, men i dag er det de lavere områdene som gjelder. Sola varmer, en lett bris vibrerer i fjellbjørka. En sti går over i en ny sti, så enda en.

Ta med  kartet og gå stiene i Alvdal Vestfjell
Gulerle i fjellbjørka
Den som hadde hatt en slik setervoll, som den ved Bakkfjellet

Ei natt i naturen i Alvdal Vestfjell

Alvdal Vestfjell tilbyr ikke lengre overnatting på setrene, som i tidligere tider vi husker fra barndommen. Nå er overnattingstilbudet et par selvbetjente turisthytter, Korsberghytta og Storgrytdalsseter. Breisjøseter er den betjente hytta. Så er det teltmuligheten. Dette fjelleområdet er som skapt for ei natt i naturen, som også nybegynner i fjellet eller barna fint kan være med på. Et sted å øve seg på telting, øve seg på å fiske fjellørret. Et fjell for alle som er glade i snillt fjellterreng, for alle som bare er glad i å være ute, å ta en dag, ei natt i naturen. Ei fullmånenatt ved Kvislåtjønn kan være så inderlig vakker der du kan tilbringe den under åpen himmel de fineste nettene.

Fullmånenatt ved Kvislåtjønn
Korsberghytta et selvbetjent tilbud i Alvdal Vestfjell

Ikke kommersiell er også verdifullt

Det er av og til godt å komme til områder som ikke er særlige kommersielle. Der det er begrenset med tilbud om å kjøpe noe, det er lite folk, ikke noe støy. Øyvind Wold skriver i boka «På sykkel i fjellet» at fjellområdene i Nord- Østerdalen fremstår som mer interessant og utfordrende nettopp fordi det er lite turister og lite kommersialisering. Vi stemmer i og sier at det er godt å finne roen og nyte at det er naturen alene som er tilbudet. Det er en verdi å ta vare på, verdier som gjør godt for kropp og sjel. Vi går videre på stiene denne dagen i Alvdal Vestfjell, med kartet i sekken, med kjente topper å navigere etter. Det er turmuligheter  i massevis for de fleste. Her er det trivelig å være!

Fakta Alvdal Vestfjell

  • Fjellområde i Nord-Østerdalen i Alvdal kommune, som grenser til Rondane
  • Høyeste topp Store Sølnkletten 1827 moh.
  • Sykkel -og bilvei igjennom Sølndalen til Flatsetra
  • Seterdrift, kanskje møter du mjølkebilen
  • Høstdalen med Høstsjøen, trivelig seterdal å sykle innom eller finne en sti å vandre dit

 

Kyra lever det gode liv i Alvdal Vestfjell, her med Kyrkjekletten i bakgrunnen
Det trivelig å være i Alvdal Vesfjell

 

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.