Når skattelistene offentliggjøres hvert år, er det oppmerksomhet mot Nesøya. Det er vanskelig å unngå å legge merke til at mange som topper listen har postnummer 1397.  De viktigste verdiene på denne øya, og som alle har tilgang til, skal derimot få oppmerksomheten her. Nå tar jeg dere med på en liten tur på Nesøya, som ligger 20 km. fra Oslo sentrum. Nesøya er en perle med naturopplevelser, ro og friluftsliv til vanns og på land.

Magisk-morgen
Roen senker seg når man kommer seg over Nesøybroa

I de tidligere tider
forteller historien om isen som ble hentet fra Nesøytjernet til utskipningshavn i Hestesund for isproduksjon. Den forteller om øya som fikk kongelig jaktbesøk av kong Oscar den II. Etterhvert ble det utparsellering av tomter til landstedbebyggelse. Man kan fortsatt i dag se noen av hyttene som har overlevd den øvrige utbyggingen. Padlerne husker fortsatt Leif Juster, som ofte vinket fra hytta si i Vendla, hvor han trivdes så godt. Helårsbosetningen startet på 1950 tallet og har ført til dagens innbyggertall på over 5000 mennesker.

DSCN2275
Idyll i vannkanten på Nesøya, her ved Søndre brygge

Trening – og friluftstliv
Nesøyskogen med Nesøytjernet er eventyrskogen med de fine tur – og løpestiene. På blåmerkede stier finner man fort sin favorittrunde på et herlig mykt underlag, som kun gjør beina godt! Tjernet og skogen er fredet naturreservat, så området brukes med varsomhet. Her løper man fine turer i «skogens ro» med lyden av hakkende hakkespetter og syngende svarttroster. Et og annet rådyr er et daglig syn i skogen. Så var det den brå lyden av bevegelse da, som gjør at man skvetter når man kommer til tjernets vannkant. Er det her de store gjeddene holder til? Litt skummelt………Det er den spesielle artsrikdommen har ført til fredningen av området, som er gull verdt for oss brukere!

DSCN2236
I Nesøytjernet ble det hentet is, som ble ført via Hestesund til fastlandet for isproduksjon
DSCN2241
Mykt underlag gir supre løpestier i denne eventyrskogen midt på Nesøya

En av de flotteste eiendommene på Nesøya er sikret for allmenheten, takk til Asker kommune! På Hvamodden er det fint året rundt, fra strandlivet om sommeren til solnedgang på de kalde vinterdagene. Noen som har knekt koden, er de av øyas beboere som setter kajakken på traller og triller både til denne strandperlen, stranda i Hestesund og andre muligheter for å sette kajakken på vannet. Heldige meg er en av dem, det er et privilegium å ha den muligheten!

DSCN23321
Hvamodden, med sandstrand som lett konkurrerer med strender både på sydlige breddegrader og i Lofoten
DSCN1911
Ikke mye som slår et kveldsbad i denne solnedgangen

En nabo sa en gang til meg at det beste med Nesøya er Brønnøya. Jeg gir han ikke helt rett, fordi Nesøya står ganske så godt alene. Samtidig må det være et privilegium for Nesøya å være porten til denne bilfrie øya i indre del av Oslofjorden. Brønnøya nås enkelt via gangbroa, som ligger på vannet i vintersesongen, og via den effektive kabelferga i sommerhalvåret. Brønnøya er også en perle, det har naboen rett i! Roen, landskapet, nærheten til sjøen og rådyrene, ikke rart øya er et yndet turmål for mange flere enn de som bor i området! Utenfor Brønnøya, ligger nok en idyll, Langåra. Her er det overnattingsmuligheter på den gamle butikken, sjekk hos Oslofjorden Friluftsråd når den er ledig. En natt eller to her kan anbefales neste sommer, nå som kommunen setter den så fint i stand.

DSCN0574
Kabelferga er travel i perioden mai – september. Kajakker har vikeplikt

Det er stor aktivitet i Nesøya Idrettslag med kunstgressbanen, ballbinge, tennishall, vannaktivitetene på Hvamodden og ulike arrangement med jevne mellomrom. Her skiller antagelig ikke Nesøya seg fra andre steder i landet vårt hvor det er engasjement, frivillighet og samhold. Nesøya er et godt sted å være! For meg er roen, skogen og sjøen så utrolig verdifullt, det gir en god porsjon hverdagslykke hele tiden.

DSCN2240
Ta en tur i Nesøyskogen. I tillegg til en fin tur, kan du lese deg opp på øyas rikdom

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.