Geilo og det var dagen for å sette på seg skiene og stake, gli og skøyte seg igjennom en av de aller fineste skiturene. Det var supervær for å ta favoritturen med ingrendienser som Hallingskarvet, Prestholtseter, Hardangervidda og Tuvaseter. Himmelen var blå med et slør av dis, morgentemperaturen null og plusstemperaturer ventet allerede på formiddagen. Morgenstund har gull i munn, klokka var så vidt passert 08.30 når de første stavtakene satt i snøen innover fra Kikut. Det er det lille ekstra å være først i sporet, særlig når åtte vinterkledde ryper letter opp fra glitrende snø ved skituppene dine!
Først i løypa, første timen var det kun rypene å se
Supre spor og føre med sølvklister med voks de første kilometerne frem til Grønnebakken. Det går lett videre rundt foten av Ustetind, før det flater ut mot sør, Hardangervidda, mot sola og mot Tuvaseter. Her kommer andre morgenfugler fra flere retninger og det er straks mer liv i fjellet. Lyden av rypene, skistaver i snøen og en og annen glad hund og noen som spør om smøretips.
Magisk morgen på Grønnebakken. Her venter god service fra Røde Kors ungdommen
Hunden på fjellet – på jakt etter rypene kanskje
Tuvaseter, turisthytta på Hardangervidda som byr på verdens beste vaffler, var neste stopp. Det å skil ned på tunet i strålende sol, møte vertskapet Aileen og Peter som smiler i kapp med sola og serverer sin berømte vaffel, det er lykke! Oppskriften til Tuvavaffelen som er laget av flere generasjoner ligger forresten godt forankret i bankboks. Bedriftshemmeligheten skal ikke røpes! Strekningen Geilo – Tuvaseter er 15 km, det er godt med en prat og vaffel i solveggen etter den økta.
Slik ser den ut, verdens beste vaffel! Den smaker minst like godt som den ser ut og smaker  aller best i solveggen
Peter, verten på Tuvaseseter. Alltid fint å ta turen til Aileen og han, sommer som vinter
!
Når man er på langtur, er det bare å rive seg løs fra rasten i solveggen. Veivalget mot Ustaoset ble løypa mot Verpestølen. Fortsatt var det ganske så stille i fjellet, knapt noen å se. Bruker noen sekunder til undring over at ikke flere «kommer seg opp om morran». Det er jo ofte morgen og kveld de magiske øyeblikkene plutselig er der. 7 – 8 km med staking og nedover, det legges litt ekstra krefter på stavene for å komme seg raskt over Ustevann. Her bidrar en turkamerat som gikk «Runden» for aller første gang denne dagen, med et lag nødvendig universalklister. Det er varmt, snøen suger til seg skiene og på Ustaoset venter en laaang oppoverbakke mot et av de aller fineste fjellene, Hallingskarvet!
Bakkene fra Ustaoset mot Hallingskarvet virker lange, snart er Hesteberget neste drikkestopp
Filosofen og fjellklatreren Arne Ness fant sitt eldorado her med hytta Tvergastein og klatring
«Runden» kan gjøres i flere distansevarianter. Legger man turen via Åkerstølen, får man en del ekstra km. som gjør at turen runder 5 mil. Denne dagen var vi ikke så heldige og tok turen rett til Hesteberget. Her kan man ta mot vest og i områdene ved Skarverennsløypa.Vårt valg var mot øst og langs Skarvet til Prestholtseter. Kontrasten var stor fra ryper og roen ved Grønnebakken til folkehavet som satt som i et fuglefjell utenfor setra. Sånn er det bare på en dag som denne, som kanskje ble vinteren fineste og i tillegg på en lørdag. Tipper vertskapet fikk kjørt seg på kjøkkenet og bak disken.
Herlig dag på ski og sikker en god dag på jobben for vertskapet på Prestholtseter
Løypefakta «Runden» Geilo:
  • Start på Geilo, ta skiheisen opp en av dalsidene, turen er like fin begge retninger.
  • Er du opptatt av sol og farve på vinterblekt fjes, start med Geilotoppen / Havsdalen, så gå mot sør, sola og Tuvaseter etterhvert, dvs. motsatt av denne varianten. Da kommer du ned i Vestlia, enten Pariserløypa eller Bjørneløypa i skisenteret
  • Vår variant denne dagen ble 40 km.
  • Inkluder Åkerstølen og få en ekstra mil og et trivelig besøk på stølen
  • Avslutter du med Prestholt og har ekstra krefter, ta løypene fra Skarvranden over til Budalen og Vesterheim før du er tilbake i Havsdalen
Dermed kan «Runden» gjøres fra knappe 40 km. og til langt over 50 km. Terrenget er lett og det høres lengre ut enn det kjennes. Uansett retning blir det en litt lang stigning opp fra Ustaoset, så medbrakt saft og en sjokoladebit hjelper deg opp hvis det trengs:-).
Selvom sola skinner når du starter, ta alltid med ekstra klær i sekken. Dette er høyfjell og været kan snu raskt, her gjelder fjellvettreglene!
Nyt dagen og opplev både morgenlyset og skumringen
Denne turen har alltid vært en favoritt, en klassiker og det blir liksom ikke skikkelig skivinter før det har blitt «Runden».

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

    1. Ja, det har du helt rett i:-). Det er fint uansett om man er på ski, beina eller på sykkelen. Denne skituren er en favoritt, sikkert mange som tar den i vinterferien med det fine været som er nå.

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.