Hva er det med nordlyset som gjør at de fleste av oss har det høyt opp på listen over det vi vil oppleve? Hva er det med nordlyset som gjør at folk reiser fra hele verden til å oppleve lyset, som danser på den arktiske himmelen? Svaret kom til meg da nordlyset traff Svolværgeita og jeg var under den.

Nordlyset over Svinøya

Nordlyset på Geilo

Første gang jeg så det var langt unna Nord Norge, der det er kraftigst. Det var på Geilo og tilbake på 80 tallet. Da jobbet jeg på Bardøla Høyfjellshotell og beveget meg en sen kveld, eller natt var det kanskje, på vei gjennom mørket fra jobben som barservitør til personalboligen. Det bølget grønt på himmelen, husker fortsatt at jeg litt vantro kikket opp og undret hva det var. Siden har jeg aldri sett et så klart nordlys som den natta, før det traff Svolværgeita denne uka. Forresten, det tar seg jo av og til en tur til Sør Norge hvor jeg vanligvis oppholder meg. Det er da korte bruddstykker av det og sjelden kraftig og klart. Så det var naturlig nok i Nord Norge øyeblikket kom, hvor jeg fikk oppleve det kraftigste nordlyset servert i 2 – 3 timer.

Nordlyset over Svolvær

Nordlyset på Haukelandstranda

Et døgn i forkant var jeg på Haukelandsstranda på yttersida av Lofoten. Jeg var alene, det var bekmørkt og omtrent ikke ei stjerne å finne på himmelen. Med hjelp av hodelykt fant jeg, godt kledd og med hånda plassert rundt et kamera på stativ, veien ned i sanda der vest mot havet. Jeg hadde vært der tidligere på dagen og tenkte det var stedet å være hvis skydekke sprakk opp. App´n på telefonen varslet at det var nordlys på vei og når man er over middels ivrig for å oppleve det, finner man veien dit det er mest sannsynlig at det kommer. Så kom det, om ikke så kraftig, så falt det igjennom sprekker i skylaget. Bølgende slo inn mot stranda, ellers var det helt stille, det var kun meg som nøt utelivet på Haukelandstranda den kvelden. Det var ganske magisk der jeg tok inn over meg hver minutt av de få timene jeg var der.

Utelivet på Hauklelandstranda på lørdagskvelden
Haukelandstranda, Lofoten sin fineste strand

Nordlyset over Svolvær

Fornøyd over lørdagens opplevelse ventet Svolvær og ei rorbu på Svinøya. Fortsatt alene og litt sulten var det mat som hadde høyeste prioritet da jeg åpnet døra for å finne veien til Børsen Spiseri for en fiskesuppe. Da var det der, høstens kraftigste nordlys i følge de lokale. Det bølget av et intenst nordlys selv der hvor jeg var i omgivelser med opplyste vinduer og gatelys. Glemt var maten. Det var bare å ta tak i kameraet, stille det på manuelt, fikse lukkertid og litt annet og sikre seg et par bilder fra forestillingen. Nordlyset hadde ingen planer om være kortvarig, det danset og danset. Over Svolværegeita, over havet, over Svolvær, over meg. Et par timers forestilling gav det meg og de andre som strømmet ut fra rorbuer og hus for å få det med seg. Hvordan føles det? Litt uvirkelig fint, det var så intenst, så kraftig og vakkert. Jeg satt meg på svaberget og bare tok det inn. Da skjønte jeg hva det er med nordlyset. Det en gåsehud- opplevelse, en naturopplevelse av de aller største!

Nordlyset en oktoberkveld i Lofoten

Fakta nordlys:

  • Nordlyset, «Aurora Borealis» som lyset ble døpt til ære for den romerske morgengudinnen «Aurora» av vitenskapsmannen Galileo Galilei sine menn i 1619.
  • Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda
  • På 2000 tallet har nordlysturisme har sterk vekst i Nord Norge, særlig i Tromsø
  • Sosiale medier sprer nordlysbilder rundt i verden og gir nordlysopplevelsen plassen høyt opp på de reisendes «bucket list»

Nordlyset over Svolværgeita

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.