Stornubben

Oppgaven var å finne lette topper i Lofoten da noen skulle på tur. Når man er mer kjent med Lofoten fra en kajakk enn fra toppturer på denne unike øygruppa, er det bare å spørre de som vet. Turguide Lofoten 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike, var forresten et fint verktøy å planlegge noen dager i Lofoten etter, selvom Stornubben ikke var på plass i boka. Terrenget var vått etter mye og all slags vær, det skulle være turer som ikke utfordret. Flere med ulike forhold til høyde og klyving skulle til topps denne dagen og alle skulle ha en fin tur. Turen skulle, grunnet litt liten tid, ikke være lang. Da er det bare å spørre de som vet, de som bor i dette vakre øyrike, de som bor på Gimsøya. » Ta turen til Stornubben, det er super! Du går bare opp den grønne fjellsiden der borte og utsikten i alle retninger er flott». Bilene ble parkert kort etter at vi hadde svingt av fra E10 etter Gimsøybrua, retningen Lofoten Links. Vi parkerte ved grinda som vi var blitt fortalt og fant stien som skulle ta oss til Stornubben. Stien var tydelig og delvis merket, her kunne vi ikke gå feil. Den stiger raskt, og det er ikke lenge før utsiken viser seg frem i flere retninger, utover og nordover og sørover, til fjell og hav i alle retninger.

Stornubben byr på utsikt i alle retninger

Målet var 599 meter der oppe i høyden. Etter en drøy time var den innen rekkevidde. Havørner kretset over hodene våre, det lyste oransje med multer i lyngen, det var irrgønne fjell midt i mot, det var havet. Og, det var stillheten,. Denne formiddag var det ingen andre å se som skulle til topps på Storknubben, som er en lofotentopp å anbefale.

Fakta Stornubben:

 • Fjell på Gimsøya i Vågan
 • Ta av mot Jenndalen, parkering ved første sving
 • Jevn stigning opp fjellryggen til toppen 599 moh.
 • God og tydelig sti
 • Beregn ca 1,5 timer til topps
 • Flott utsikt til Vesterålen og mye av Lofoten
 • En topptur i snillt fjellterreng
Til topps på Storknubben

Hoven:

Storknubben har en lillebror av et fjell de lokale også gjerne forteller om. Et fjell som er et tips for også å nyte midnattsola når den går ned mot havoverflaten. Det er Hoven, helt nord på Gimsøya, som har den unike golfbanen Lofoten Links ved sine føtter. Når du er på toppen av Storknubben ser den liten ute, men når du går opp på den 368 meter høye toppen fra parkeringsplassen på Hov er det en fin tur. Også her tydelig sti, faktisk kanskje litt brattere enn stien til Storknubben på enkelte partier. Utsikten er vakker utover havet, mot Vesterålen, mot alle retninger av Lofoten. En kort og populær topptur i Lofoten.

Fakta Hoven:

 • Fjell helt nord på Gimsøya
 • Parkering ved golfbanen  på Hov
 • Tydelig sti, her har mange gått!
 • Ca. 1 times tur til topps
 • Utsikt i alle retninger
 • Passer for alle, «selv for bestemor» som det står i en turbeskrivelse
 • Vel nede, ta turen til Låven på Hov for gode smaker
Utsikten fra Hoven på Gimsøya
Kafé på lofotenvis, Låven på Hov gård

Lofoten

Å komme til Lofoten er fint. Det er litt følelsen av å vandre, padle og syklet i et naturteater. Det er kontrastene, fjellene, havet, ikke minst lyset, de hvite strendene, havørn, fisken! Det kan være alt mulig vær på samme tid, fargene er litt finere en gjennomsnittet. Det er bare å gripe mulighetene som kommer for å oppleve magiske Lofoten og det uansett årstid.

Havørnen er en god fisker

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

2 Comments

 1. Fine turbeskrivelser! Begge toppene gir jo veldig mye utsikt for relativt beskjeden innsats, og er supert for middnattssol.

  En (mye) mer krevende tur i samme område er Storbenken, så å si rett over Gimsøy kirke.

  1. Hei, ja, disse toppene er greie og fine å gå for mange og utsikten som du skriver er flott. Godt tips med Storbenken, den må jeg prøve en gang! Synes det er veldig fint å ta turen ut på Gimsøya både for topper og strender!

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.