En lederspalte i et norsk reisemagasin hadde en gang en betraktning om verdens reisemål. Redaktøren, som er en ekte globetrotter,  hadde vært rundt i verden, besøkte flotte resorter  og oppsummerte noe sånt som » om bare verdens utviklere av turisme hadde kastet et blikk på Hellas. Ikke noe er så genuint som å besøke de greske landsbyene og øyene som har beholdt sin identitet«. På en av disse perlene er jeg denne uka, Agios Nikolaos på Peloponnes.

d

Lilleput Reiser gis oss muligheten til å nå Peloponnes med flyene fra Oslo til Kalamata hver lørdag. En times tid fra flyplassen i Kalamata ligger perlene på rekke og rad med de tre landsbyene Kardamili, Stoupa og Agios Nikolaos. Når man kommer til Hellas er det lett å forstå at landet stadig troner på toppen av lista over populære reisemål. Det vi liker så godt er sjarmen, det enkle og akkurat, det genuine. På Peloponnes er det fint både å nyte strender og fjellturer, derfor bør både joggesko og badetøy med i kofferten. Fjellene er mange og frodige, den høyeste faktisk over 2400 moh, så de konkurrerer godt med vårt eget fjellrike.

En liten rusletur fra båthavnen ligger strendene hvor dønnningene gjør det enda litt mer gøy å bade
Merkede turstier snor seg igjennom olivenlunder og blomsterenger

Vår fottur denne gangen gikk fra Agios Nikolas, via Pigi opp til Platsa, ned via Kotroni før vi endte opp på stranda og tavernaen som ventet med gresk salat, vin på mugge akkompagnert av heftige bølger. Stien er merket rød og gul og det er derfor enkelt å ta seg frem på denne drøye 3 timers turen. Greit å ta med kartet, som du får kjøpt på supermarkedet. På turene er selvfølgelig fotoapparatet obligatorisk, det bugner av motiver fra sommerfugler, blomstrende kaktuser til koner kledd i sort og den kariktiristiske og vakre bebyggelsen i stein som området er kjent for. Timian som blomstrer, er lett å se i åssidene, du kan ikke unngå å lukte den heller. Området er forresten verdensberømt for sin olivenolje, ikke så rart kanskje så mange olivenlunder som det er her. Olivenolje er nesten obligatorisk å ta med hjem.

De gule og røde strekene likt det som er malt på skiltet holder deg på rett vei på turen

En annen fin tur å gå, sykle eller kanskje jogge er den bilfrie veien langs kysten mellom Agios Nikolaos og Stoupa. Stopa har en fin og litt mer skjermet badebukt, så fint å ta badetøy med dit og nyte en lunsj på en taverna ved stranda. Så har jeg et tips for det lille ekstra: i en av gatene som tar av fra strandpromenaden har den lokale jenta Matina sin Beauty Spa. Hun lager de vakreste utgaver av føtter som har blitt forsømt i måndesvis eller kanskje år. Jeg skal hjem på føtter med negler i orange, tåneglen pyntet med en vakker blomst:-)

Sommerneglene fikset hos Matina i Stoupa
Ikke mye som slår denne fra supergode appelsiner etter en løpetur på morgenen
 Agios Nikolaos

Ferielykke på Peleponnes:

  • Padletur til idylliske badeviker
  • Solnedgangen som nytes fra en taverna
  • Ta for seg av det beste av frukt og grønt – kan nesten leve på det
  • Få servert duggfrisk rosevin i mugge, drikkes av kjøkkenglass
  • Flotte treningsturer i sjøen, på sykkel, på beina og en fjelltur eller flere
  • Peter Jøbak på øret når man sitter alene på stranda og lar øynene hvile på bølgene
  • Det å gjøre ikke noen verdens ting her hvor stillheten finnes, i Agios Nikolaos finnes den

Minnene tar vi med oss hjem, på gjensyn!

Blått hav så langt du ser
Solen takker for seg etter en strålende dag på Peloponnes

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.