Å sykle i og rett etter regnværet

Det er ingen grunn til å la sykkelen stå selvom det er noen grå og våte dager! Det kan derimot være lurt å velge turene hvor det er god kvalitet på fjellveiene. Turer hvor terrengstier er en del av turen er mer krevende i vått vær. Der blir det fort gjørmete, så kombinasjon vei og terreng er mer fristende når det har tørket opp litt. Tre turer fra boka Mjølkevegen med avstikkere, som egner seg de neste dagene, får du her:

Tur 7 Golsfjellet – Gauklia – Tyrisholt – Langestølen

Dette turen tar deg fra Golsfjellet over demningen ved Tisleifjorden og videre over til Stølsvidda. Når du kommer til Furuset, og gjerne tar en rast på mjølkerampa, sykler du videre igjennom stølsidyllen Gauklia og opp til Brattåsen. Der følger du skliltingen til Tyrisholt. Etter stigningen du har lagt bak deg, får du herlig nedkjøring til Tyrisholt. Du treffer sannsynligvis på kyr underveis, får kongeutsikt uansett vær og ender etterhvert på Langestølen. Ta til høyre når du kommer ned på Tisleivegen, så du får med deg Stølsvidda sin populære kolonial og kafé. Der er du garantert ikke den eneste syklisten, som tar turen inn for god servering og en prat med andre turfolk om du vil.

Så går turen tilbake langs Tisleivegen retning Furuset og Golsfellet. Vel tilbake over demningen anbefales en tur innom både Vasskanten og Oset om du vil ha en trivelig rast. Disse finner du langs Mjølkevegen.

Turen er 31 km ved start og mål ved Oset Fjellhotell og er lett til middels krevende på fine veier. Stigningen fra Gauklia til Brattåsen, 1050 moh., gir høyest puls og styrketråkk, om det er dagen for litt ekstra trening.

For en mer familievennlig variant, om de yngste er med, ta til venstre ved Furuset og sett kursen rett til Langestølen.

En pust i bakken ved Tisleifjorden
Langestølen, Stølsvidda sin populære sykkelkafé

Tur 8 Vaset – Krististølen – Langestølen – Brattåsen

En annen av turene er denne fine utsiktsturen, som starter og slutter på Gomobu / Vaset. I boka er den beskrevet fra Gomobu. Fra Vaset sykler du sørover på Panoramavegen retning Nøsen til du kommer mot høyeste punkt. Ta av der det er skiltet til Krististølen og du kommer inn på en fin fjellvei, som tar deg hele veien ned til du igjen møter Panoramavegen ved Storfjorden. Vil du ha en avstikker, som gjør turen noe få km. lengre, kan du sykle om til stølsidyllen Revulen. Det er tur 9 fra boka og ender også i Tisleivegen. Tisleivegen tar deg til Langestølen og kafeen byr på en god rast før du skal opp stigningen igjennom Tyrisholt. Også på denne turen er Brattåsen høyeste punkt. Videre er det flatt og småkupert forbi Valtjernstølan og tilbake til Gomobu og veien ned til Vaset. Er du på Vaset har Joker skillingsboller og is. Intersport er en hyggelig sportsbutikk å ta turen innom, hvor de også har utleie av sykler.

Turen er ca. 35 km, middels krevende og en super tur på fine fjellveier.

Utsikten på turen forbi Krististølen
Kyra trives også ved Langestølen

Tur 13 Jotunheimvegen fra Bygdin til Haugseter Fjellstue

Tar du bilen til parkeringen rett sør for Bygdin,, langs fv 51, er du i Jotunheiem og kan sykle rett ut på Jotunheimvegen. «Et vakkert fjellterreng» tenker du her du sykler med utsikt til topper i Jotunheimen. Du sykler i stølsmiljøet langs Vinstrevann til du kommer til Haugseter Fjellstue. Underveis kan du også ta en rast i en av Mjølkevegens mjølkeramper. Vil du sykle lenge enn de ca. 12 km. inn til fjellstua, kan du fortsett så langt du vil langs Mjølkevegen retning Espedalen. Det er samme vei tilbake til Bygdin.

Turen er ca. 24 km, om du snur ved Haugseter. Det er en lett sykkeltur i flatt og småkupert terreng på fin høyfjellsvei.

Sykling i Jotunheimen er tur 13 langs Jotunheimvegen
Fjellstua langs Jotunheimvegen og Vinstrevann

Flere turtips finner du i Mjølkevegen med avstikkere, som byr på turer i et av landets fineste sykkelområder

God tur på fjellveiene, som tørker fort opp når regnet gir seg. På regnværsdagene er det også fint å ta seg en tur.

Valtjernstølan

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.