Trøndelag er trivelige folk, flott natur, fin kystlinje, fjell, mark og hovedstaden Trondheim. Hvordan er det å sykle på øyer i Trøndelag? Snart ventet svaret. Fosen og Inderøy var turmål for noen dager med Norgesferie.

Hosnasand på Stokkøya, en perle av ei strand med sol dagen lang når den titter frem.

Fergeforbindelsen Flakk – Rørvik tar oss effektivt over Trondheimsfjorden. Det er køfritt selv i juli og det er overraskende behagelig å være bilturist her når «hele Norge» er på bilferie i eget land. Stokksund, hvor Hurtigruta seiler under brua, tar i mot med solskinn. Markblomstene strekker seg mot himmelen fra frodige veigrøfter. Stokksund byr på, på den ene siden av brua Kuringen Bryggehotell, som har overnatting, mat og bryggebadstue på menyen. På den andre siden av brua en Coop butikk med en kaffekrok med utsikt til sundet og kaffe for en 10´er. Kortreist øl fra Stokkøy Brygger i hylla og en innehaver, som gjerne deler et sykkelturtips eller to, finner vi også der.

Idylliske Stokksund
Ta turen innom Coop både for kaffekrok, lokalt øl og turtips

Stokkøya

Basen for de neste par dagen nås, vakre Hosnasand med Stokkøya Sjøsenter. Her venter SUB lugarer på stranda, spennende mat i Strandbaren og magiske solnedganger. Fra Strandbaren ser man Linesøybrua som en silhuett mot horisonten. Her er et perfekt sted å sitte å glede seg til sykkelturen til og rundt Linesøya neste morgen.

Sov Under Bakken på Stokkøya.
Visst er det unik overnatting på Stokkøya i SUB lugar eller glamping om du ønsker.
Strandbaren på Stokkøya byr på gode smaker og kvelder i solnedgang.

Linesøya rundt

Linesøya fikk fastlandsforbindelse med Stokkøya i 2011. I det vi sykler ut på den 315 meter lange brua, møtes vi av et stengsel, viltsperre, som hindrer at uønskede dyrearter tar seg over på øya med det rike fuglelivet. Det hinder heldigvis ikke oss syklister i å komme over og snart er vi på den idylliske øya. Målet er å sykle alle avstikkere vi finner. Her råder det full ro, frodige jordbæråkre, havørn, rådyr, orrfugl og noen ugler. Veien er stort sett sjønær og terrenget ganske flatt. Det er minimalt med biltrafikk. Vi konkludere raskt at Linesøya er strålende å utforske på sykkel. På vår vei rundt øya venter Rorbua med den blide vertinna, hvor vi får påfyll av energi og et pust i bakken. Over oss speider havørner etter mat, beitedyrene er på jordene og fugleskremsel på åkeren. Vi stopper for bonden, som frakter et veldig langt rør etter traktoren. Han forteller, med glimt i øyet, at dette er den eneste måten å gjøre det på på denne øya. Her er det ikke snev av stress, det er godt å være syklist på de smale veiene.

Linesøybrua gir syklister adgang til den idylliske øya.
Fugleskremsler passer på jordbærene på Linesøya.
Sykling på Linesøya er sjønært, neste bilfritt og rolig.

Inderøy med Den Gyldne Omvei

Ryktene har gått foran oss, å sykle i Trøndelag på Den Gylne Omvei er som å sykle Norges svar på Toscana. Etter å tatt turen er Inderøy definitivt kvalifisert til å være på pallen som et «Toscana look a like». Det vakre kulturlandskapet følger oss hele veien, frodige jorder, blomster, lukta av godt jordbruk, vid utsikt. Turen går innom Gangstad Gårdsysteri og flere av produsentene av mat og drikke som ligger langs veien. Også her velger vi et par avstikkere som tar oss på kryss og tvers til enda litt mer omveI. Det gode sykkelkartet gir oss flere varianter av Den Gylne Omvei på to hjul. Litt biltrafikk på strekningen Straumen – Gangstad, erstattes av nesten bilfrie veier videre, flott utsikt og et rolig tempo fra omgivelsene. En lokal og smilende kar vi treffer på Kjerknesvågen kai forteller oss at han har vært på topptur ved Mosvik, Petter Northugs hjemsted. «Der ligger kommunens høyeste topp», forteller han engasjert. Vi kommer ikke så langt opp i høyde som han gjorde den dagen, men får allikevel en kupert og fin sykkeltur på ca. 40 km. i det vakre landskapet.

Sykle Den Gylne Omvei er å sykle på stille veier i frodig landskap.
Is med tyttebær fra gårdsysteriet mens sykkelkartet studeres.
Gangstad Gårdsysteri er et populært stopp for syklister.

Øyna Kulturlandskapshotell

Å komme til nye hotellperler i Norge er stas! Da vi ankommer Øyna lukter det fortsatt av sagmugg. Snekkerbenken står utenfor. Det nye hotellet, som ble åpnet i juni, ligger på toppen av Inderøy opp fra Straumen. Vertskapet ønsker velkommen til 18 nye rom alle med panoramautsikt over nettopp kulturlandskapet og fjorden. Dette er Norges eneste kulturlandskapshotell og er god opplevelse! Vertskapet tar strålende i mot, rommene er flotte og sengene gir deg den beste søvn. Resturanten, som har lengre fartstid enn romfløyen, byr på kortreist mat. Frokost med mjølk fra nabokua, ost fra Gangstad, rundstykker fra den lokale bakeren i Straumen og pålegg fra Røra, er noe av det som sammen med servitørens teft for service, gir en utmerket start på dagen. Sett Øyna på din «bucket list» om du vil oppleve et nytt og unikt hotell på toppen av Inderøy med kortreiste smaker

På toppen av Inderøy ligger Øyna, Norges eneste kulturlandskapshotell.
Utsikten å våkne til Øyna.
Øyna byr på kortreist frokost.

Fakta:

  • Sykkelturen fra Stokkøya og rundt Linesøya ca. 30 km og småkupert
  • Sykle Den Gylne Omvei er ca. 30 – 70 km etter hvilken lengde du velger og om du tar med Mosvik eller ikke. Les mer her
  • Overnatting, mange steder å velge i. Stokkøya Sjøsenter og Øyna Kulturlandskapshotell, som på denne turen, anbefales!
  • Benytt muligheten til å spise og drikke kortreist i Trøndelag
  • 4 dagers tur til Trøndelag med kombinasjon Stokkøya, Linesøya og Inderøy er en fin kortferievariant av Norgesferie å ta sykkelen med på.
Å ta en tur på stranda å plukke skjell.
Solnedgang på Stokkøya

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.