Sykling i fjellet. For en sommer og for en sommer å ta seg noen turer på sykkelen! Det er sol dag ut og dag inn, blikkstille morgener og de fineste kvelder hvor det er vanskelig å legge seg. Man vil bare være ute i det fine været. Når jeg syklet og fotograferte det som ble boka Mjølkevegen med avstikkere i fjor sommer, var det sjeldent shortsvær. I år er det bare bein på tur etter tur og bad i fjellvann i ganske så god temperatur.

Å passere Storfjorden på sykkeltur en tidlig julimorgen

Fjellområdene i Valdres og Golsfjellet, som er et stort og veldig fint sykkelområde, har turmuligheter for alle. Noen tar lange turer, noen korte, noen sykler på veier og noen på stier, noe på offroad sykler, noen på el- sykler.  På sykkel de siste dagene har jeg truffet flere som forteller som sine turer. Her er noe av det de har opplevd på sykling i fjellet:

Base Golsfjellet for 4 dager miniferie for sykling i fjellet:

De hadde lest boka og ble inspirerte til en miniferie på Golsfjellet. Dagene ble sånn:

  • Leie seg hytte for 4 døgn og bruke dagene til å sykle noen lange og noen litt kortere turer.
  • Sykle fine og litt krevende Tisleidalen rundt med noen stipartier
  • Kombinere tur 7 og 8 fra boka og får en super utsiktstur med vaffelstopp både Gomobu og på Langestølen
  • Langturen ble tur nr. 10 – Nøsen – Smådalen – Strø, etter den var det godt å ta kvelden i solveggen
  • Tur 7 fra Golsfjellet via Brattåsen til Rognås støl for kvikaku og stølshygge før et bad i Tisleifjorden.

De meldte at de var så fornøyde og tråkket 220 fine km. på sykkelen. «Det er vel bra, det er jo tross alt ferie», som Regine sa.

Takk til Regine Hjemtvedt for lån av disse tre bildene fra sykkelferie Mjølkevegen med avstikkere og sykling i fjellet.

På turen Tisleidalen rundt
Fra Tyrisholt og tur 7 i Mjølkevegen med avstikkere
Stølsidylle i sykkeleldoradoet ved Mjølkevegen, her kvikaku på Rognås støl

Sykle hele Mjølkevegen fra Ruten Fjellstue til Golsfjellet

Selveste Mjølkevegen går fra Vinstra til Gol og er merket fra Ruten Fjellstue til Storefjell på Golsfjellet. Hele veien er 250 km. lang og må tas i etapper. Hvor mange avhenger av form og ambisjoner og vil sikkert variere ganske mye hvordan den legges opp. Svein og Nina, som syklet den forrige uke, delte opp i 3 etapper. De startet turen med ei overnatting på Ruten Fjellstue, syklet så til Beitostølen hvor de overnattet. Deretter tok de en lang etappe hele veien til Syndinstøga. Den inkluderer strekningen over Slettefjellet og bød på hele 1250 høydemeter. Når været i tillegg bestemte seg for gi både regn, lyn og torden over Slettefjellet, skjønner jeg godt at det var godt å nå frem til Syndinstøga og få både god servering av vått og tørt og ei god seng. Sjarmørenetappen, hvor også sommersola var tilbake, fikk de siste strekningen til Golsfjellet. De hadde tenkt på å ta turen lenge, nå kan de krysse av for gjort. Spreke syklister dette! Selvsagt kan man ta Mjølkevegen i flere og andre etapper, som gjør den mindre krevende, det er flere overnattingssteder underveis. Bildene under er fra turen til Svein og Nina, og de er også fotografene. Takk for at dere deler øyeblikk fra denne opplevelsen av Mjølkevegen som for dere ble rett over 200 km. Godt jobbet i sommerferien det!

Ved Vinstervann på etappen Ruten Fjellstue – Beitostølen. Foto Svein Østvang
Stoppested med servering og også overnatting ved Vinstervann. Foto Nina Berntsen
Godt med ei mjølkerampe opp Slettefjellet for et pust i bakkene når været ikke spiller helt på lag. Foto Svein Østvang

Langturen igjennom Smådalen

En ganske lang og den eneste turen i Mjølkevegen med avstikkere jeg har har gitt betegnelsen krevende, er turen igjennom Smådalen, tur 10. Ta den som i boka og den er 70 km. Start på Golsfjellet og det blir ca. 110 km., start på Vaset og den er ca. 90 km. Det er inderlig vakkert å tråkke igjennom Smådalen og rundt Smådalsfjellet en strålende sommerdag medio juli. Rypekullene har akkurat lært å fly, noen kuer beiter, fjellene strekker seg mot den blå himmelen. Det som gjør turen krevende er både høydemeter og tre terrengpartier, hvor  det midterste på ca. 2 km byr på trilling og litt bæring. » Her er det litt utfordring med en en tung el- sykkel,» tenker jeg der jeg litt bærer og stort sett triller min offroad greit igjennom de siste stykke frem til idylliske Strø. Det siste partiet på sti, hvor også Valdresrittet går, er fint å sykle i det tørre terrenget som er nå. Er du klar for ca. 900 høydemeter og en del timer på sykkelen er denne en flott opplevelse.

Tur 10 igjennom Smådalen
Smådalen en stor sykkelopplevelse
Lykke å finne en drikkestasjon mellom blåklokkene ved Strø
Siste terrengstrekning på rundturen om Smådalen

Mjølkevegen med avstikkere, sykling i fjellet

Det er så inspirerende at mange er glade for boka og at den bidrar til sykling i fjellet med nye sykkelturer og turglede for mange.

Nå ligger også gps sporene til alle 15 turene, som boka presenterer fra Golsfjellet og i Valdres med kart, turbeskrivelser og bilder, ute på nettsiden min levgodt.net, slik at de som ønsker det kan laste de ned for privat bruk.

Gode turer videre!

Ved Gauklia på Mjølkevegen, tur 7 fra boka Mjølkevegen med avstikkere

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.