Koldedalen på sykkel! Jeg hadde hørt det var fint og at det var noe jeg burde gjøre. Da er det bare å høre på de som hadde gjort Koldedalen på sykkel og ta turen til Jotunheimen. Utgangspunktet for Koldedalen på sykkel er Tyinholmen. Du kan komme syklende fra Tyinkrysset eller fra Eidsbugarden, hvor du kanskje har ankommet med båten MB Bitihorn. Du kan komme med bussen eller med bil. Tyinholmen ligger idyllisk ved Tyin, mellom vannet og topper her i den sørvestlige delen av Jotunheimen. Det tradisjonsrike turiststedet har historie tilbake til 1892 og kan fortelle om en travel sommer i år med mye folk i fjellet.

Tyinholmen ved Tyin i Jotunheimen
Utsikten fra Tyinholmen retning Koldedalen

Koldedalen på sykkel

Denne turen er ganske kort, det er 9 km til dit veien ender. Derfor kan også turen være fin å ta som avstikker om du sykler den varianten av Mjølkevegen hvor du bruker båten MB Bitihorn på Bygdin til å frakte deg og sykkelen den ene veien. «Det er stadig flere som tar den turvarianten på sykkel», sier flere som driver næring i disse områdene. Eller ta et opphold på Tyinholmen og kombiner den fine sykkelturen med turer på beina. Veien i Koldedalen snor seg innover dalen, det er småkupert, det er elver, fosser, isbreer under toppene, geitramsen strekker seg mot sola. Det er vilt, det er vakkert og man er i et terreng man ikke ferdes så ofte i på sykkel. En og annen bil passerer, ikke mange. Det er fotturister som kanskje skal på Falketind, Uranostind eller ta en tur på lavere stier. Jeg treffer ingen andre syklister mens jeg tråkker innover. Jeg nyter idyllen, roen og naturen som råder her.

Elv, fosser og geitrams preger landsskapet

Etter 7,5 km. stenges bilene ute av veibommen. Før man sykler siste stykke inn er det obligatorisk å ta en titt på kartet på infotavlen som er satt opp her. Flere kjente «fjellnavn» dukker opp på kartet. Det er mer grov stein på underlaget siste drøye km, men også her er det enkelt å sykle. «Dette er en fin liten avstikker som passer for alle på to hjul», tenker jeg. Her er det hyggelig å ta med seg familien på sykkel en godværsdag.

Infotavla ved veibommen etter 7,5 km. på sykkelen
Hit men ikke lenger tar veien deg

Innerst i Koldedalen

Der veien slutter er det slutt på sykkelføre. Jeg tar ei pause her innerst ved det grønne vannet før jeg snur og tråkker lett samme vei tilbake. Denne turen starter på 1100 moh, høyeste punkt er på drøye 1200 moh, det småkuperte terrenget gjør at du får drøye 300 høydemeter stigning på denne 18 km. lange turen. Det hadde ikke bare gått ryker om at det var en fin tur, det hadde også gått ryker om ekstra gode vafler hos Turid på Tyinholmen. Dette var definitivt dagen da ryktene stemte. Det er vakkert å ta turen på sykkel inn Koldedalen, vaflene er supergode der jeg fikk de servert på koselige Tyinholmen. Jeg tok også turen 3 km. videre innover Eidsbugardvegen til Eidsbugarden. Når jeg kom dit la MB Bitihorn med fjellfolket ombord ut fra kai, som den gjør igjennom hele sommeren.

Tyinholmens vafler
MB Bitihorn legger fra kai ved Eidsbugarden

Fakta Koldedalen på sykkel

  • 18 km. tur / retur ved start Tyinholmen
  • Småkupert med 304 høydemeter totalt
  • Laveste punkt 1100 moh, høyeste  punkt 1217 moh
  • Koldedalen krysser fylkesgrensen mellom Oppland og Sogn og Fjordane
  • Grusvei, noe mer stein innerst i veien
  • Lett sykkeltur

God tur i Koldedalen på sykkel!

Andre  turtips rundt Mjølkevegen finner du i boka mi, Mjølkevegen med avstikkere. Den selges også i resepsjonen på Tyinholmen.

Mjølkevegen med avstikkere til salgs på Tyinholmen

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.