Sommer og høst på Geilo

Fjellbygda Geilo kan friste med en velsmakende meny av opplevelser og aktiviteter, ikke kun med snø på, men også sommer og høst. Geilo er inngangsporten til Hardangervidda nasjonalpark og ligger ved foten av Hallingskarvet nasjonalpark. Det innbyr til turer på beina, på sykkel og med fiskestang. Det er opplevelser både i nærområdet til Geilolia Hyttetun og litt lengre unna. Nærheten til fjordene ved å bruke Bergensbanen og Flåmsbanen kombinerer fjellopplevelsene med opplevelser på og ved Norges lengste fjord, Sognefjorden.

Geilo er en god base og et perfekt utgangspunkt for både fjell -og fjordopplevelser, for både aktive og rolige dager.

Når det går fra vinter til sommer i Geilolia

1. Rallarvegen

Rallarvegen er definitivt en av verdens aller vakreste sykkelturer. Hvert år strømmer det til med syklister fra hele verden, som vil oppleve den spektakulære naturen og turen fra høyfjellet og ned Flåmsdalen til Sognefjorden. Fra Geilo går det sykkeltog daglig i høysesongen, som er tilpasset ulike varianter lengder å sykle Rallarvegen. Den mest vanlige er å sykle turen Finse – Flåm. For familien med mindre barn er det perfekt å kjøre bilen til Haugastøl og sykle Rallarvegen retning Finse. Det er sykkelutleie både på Haugastøl og Finse. Det bugner av vakker natur langs Rallarvegen Det er fjell, fossefall, fugleliv, og et vaffelstopp, det er obligatorisk. Hele veien er som regel farbar fra medio juli og til høstferien. De første 10 km. fra Haugastøl kan som regel sykles fra slutten av mai. Hele strekningen er farbar fra medio juli, akkurat når avhengig av snøsmeltingen. Kontrastene av naturopplevelser man får ved å sykle fra høyfjellet på Finse til fjorden ved Flåm er magisk.

Rallarvegen sitt høyest punkt, både for syklister og sauer

2. Geilo Sommerpark

Nærmeste nabo til hyttetunet er Geilo Sommerpark. Her venter drømmedager, særlig for familien. Det er klatrepark, Skarvetårnet, sykling for de minste og for de største. Stolheisen, som også ta sykkelen med, gir tilgang til kule nedfarter på de på to hjul og til turstier for de som vil vandre innover Hardangervidda. I sommerparken er det stor stemning, lek, moro og hyggelig kafé med god servering.

Uteservering på de fine sommerdagene på Geilo, foto Visit Geilo
Mye gøy for alle aldre i Geilo Sommerpark , foto Visit Geilo

3. Hallingskarvet

Hallingskarvet er et av de mektigste og mest kjent fjellene i Sør Norge. Det er enkelt å nå ved å kjøre bil til Prestholtseter. Her er det parkering og i høysesong også åpen seter med servering. Sherpaer har laget sti med steinheller til toppen og du kommer enkelt helt opp om du er i vanlig god form. Også for de minste turgåerne er det gøy å ta seg opp trappene. Opp Prestholtskaret blir utsikten mer og mer spektakulær helt til du ser Gaustatoppen dukke opp langt der borte i sør. Det er en merket tursti som gir en fin runde eller om du går samme vei både opp og ned trappene.

Hallingskarvet i høstprakt, et mektig fjell

4. Tuva turisthytte

Tuva på Hardangervidda byr de på verdens beste vafler. De er så gode at oppskriften skjermes som en hemmelig skatt! Den er oppbevart i bankboks. Ta bilen til Tuva, eller ta sykkelen om du er sprek! Her venter det hyggeligste vertskapet med vaflene og annet godt på menyen. Det er turstier i flere retninger på Hardangervidda om du vil vandre innover fjellet. Eller om du synes det fineste er å sitte inne på hytta med gode smaker eller utenfor i solveggen. Lavvo på tunet kan bookes for ei overnatting med spektakulær utsikt og kaklende ryper utenfor.

Tuva Turisthytte er et turmål for sommeren

5. Langedrag

Langedrag, som har alt fra kaniner, ulver, gaupe og påfugl på menyen av opplevelser, er et eldorado for alle som elsker dyr! Her får man oppleve dyr, som det er vanskelig å møte på i naturen, sammen med kjente og kjære dyr, som hester, kuer og geiter. Langedrag, er en knapp times kjøretur fra hyttetunet og ligger vakkert til med en flott utsikt. Det er god servering i kafeen og det er også mulig å booke en lavterskel overnatting i gapahuk. Her kan du sovne og våkne til ulvehyl.

Geitene på Langedrag er sosiale og barnas favoritt

6. Aurlandsdalen

En klassiker av en fjelltur er den som går igjennom Aurlandsdalen. En minnerik dagsopplevelse å ta fra Geilo. Setter du deg i bilen på hyttetunet og kjører en drøy times tur forbi Geitryggen og til Østerbø Turisthytter parkerer du der og starter å gå den kjente turen på den merkede stien ned Aurlandsdalen. Du går fra toppen og ned til fjorden med spektakulær natur og utsikt. Sjekk busstider så du rekker bussen tilbake til Østerbø. Aurlandsdalen er som regel snøfri og farbar fra juni til oktober.

Turen ned Aurlandsdalen er spektakulær, foto Filip Hallin

7. Sykling ut fra Geilo

Det er downhill sykling i Geilo Sommerparken, sykling på fjellveier og stier i fjellet, sykling rundt Ustedalsfjorden. Mulighetene er mange og gode uansett om du sykler med el- sykkel eller tråkker kun for egen maskin. Her finner du info som hjelper deg til en god sykkelopplevelse på Geilo. Turen starte du gjerne på hyttetunet.

Sykkelturen starter på hyttetunet

8. Ustedalsfjorden rundt med Geilo sentrum

Rett nord for hyttetunet og på nedsiden av Vestlia Resort passerer Ustedalsfjorden. Den ca. 10 km. lange og godt tilrettelagte turstien rundt Ustedalsfjorden er en perle på Geilo. Den er fin på beina, på sykkel og for en løpetur. På nordsiden av fjorden ligger sandstranda Geilo Beach, som byr på sydenstemning på de varme sommerdagene. Informasjonsskilter og rasteplasser underveis innbyr til koselig stopp langs turen. En avstikker fra turstien tar deg opp til Geilo sentrum, som sommerstid kan yre av folkeliv. Ta en kaffe, kanskje en lunsj og nyt stemningen av sommer og ferielykke. Både sommer og høst er det arrangement i Geilo sentrum, følg med på Vist Geilo sin nettside hva som skjer når.

Ustedalsfjorden rundt på sykkel

9. Fiske, fugleliv og foto

Disse 3 x F er en god kombo! Ta med fiskestanga og rusle fra hyttetunet og ned til Ustedalsfjorden rundt. Her svømmer fjellørreten og fra isen går om våren og frem til 30. september er det mulig å fikse. Fiske er gratis for de under 16, over den alderen løser man fiskekort. På og ved fjorden er det er et verdifullt og fint fugleliv. Svaner som svømmer, kanskje har det kommet svaneunger. En tiur kan fly opp i skogkanten, ei ugle kan sitte i fjellbjørka. Det er ender på vannet, småfugler og større fugler ser du rundt deg. Hvis du er glad i å feste turopplevelsene til kameralinsen, bør du absolutt ta det med deg på denne turen

Fiske i Ustedalsvassdraget
Svanene på Ustedalsfjorden

10. Bergensbanen og Flåmsbanen

Geilo ligger akkurat midt imellom Oslo og Bergen med togavgang i begge retninger flere ganger daglig. Ta en utflukt til Finse, Bergensbanens høyest liggende stasjon og opplev Hardangerjøkulen, Norges 6. største isbre. Eller kjør videre til Myrdal og bytt til en av verdens mest spektakulære togstrekninger, Flåmsbanen, som slynger seg ned dalen til Flåm og Sognefjorden. En tur til Flåm kan gjøres som en dagstur, kanskje rekker du en kajakktur på fjorden også?

Flåmsbanen, fin dagsopplevelse fra Geilo
Padling på Sognefjorden

11. Nasjonal turistveg Hardangervidda

Over Hardangervidda går en av de 18 utvalgte veistrekningene i landet, som danner de Nasjonale turistveger. Ved å kjøre ca. 2 mil vestover på Rv 7 fra Geilo kommer du til Haugastøl hvor turistveistrekningen starter. Strekningen, som har status som Nasjonal turistveg, er på 67 km og variere i høyde over havet fra 1251 meter til 0 meter. Det er spektakulært å kjøre over store høyfjellsvidder og ende opp i Eidfjord med det vestlandske fjordlandskapet. I mai og juni opplever du kontrastene med snø i høyfjellet og fruktblomstringen ved fjordene. På veien er et «must» å stoppe ved utsiktspunktene ved Vøringsfossen, før veien svinger seg ned Måbødalen og ender opp i Eidfjord. Her er også et besøk på opplevelsessenteret Norsk Natursenter Hardangervidda en hyggelig og spennende opplevelse. Ta gjerne turen over Nasjonale turistveg Hardangervidda som en dagsopplevelse fra Geilo.

Velkommen til opplevelser på og utfra Geilo året rundt!

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.