Støtt på Helgelandskysten stod på «to do» listen og avgårde vi dro. En drøy time etter avgang Bodø ankommer hurtigbåten kaia på fiskeværet Støtt. Der står vertinna Eva, hun tar i mot både båt og folk som har Støtt som reisemål denne ettermiddagen i mai. «Velkommen til oss, håper dere vil trives», sier Eva og følger oss til Havsuiten, som venter på Bakeriet. Det korte turen forbi tørrfiskhjellene har litt magi over seg. Det er stille, en av de 25 fastboende sitter på en krakk. Det er hus merket av vind og vær gjennom generasjoner, noen måker skriker, småspovas sang dukker opp. De få meterne fra kaia til gjestehusene på Støtt har overbevist oss allerede. Visst vil vi trives, hyggeligere velkomst enn dette får man ikke!

Handelsstedet Støtt har være der for reisende gjennom generasjoner
Havblikk ved innseiling til Støtt

Handelstedet Støtt

Øya ligger i Meløy kommune og «midt i leia» helt nord på Helgelandskysten. Vi ser for oss tidligere tider når farende folk la til kai her. Da var det ikke naturen, maten, padling, fugletitting og turer i fjæra som hadde fokus når man kom i land, som dagens reisende har. Stabburet er fra 1700-tallet og det eldste huset på Støtt. Hvis veggene kunne talt både på stabburet og i de andre husene ville det antagelig være en spennende fortelling. Det gjør de ikke, så nå gjelder det å ta for seg av varmen og servicen, som Støtt utstråler i dag, og lage vår egen.

Kveldssola mellom Stabburet og Bakeriet
En god natts søv på Havsuiten på Bakeriet

Kokken på Støtt

Støtt på Helgelandskysten har en visjon om å være best på mat i nord. Det kan vi like, tenker vi når vi hilser på kokken på restaurant Gamlebutikken. Han kan stolt fortelle at han er godt i gang med å eksprimentere med alt havet tilbyr av gode råvarer. Han har allerede i flere uker forberedt høysesongen som nærmer seg. Tørrfisken er tatt ned fra hjellene, fisk er konservert og planene for hvordan servere den fineste fiskemat igjennom sesongen er nesten klar. Tørrfisksuppe er en av spesialitetene, snart står den fristende foran oss. Den smaker himmelsk, det samme gjør torsken som er neste rett på bordet. Vi er allerede gode, mette og lykkelige når desserten venter. Det er jo alltid en dessertmage, det var det denne kvelden også. For et måltid! Og slik fortsatte helga med varianter av fisk til lunsj og middag. Vi gir kokken på Støtt terningkast 6!

De gamle handelsstedene hadde plikt til å servere brennevin. Da er det en selvfølge at Støtt også i dag byr på god drikke. At nøye utvalgte viner til maten hører med er ihvertfall en selvfølge!

Tørrfisksuppe er en spesialitet på Støtt
Kortreist torsk på Støtt
Selvsagt har man dessertmage når denne kommer på bordet

Utelivet

Det er naturen som trekker til Hegelandskysten, igjen og igjen. Lyset, havet, de hvite strendene, fjelltoppene, solnedgangene, fuglelivet. Spenningen på hva Støtt vil by på har vært der siden vi først hørte om det unike og ekte Støtt på Helgelandskysten. Etter at vi den første kvelden sovnet både til småspovas sang og et par ryper som sa «kaba-kaba» utenfor det åpne vinduet, var ikke forventningen mindre når den lyse vårnatta gikk over til morgen. Øya byr på merkede turstier, padleled, de fineste steder for strandhugg. Det at Støtt er ei populær gjestehavn er lett å forstå når man tar beina fatt. Lett turterreng, idylliske strender, og en service å skrive hjem om.

Merkede turstier for mange timer på tur om man ønsker det
Det er flere turkasser med bøker for en hilsen til turmål på Støtt
Fargene i padleeldoradoet Helgelandskysten er som et levende kunstverk

Fuglelivet på Støtt

Fjellvåken skriker ut i det vi beveger oss ned i bukta. På fjellskrenten sitter de, de to fjellvåkene er på vakt for noe. Kikkerten kommer ut fra sekken og selvsagt, i skrenten litt lengre bort, ser vi reiret som går i ett med den grå bergveggen. Samtidig kretser de mektige havørnene mot himmelen. Også de med reir når det er mai måned. Rypene gir fra seg noen lyder bak noen busker, som kjemper for å få frem en grønnfarge. Spovene tripper lett på strender og i den myke vegetasjonen mens de synger vårens vakreste sang. Det er lett å skjønne at fugletitting vokser frem som en populær aktivitet for de reisende. Støtt er en god kandidat til å tiltrekke seg de fugleinteresserte også.

Fjellvåken våker over reiret sitt
Tett på fuglene på Støtt, som denne rypa

Norgesferie eller en helgetur til Støtt på Helgelandskysten

«Denne helga har jo vært som en liten ferie». Vi har vinket til vertskapet på kaia og sitter på båten som tar oss tilbake til Bodø. Man trenger ikke vente til man har ei ferieuke for å gjøre en reise som dette. En kort båttur fra Bodø får man opplevelser og inspirasjon på ei helg som føles som en ferie. Tipset er også å reise på litt andre tider enn da «alle» reiser om man kan det. Det å få servert en opplevelse som denne, på ei øy på Helgelandskysten, anbefales. Sett det på «to do» listen din. Vi kommer tilbake til Støtt på Helgelandskysten, det har vi avtalt med kokken! Da blir en ekstra dag for padling også lagt til.

Vertskapet vinker på gjensyn

Fakta Støtt på Helgelandskysten

  • Gammelt handelsted i Meløy kommune i Norland
  • 4. generasjon drivere har skapt en unik reiselivsopplevelse
  • Øya har ikke bilferge, hit kommer du med rutebåt, privat båt eller kajakk
  • Støtt er de to øyene Innerstøtt og Svenningen, som er bundet sammen med molo
  • På Svenningen finnes spor etter tyskernes aktivitet under krigen med rester etter bunkerser
  • Støtt har butikk, med kaffekrok, overnatting og restaurant Gammelbutikken
  • Butikken har utleie av kajakk, sykler og annet friluftsutstyr for aktive dager
  • En populær gjestehavn nord på Helgelandskysten
  • Overnatting bookes på Støtt – Top of Helgelands sine nettsider
  • På Støtt går du turer, padler og kan være med på aktiviteter som båtturer til Myken og Svartisen
Ekte og unike Støtt på Helgelandskysten

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.