Helgelandskysten, hva er det med den som gjør at mange kaller den verdens vakreste kyst? Det nærmer seg at det er en tradisjon å legge en årlig tur dit. Denne siste maihelgen var et av årets turhøydepunkt igjen på kalenderen, Helgelandskysten.

De syv søstre sett fra Seløya

Sandnessjøen er et godt utgangspunktet for øyhopping på Helgelandskysten. Her tar fergene deg i alle retninger, ut og vest til Bjørn, nordover på verdens vakreste kyst, kanskje til Lovund, og sørover, kanskje til Vega. Valget denne gangen var Dønna og fergeleiet Bjørn. I tre dager skulle Dønna og Herøy åpnes opp som man åpner opp en godteripose som barna gjør det. Du vet det venter noe fint og godt, som du vil ha mye av, men ikke helt hva lyset, været og folket bringer denne gangen. Hvem møter du, hva tillater været at du gjør av uteaktiviteter og får du se soloppgangen og solnedgangen i havet?

Javisst fikk vi solnedgangen ved Træna og Lovundfjellet

Heidis sjokoladedrøm og Sjokoladebrygga

Nordover på Dønna lages det himmelsk god sjokolade og det på ei sjokoladebrygge! Her får du et helgelandstips med en gang og husk det! Ta turen til Heidis sjokoaldebrygge på Stavsengkaia på Dønna! Den gamle fiskebrygga er forvandlet til det som kanskje er verdens minste og mest havnære sjokoladefabrikk. Materialene fra det gamle huset på brygga er beholdt i den nye fabrikken, det oser av sjarm, utsikten til Dønnamannen er den beste og ikke minst, vertinna og sjokoladebaker´n Heidi topper opplevelsen med smil, gjestfrihet, fersk og himmelsk god sjokolade. Sunn er den også der de fineste økologiske kakaobønner benyttes. Kanskje kan hun trylle frem ei fiskesuppe til deg også, men da må du nok spørre henne først, så hun har tid til å lage den. Av og til møter du personer som strutter av energi, kreativitet og pågangsmot. Heidi er ei sånn dame og ei dame som gjerne guider deg på en toppturen din også. Den rykende ferske Sjokoladebrygga er definitivt i trygge hender, som en perle av en opplevelse i turistnorge!

Heidi skaper herlig sjokolade på Sjokoladebrygga på Dønna
Fra Sjokoladebrygga er det utsikt til Dønnamannen
Ut i øyan, Dønnamannen, Kjærlighet og andre gode smaker

Dønnes

Helt nord på Dønna er Dønnes gård en annen opplevelse å ta med seg i minneboka. Herskapelig er det å overnatte i den gule, blå, røde, eller grønne rommet. Blomsterrommet kan du også bo på. Glimtet i øyet til verten, som også viser deg den gamle vakre kirka på Dønnes om du spør, oser av gjestfrihet. Vertinna, hun serverer frokost og er sjefen på gården. På en drøy km. lang sti fra gården dukker toppen av Dønnesfjellet opp. Det rager ikke høyt med sine 127 moh, men utsikten den er som på den fineste topptur. Få med deg solnedgangen her, både Lovund og Træna speiler seg i sollyset lengst vest i havet.

Bo herskapelig på Dønnes gård
Og det gjerne i det blå rommet

Herøy og Seløya

De tusenvis av skjær, holmer og øyer rundt Herøy sender øya helt på toppen av pallen når det gjelder padling. Her er det en skikkelig store godteriposer for alle padleentusiaster. Gå i land på ei kritthvit sanddyne, se havørnen på en fjellknaus, ri på bølgene eller nyt padlelivet på et speilblankt hav. Eller du tar sykkelen fatt på veien som ikke akkurat har trengsel av biler, eller stiene opp på en topp. Ta turen rett over brua tilbake til Dønna og ta toppturen på Dønnamannen. Utsikten er imponerende både innover til De syv søstre på fastlandet og utover havet. En annen opplevelse å legge turen innom Herøy er Etcetera, en helt spesiell botanisk opplevelse av en blomsterbutikk. Her er det også en opplevelse å ta turen innom toalettet om du har et nødvendig æren eller ikke.

Helgelandskysten, et padleparadis
Storslagen utsikt fra Dønnamannen

Å våkne av storspovas sang

Å være på tur er å gjøre noe annet enn når du er hjemme. Når man de fleste andre dager i året befinner seg i områder hvor den rødlistede storspova har forsvunnet, føles det det som den ultimate lykke å hver dag våkne av storspovas sang. Det kan man gjøre på Seløya! Der går storstova, som er årets fugl i 2019, i gata som en hvilken som helst annen som ferdes i gata. Samtidig kan du høre bølgene slå mot svaberget og høre vinden fra vest suse forbi. Du kjenner lukta fra fjæra, finner måkeeggene som skal sikre neste generasjon, ser tjelden jage måkene vekk fra eggene i fjæra, som skal bli deres etterfølgere. Tjeld var forresten årets fugl i 2018.

Årets fugl 2019, Storspova, er en myk trafikant
Neste generasjon måker på vei
Tjeld, her i fjæra på Dønna, var årets fugl 2018

Helgeland verdens vakreste kyst!

Lukta, lyset, sjarmen, fuglelivet, turmulighetene på beina, sykkel og på havet. Så er det folket der i nord, gjestfriheten, det å by på seg selv. Øyene med de få menneskene, men allikevel finner du en Coop butikk eller Joker. Der du kan forsyne deg av en kaffe som står på bordet i kroken og legge to kronestykker i ei skål. Når man blander alt dette er det en særdeles velsmakende samling av inntrykk og opplevelser. Er man vakker, unik og gjestfri og har den fineste natur, da er man også verdens vakreste kyst!

Kaffe på Joker
Toppturer i mange varianter som byr på utsikt

Fakta Helgelandskysten

 • 200 km. lang skjærgård, som strekker seg fra Nord-Trøndelag til Salten
 • Ca. 1200 øyer i skjærgården
 • Et svært rikt dyre – og fugleliv med bla. havørn og lundefugl
 • En lekegrind for turfolket på sykkel, på beina, i kajakk
 • Kontraster fra høye fjell til hvite sanddyner
 • www.visithelgeland.no for informasjon
På gjensyn der lyset er vakrest

About Author

Jeg er glad og aktiv og trives best ute i naturen. Trening ute og friluftsliv året rundt er det jeg liker aller best. Jeg bor nær både sjøen og marka og har stadige magiske opplevelser på ski, i kajakk, på sykkel og på beina. Det er spennende å finne perler i vårt eget land med godt uteliv. Jeg deler gjerne tips, kanskje kan det inspirere dere til fine opplevelser ute i naturen.

You might also enjoy:

8 Comments

 1. Det er en opplevelse å følge LevGodt på Facebook med så mange flotte bilder og turforslag fra hele vårt vakre land. Har kjøpt Sykkelboka og leser alle dine innlegg Birgit! Tror det må bli en bok til med turforslag til lands og til vanns.

  1. Hei Ingrid,
   Takk for fine ord. Det er inspirerende at tips leses og fint å spre turglede til dere som følger med på Lev Godt. Ja, kanskje blir det ei turbok til en gang, og en gode ide at den bør inneholde havet og kajakk også. Ha en fin sommer, Ingrid:) Birgit

 2. Min mor er fra Dønna og vi ferierte der hver sommer i 3-4 uker? helt fantastisk plass, sjelden man finner så god fred for sjela?

  1. Hei Gunn Iren,

   Ja, det er fint å komme til Dønna, så skjønner godt dere har hatt fine ferier der. Og enig med deg, der er det fred for sjela sammen med de fineste turmuligheter eller om man bare vil sitte i fjæra:). Ha en fin sommer, Birgit

 3. Takk for nydelig tekst+bilder. Var i Lofoten sommeren 17 – og falt pladask – og kunne ikke tro at noe kunne bli vakrere – . Men så dro vi videre til Helgelandskysten…….. <3

  1. Hei Trudy
   Takk:-) Ja, det er spesielt vakkert der ute ved havet med den fine skjærgården og et sted å ta inn roen, natur og oppleve det genuine.
   Ha en fin sommer, Birgit

 4. Så fint! Pluss på med Norges fineste og mest spennende blomsterbutikk, Etcetera botaniske utskeielser i Herøy kommune!

  1. Hei Hans Inge,
   Enig med deg, den bør være med, så legger inn den i artikkelen! Finnes bare en av den ja, det er en unik opplevelse, både butikken og det å ta turen på toalettet der. Det å finne en sånn opplevelse av en blomsterbutikk på Herøy, det er en overraskelse:)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.